Gartner Magic Quadrant 2020

Gartner Magic Quadrant analytics and business intelligence, gartner, gartner 2020, gartner magic quadrant, e-mergo.nl

Het 2020 Gartner Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms(ABI) is beschikbaar. In deze editie is zichtbaar dat Augmented mogelijkheden steeds belangrijker worden om onderscheidend te zijn als Analytics en BI-platforms, zeker in een tijd waarin ook cloud-ecosystemen selectiebeslissingen beïnvloeden. Wij hebben een kleine samenvatting van het Magic Quadrant gemaakt op basis van Qlik en Power BI. Bekijk hieronder de sterke punten en de punten van aandacht voor beide tools.

Gartner Magic Quadrant

Qlik (QlikView, Qlik Sense en de cloud edities)

qlik sense,qlik,qlik accountSterke punten

Flexibiliteit van de implementatie: Qlik was een van de eerste leveranciers die een naadloze eindgebruikerservaring en beheermogelijkheden bood voor multicloud-implementaties. De flexibiliteit om op locatie of met een grote cloudprovider te implementeren, een combinatie van beide benaderingen te gebruiken, of om het volledige SaaS-aanbod van Qlik te gebruiken, blijft een focus van Qlik’s visie.

Uitbreiding van platformmogelijkheden: het aanbod van Qlik omvat een aantal fasen in de levenscyclus van analyses. Qlik Sense biedt self-service visuele data discovery mogelijkheden voor analisten of zakelijke gebruikers, terwijl het ook door de ontwikkelaar embedded analyses van hetzelfde platform ondersteunt. Qlik Data Catalyst wordt gebruikt voor data catalogisering en extra governance. Hoewel het Qlik Data Integration Platform (voorheen Attunity) een op zichzelf staand aanbod is, voegt het ook krachtige integratie- en data verplaatsingsmogelijkheden toe binnen het Qlik aanbod.

Augmentatie en data literacy: de associatieve inzichten maken gebruik van de unieke “associatieve ervaring” van Qlik om automatisch inzichten te ontrafelen over data die anders mogelijk zijn gemist door op query gebaseerde tools. Hoewel gebruikers van de uitgebreide functies mogelijk niet-analytische persona’s zijn, helpt het Qlik’s Data Literacy Project gebruikers van alle niveaus, Qlik-klanten of niet, om data beter te begrijpen en te gebruiken.

Punten van aandacht

Momentum: na een periode van reorganisatie in 2019, voegt Qlik nu weer personeel toe. Het bedrijf heeft in 2019 een aantal visionaire stappen gezet: technologie-acquisities, belangrijke productreleases en vernieuwde migratieaanbiedingen. Ten opzichte van andere leiders blijft het momentum echter laag, afgaande op de zoek- en klantonderzoeksgegevens van Gartner en een reeks andere indicatoren. Bovendien zei minder dan de helft van de referentieklanten van Qlik dat het hun een enterprise-standaard ABI-tool leverde.

Productmigratie: ondanks de nadruk die Qlik legt op het bieden van ondersteuning en toegewijde middelen voor klanten die van QlikView naar Qlik Sense overstappen, vonden de ondervraagde referentieklanten voor deze leverancier de migratie-ervaring een belangrijke zorg, in vergelijking met die van alle andere leveranciers.

Gebruik van selfservice: hoewel Qlik Sense is ontworpen om visueel gestuurd selfservice gebruik te ondersteunen, meldden de referentieklanten van Qlik dat de meeste van hun gebruikers geparametriseerde dashboards gebruiken. Dat gezegd hebbende, biedt de belangrijkste associatieve ervaring van Qlik een alternatieve manier om automatisch inzichten te ontdekken, wat de behoefte aan sommige vormen van selfservice kan verminderen.

Microsoft (Power BI)

Power bi, powerbi, power bi consultancy, power bi specialistSterke punten

‘Virale’ verspreiding: hoewel de prijs van Power BI Pro, met $ 10 per gebruiker per maand, de markttractie heeft geholpen, is dit secundair aan de opname van de software in Office 365 E5, waardoor het in veel organisaties ‘self-seeding’ is. Prompts in andere Microsoft Office-producten zoals Excel, die gebruikers aanmoedigen om “te visualiseren in Power BI”, vergroten de zichtbaarheid verder. Power BI’s referentieklanten claimden meer implementaties met >1.000 gebruikers dan andere leveranciers in dit Magic Quadrant. Power BI wordt nu bijna altijd genoemd door gebruikers van de Gartner ‘client inquiry service’ die vragen stellen over ABI-platformselectie.

Productmogelijkheden: jaren na de introductie in 2013 was Power BI een ‘volgers’-product dat alleen ‘goed genoeg’ hoefde te zijn gezien de prijs. Dit is niet langer het geval – en met de releases in 2019 heeft de Power BI Pro-cloudservice de meeste van zijn concurrenten ingehaald op het gebied van functionaliteit. Het overtrof velen door het opnemen van innovatieve mogelijkheden voor verbeterde analyses en geautomatiseerde ML. AI-aangedreven services, zoals tekst-, sentiment- en beeldanalyses, zijn beschikbaar binnen Power BI en maken gebruik van Azure-mogelijkheden. De overgrote meerderheid van de ondervraagde referentieklanten van Microsoft zou Power BI aanbevelen.

Alomvattende productvisie: Microsoft blijft investeren in een brede reeks visionaire mogelijkheden en deze te integreren met Power BI. Dit sluit goed aan bij de openheid, consumentisering en automatiseringstrends die door Gartner als belangrijke marktfactoren zijn geïdentificeerd.

Punten van aandacht

On-premises versie: in vergelijking met de Power BI Pro-cloudservice heeft het on-premise aanbod van Microsoft aanzienlijke functionele hiaten, waaronder dashboards, streaminganalyse, vooraf gebouwde inhoud, Q&A in natuurlijke taal, augmentation (wat Microsoft Quick Insights noemt) en alarmering. Geen van deze functies worden ondersteund in Power BI Report Server.

Alleen Azure: Microsoft biedt klanten niet de flexibiliteit om een ​​cloud IaaS-aanbod te kiezen. Het aanbod loopt alleen in Azure.

Connectiviteit: Power BI biedt een zeer breed scala aan dataconnectoren, maar feedback van gebruikers van Gartner’s ‘client inquiry service’ geeft aan dat de queryprestaties van datagateways op locatie variabel zijn en inspanningen vereisen om te optimaliseren. Connectiviteit met SAP BW en HANA direct query is problematisch – dit is een bekend probleem waar Microsoft mee bezig is. Klanten kiezen er in het algemeen voor om data in Power BI te laden, wat beter presteert.

Wil je het hele 2020 rapport bekijken? Download het dan via onderstaand formulier.