How-to: QlikView app omzetten naar Qlik Sense

qlikview,qlik conversie, qlikview omzetten qlik sense,qlik sense, qlik dashboard, qlik sense dashboard, qlikview naar qlik sense, qlikview omzetten qlik sense, how to qlik, conversie qlikview qlik sense,e-mergo.nl

Waarom zou je een QlikView app omzetten naar Qlik Sense?

We zien bij onze klanten de trend dat een steeds groter wordende groep gebruikers zelf data wil analyseren. Er is steeds meer vraag vanuit gebruikers om zelf analyses te maken, in plaats van rapporten of kant-en-klare dashboard te consumeren. Kortom: De vraag naar selfservice Business Intelligence neemt toe. Qlik Sense biedt deze mogelijkheden, nog meer dan dat QlikView dat doet. Belangrijke selfservice features van Qlik Sense die dit makkelijker maken zijn de Master Items , Data Manager en Visual Data Preparation.

Master Items zijn voorgedefinieerde visualisaties, dimensies en meetwaarden die eenvoudig via “drag & drop“ naar het werkblad gesleept kunnen worden. Hierdoor wordt het voor gebruikers, die geen kennis hebben van het datamodel, veel makkelijker om zelf dashboards te maken. Het schrijven van complexe formules is hierdoor verleden tijd. Data Manager is een slimme wizard die gebruikers helpt bij het inlezen van data en het maken van berekende kolommen. Data Manager scant de ingelezen data en doet suggesties voor het creëren van relaties tussen de tabellen. Visual Data Preparation stelt gebruikers in staat om de data visueel te modeleren in Qlik Sense zonder een regel script te hoeven schrijven. Andere voordelen van Qlik Sense zijn:

 • De ontwikkeling van apps vindt plaats in de browser en is ook mogelijk op mobiele apparaten.
 • Met de nieuwe HTML5 responsive browserclient is het een stuk eenvoudiger om apps te ontwikkelen, waardoor nieuwe apps sneller opgeleverd worden.
 • Visual Data Preparation zorgt ervoor dat iedereen eenvoudig data in Qlik Sense kan laden, zonder scripting.
 • Responsive design: afmetingen en de inhoud van objecten in de front-end wordt automatisch aangepast aan het type apparaat waar de gebruiker op werkt (laptop, pc, tablet, telefoon)
 • Verbeterde visualisaties: Tree-map, Scatter-plot, Bar-charts, KPI object, Kaart object. De grafieken die out-of-the-box aanwezig zijn in Qlik Sense bieden een betere leesbaarheid
 • Storytelling is een belangrijke nieuwe feature waarmee interactieve presentaties gemaakt kunnen worden met een koppeling naar live-data.
 • API’s voor ontwikkelen van custom extensions en/of het bouwen van mashups (het embedden van Qlik Sense in andere webapplicaties)
 • Deployment: Qlik Sense heeft een gedistribueerde architectuur en kent geen server licenties, waardoor het eenvoudiger wordt om extra nodes aan een site toe te voegen (bijvoorbeeld voor load balancing en failover)

 

blogfoto-vissen, qlik sense, qlikview, conversie qlikview qlik sense, business intelligence

E-mergo legt je graag uit hoe je een app converteert van QlikView naar Qlik Sense

Stap-voor-stap: De technische details van de conversie

Voorbereiding
1 Qlik Sense Desktop installeren
2 Hidden script zichtbaar maken in je QlikView app
3 Section Access verwijderen uit QlikView

App converteren
1 Open Qlik Sense Desktop
2 Sleep QVW bestand naar de Qlik Sense hub
Het resultaat is een Qlik Sense App met het laadscript en de data uit het QlikView document. Je kunt direct aan de slag met verkennen en visualiseren van de gegevens

Hoe zit het met de data connecties?
Het herladen van een gemigreerde app zal niet direct werken, omdat verwijzingen naar databases en/of folders in het laadscript door Qlik Sense niet worden ondersteund. Dit is eenvoudig op te lossen door data connecties in Qlik Sense aan te maken. Een data connectie kan verwijzen naar een folder, database, web file of webservice. QVD’s en QVW’s kunnen door Qlik Sense ingelezen worden. Qlik Sense levert standaard een set van connectoren mee voor Salesforce.com en voor verschillende databases (SQL Server, IBM DB2, Oracle, MySQL, PostgresQL, Terradata, Sybase, Cloudera en Apache Hive).

 

Wat gaat er mee in de conversie van een dashboard naar Qlik Sense

 • Loadscript         Wel
 • Data                    Wel
 • Variables            Wel
 • Section Access  Wel in Enterprise, niet in Desktop
 • User interface    Niet

 

Waarom Qlik Sense in de meeste gevallen een beter optie is

Qlik Sense biedt IT afdelingen nieuwe beheermogelijkheden voor auditing, configuratie en governance. Business gebruikers kunnen met Sense zelf data inladen, visualiseren en analyseren. Daarnaast biedt het developers een nieuwe centrale programmeeromgeving waarin alle functionaliteiten van het Qlik Analytics Platform eenvoudiger inzetbaar zijn voor embedded analytics en custom analytics. Dit laatste betekent dat delen van Qlik Sense zichtbaar kunnen zijn op je intranet of website, of dat huidige bedrijfsapplicaties een onderdeel van Sense kunnen bevatten.

Qik zet met Qlik Sense weer een stap naar het verbeteren van selfservice analytics. De functies van Qlik Sense waardoor gebruikers zonder scripting makkelijk data kunnen laden, transformeren en verrijken zijn hier de grootste voorbeelden van. Qlik’s naam als leider in BI en analytics(Gartner MQ 2016) wordt door Qlik Sense wederom waar gemaakt. De nieuwste versie van Qlik Sense is bij E-mergo al verkrijgbaar en kun je downloaden door onderstaand formulier in te vullen.

 

Geschreven door Steven Samuels Brusse,
Senior Qlik consultant