Business Intelligence in 2016: de top 8 trends

business intelligence,qlik,bi trends,business intelligence trends,e-mergo.nl

Met de komst van een nieuw jaar worden er uiteraard voorspellingen gedaan over wat er allemaal gaat komen. E-mergo heeft daarom 8 trends op BI-gebied voor je uiteengezet.

1 Selfservice Business Intelligence
Gartner stelt dat het merendeel van business users en analisten in 2017 toegang zullen hebben tot selfservice tools voor data analyse [1]. Dit is iets dat vorig jaar al duidelijk werd; steeds meer bedrijven voelen een behoefte aan selfservice BI en zien bovendien beter de waarde ervan in. De achterliggende gedachte blijft namelijk populair: business users willen sneller analyseren dan door de IT afdeling mogelijk gemaakt wordt. De groeiende hoeveelheid data, de snelheden en de variatie ervan hebben deze behoefte alleen maar versterkt. Kenmerkend voor deze trend is ook het aantal bedrijven dat van traditionele Business Intelligence tools (gedeeltelijk) overstappen naar QlikView of Qlik Sense. Denk hierbij aan een traditionele BI omgeving als Cognos. Door over te stappen naar Qlik krijgen de eindgebruikers toegang tot een tool waarbij zij zelf analyses en rapporten kunnen maken zonder dat zij langs de IT afdeling moeten. Bij E-mergo hebben we een aantal klanten in 2015 geholpen bij dit proces. Door gebruikers zelf te laten analyseren kunnen vragen sneller beantwoord worden waardoor de business sneller kan schakelen.

 

qlik datavisualisatie, qlik sense, qlikview, qlik bi, business intelligence, qlik api, qlik connector, e-mergo.nl

 

2 Embedded Analytics: online geïntegreerde analytics
Embedded analytics zijn analytics die geïntegreerd worden in webapplicaties zoals een extranet of website. Vorig jaar lanceerde Qlik het Qlik Analytics Platform om embedded analytics aan te kunnen bieden. Het platform is gericht op situaties waarin grote aantallen gebruikers Qlik Sense benaderen voor korte periodes tegelijkertijd. Denk hierbij aan apps waarin de klanten van een bedrijf hun projectvoortgang of productverbruik kunnen bekijken of een app waarin je kunt zien wat de status is van je leveranciers. Hiermee wordt het bereik van Business Intelligence strategieën uitgebreid naar bijvoorbeeld partners en klanten via online platformen die zij elke dag gebruiken. Zo voorzie je meerdere gebruikers tegelijk met behoud van governance en security.

 

3 Data lakes
Data lakes zijn iets waar steeds meer over gesproken wordt. Data lakes ontstaan doordat bedrijven grote hoeveelheden interne en externe data verzamelen. Deze data wordt in originele formaat opgeslagen in de data lake. Vervolgens wordt de data bekeken om erachter te komen welke waarde eruit gehaald kan worden. Dit is dus in feite een ongestructureerde verzameling van allerlei informatie. De data kan onder andere met tools zoals Spark en R worden benaderd om bijvoorbeeld trends te ontdekken. Gartner waarschuwt ons echter om te snel met deze trend mee te gaan. De bedoeling is namelijk dat een gebruiker zelf vanuit de data lake analyses kan maken. In de praktijk loop je tegen struikelblokken aan zoals het verlies van consistentie en governance. Gartner waarschuwt dat zo meerdere ‘data pools’ ontstaan in plaats van één data lake [2].

 

4 Storytelling: presenteren vanuit je BI oplossing
Het analyseren van data is iets dat steeds meer geïntegreerd wordt in de besluitvorming van bedrijven. Het proces ziet er vaak als volgt uit: data wordt uit bronsystemen gehaald en in een Business Intelligence oplossing gezet, hier worden analyses in gemaakt waarna printscreens van de analyses in een Powerpoint worden gepresenteerd. Het gevolg hiervan is dat je niet meer eenvoudig terugschakelt naar je analyses. Dit leidt tot de veelgehoorde zin “deze vraag zoek ik later uit”. Met Qlik Sense kun je binnen je BI software een presentatie maken waarbij je met enkele muisklikken weer terug bent bij je exacte analyse. Zo beantwoord je moeiteloos elke vraag die ontstaat tijdens een presentatie. De presentaties kun je overigens ook altijd nog exporteren naar Powerpoint.

