Augmented Intelligence in Qlik Sense

qlik sense, augmented intelligence, qlik sense ai, ai, augmented intelligence qlik sense

Business Intelligence(BI) tools zijn de laatste jaren steeds gebruiksvriendelijker geworden. Door de toename van selfservice mogelijkheden kunnen eindgebruikers nu zelf data-analyses uitvoeren zonder tussenkomst van IT. Volgens Qlik is dit echter niet genoeg om bedrijven datagedreven te maken en daarom gaan zij een stap verder door Augmented Intelligence toe te voegen aan Qlik Sense. Dit betekent dat je als gebruiker door Qlik Sense wordt geassisteerd bij het creëren van data-analyses zodat je sneller kunt werken en betere beslissingen kunt nemen. In dit blog lees je wat Augmented Intelligence precies doet.

Artificial Intelligence & Augmented Intelligence

Het feit dat gebruikers zelf data-analyses kunnen uitvoeren met het huidige aanbod BI-tools, wil niet automatisch zeggen dat dit ook leidt tot meer en beter inzicht. Dit hangt namelijk in sterke mate af van de competenties van de gebruikers. Een onderzoek van Censuswide, dat in opdracht van Qlik onlangs is uitgevoerd onder meer dan 5000 Europese bedrijven, heeft aangetoond dat maar een beperkt deel van de gebruikers over de juiste datavaardigheden beschikt om zelf analyses uit te voeren. Eerder lanceerde Qlik hiervoor een gratis Data Literacy programma waarmee cursisten de basics kunnen leren van data analyse. Om dit nu nog verder te bevorderen heeft Qlik Augmented Intelligence functionaliteiten toegevoegd aan Qlik Sense. Doordat Qlik Sense hiermee de gebruiker assisteert bij het maken van beslissingen, maar de gebruiker nog altijd de keuzes maakt, spreken we hier van Augmented Intelligence. De term Artificial Intelligence wordt gebruikt wanneer een computer zonder de tussenkomst van mensen acties uitvoert en beslissingen maakt.

De Cognitive Engine

Een van de augmented intelligence ontwikkelingen in Qlik Sense is de Cognitive Engine. Deze engine is geïntroduceerd in de April 2018 release en is verder doorontwikkeld in de nieuwste June 2018 release. Hierdoor is Qlik Sense een stuk slimmer geworden. De Cognitive Engine helpt gebruikers bij het ontwikkelen van dashboards, zowel bij het modelleren van data als bij het ontwerpen van visualisaties. Dashboards kunnen hierdoor sneller ontwikkeld worden, ook door gebruikers met beperkte datavaardigheden. Een voorbeeld van de Cognitive Engine is de nieuwe Chart Assistance functionaliteit. Deze functie is met een toggle eenvoudig aan en uit te zetten en creëert datavisualisaties op basis van de ingeladen data. In het filmpje hieronder zie je hoe deze functie werkt.

Insight Advisor

De belangrijkste toevoeging in de nieuwe June 2018 release van Qlik Sense is de Insight Advisor. Deze tool kun je inschakelen nadat je data hebt ingelezen in Qlik Sense. De tool maakt op twee manieren gebruik van Qlik’s Cognitive Engine door je te helpen bij het creëren van visualisaties en het ontdekken interessante inzichten in de geladen data.

insight advisor qlik, e-mergo.nl,qlik sense june, qlik sense, qlik sense june 18, qlik sense june 2018, qlik sense artificial intelligence, qlik AI, qlik sense ai,

Visualisaties

Door de Insight Advisor in te schakelen worden er automatisch visualisaties voorgesteld op basis van de data die je hebt ingelezen. Je kunt hierbij aangeven of je de visualisaties wilt baseren op de gehele dataset, of op specifieke velden uit de dataset. Kies je voor de gehele dataset dan zal de Insight Advisor zelf op zoek gaan naar de belangrijke dimensies en meetwaarden in de dataset en hiermee verschillende visualisaties aan je voorstellen. Door een of meerdere velden uit de dataset te selecteren worden de voorgestelde visualisaties op je selectie afgestemd. De Insight Advisor zal op basis van de geselecteerde velden zelf bepalen welk type visualisatie het beste kan worden gebruikt. Kies je bijvoorbeeld voor een veld uit de dataset waarin landen of plaatsnamen voorkomen dan zal de tool een kaartvisualisatie voorstellen.

Zoekfunctie

Naast het selecteren van velden heb je ook de mogelijkheid om een zoekterm op te geven, bijvoorbeeld “Omzet per Klant”. De tool zal automatisch de dimensie “Klant” en de meetwaarde “Omzet” in de zoekterm herkennen en op basis van de data de meest geschikte visualisaties aan je voorstellen. De visualisaties die door de tool worden voorgesteld kun je vervolgens eenvoudig toevoegen aan een nieuwe of bestaande sheet in de app. Daarnaast is het mogelijk om voorgestelde visualisaties te downloaden (als afbeelding, PDF of Excelbestand), zodat je de informatie gemakkelijk kunt delen met collega’s.

Toepassing van de Insight Advisor

De Insight Advisor is ten eerste erg handig wanneer je niet precies weet welke informatie beschikbaar is in de dataset. De inzichten die worden voorgesteld door de tool helpen je bij het profileren van de data. Daarnaast helpt het gebruikers die nog niet zo veel ervaring hebben om sneller visualisaties te ontwikkelen met waardevolle content. Het ontwikkelproces kan hierdoor aanzienlijk versneld worden. Bekijk in de video hieronder de Insight Advisor in actie:

 

Geschreven door Steven Samuels Brusse,
Senior Qlik consultant

Wil je zelf aan de slag met augmented intelligence functies in Qlik? Download dan de nieuwste versie van Qlik Sense via het formulier hieronder. Wil je meer weten over de Augmented Intelligence(A) mogelijkheden of de gratis data literacy cursus? Neem dan contact met ons op.