 

5 BI verbinden met vrij beschikbare data
De RESTful api connector is eind vorig jaar geintegreerd met QlikView 12 en beschikbaar gekomen voor Qlik Sense 2.1. Met de API connector kan je Qlik verbindingen laten maken met online platformen zoals Facebook, LinkedIn, Twitter, Google Analytics en Youtube.qlik datavisualisatie, qlik sense, qlikview, qlik bi, business intelligence, qlik api, qlik connector, e-mergo.nl Zo kun je alles eenvoudig in één dashboard in de gaten houden. Dit is niet alleen mogelijk voor je social media kanalen, maar ook bijvoorbeeld Google Maps of weersinformatie. Het toevoegen van deze vrij beschikbare data kan relevant zijn om te gebruiken in combinatie met je vestigingsresultaten of verkoopcijfers. In het verleden was men genoodzaakt om hiervoor een betaalde connector aan te schaffen.

 

6 De Data-driven CFO
Het begrip ‘Data-driven decision making’ is iets wat al veelvuldig gebruikt wordt. Voor de business betekent het dat de verzamelde data uit bijvoorbeeld ERP en CRM systemen gebruikt wordt om goed onderbouwde besluiten te nemen. In 2016 richt E-mergo zich voornamelijk op de data-driven CFO. Voor de CFO betekent data-driven de wens om grip te hebben op de winstgevendheid en de financiële gezondheid van de organisatie met behulp van data. Met data-driven besluiten heeft een CFO goed zicht op de financiële planning en daarmee cashflow monitoring. Om dit makkelijk te maken werkt E-mergo met Corporate Planner. Met deze software kun je gemakkelijk liquiditeitsprognoses op verschillende niveau’s maken met een directe koppeling naar de winst-en verliesrekening en de balans. Tevens heeft E-mergo een connector met Qlik Sense ontwikkeld waardoor de gehele planning & control cyclus beheersbaar is zonder het gebruik van Excel of andere handmatige bewerkingen. E-mergo ging eind 2015 met haar eerste Corporate Planner traject van start.

 

7 Governed data discovery
Door de groei van BI oplossingen en veelvuldig gebruik ontstaat de behoefte om alles beheersbaar te houden. Volgens Vice President van Onderzoek bij Gartner, Rita Sallam, wordt het in 2016 belangrijk voor BI qlik datavisualisatie, qlik sense, qlikview, qlik bi, business intelligence, qlik api, qlik connector, e-mergo.nl, qlik analytics platformoplossingen om security en scallability geïntegreerd aan te bieden in BI oplossingen [3]. Sallam geeft aan dat deze twee dingen enorm van belang zijn bij het creëren van Governed Data Discovery. Hierin wordt decentrale ontwikkeling van dashboards door verschillende gebruikers mogelijk gemaakt zonder verlies van datakwaliteit. Een voorbeeld hiervan is dat data van te voren klaargezet wordt voor de financieel directeur, waarna hij/zij zelf financiële analyses kan uitvoeren met behulp van Qlik Sense Master Items. In deze items wordt ingewikkelde scripting van te voren door een consultant gedaan waardoor de eindgebruiker heel eenvoudig visualisaties in elkaar zet en analyses kan maken zonder enige zorgen over correctheid en datakwaliteit.

 

8 Predictive analytics 
Predictive Analytics is onder andere mogelijk geworden door de groeiende hoeveelheid aan data. De achterliggende gedachte voor predictive analyiics is namelijk dat je je bestaande data gebruikt om patronen te herkennen waarmee je voorspellingen kan doen over wat er gaat komen.  Zo kun je bijvoorbeeld aan de hand van gekochte items voorspellingen maken over wat een klant in de toekomst zal gaan kopen. Een voorbeeld van machine learning in combinatie met predictive analytics is Amazon’s webshopfunctie ‘voor jou geselecteerd’ waar op basis van het koopgedrag van de specifieke klant, en soortgelijke klanten, voorspellingen worden gedaan over producten waar de klant waarschijnlijk ook interesse in heeft.

 

Meer weten over de embedded analytics BI trend? Download hieronder informatie over het Qlik Analytics Platform