Vernieuwing van legacy met Power Apps bij De Vereende

De Vereende, De Atoompool, Power Apps, Microsoft Access

Als digitaliseringspartner van De Vereende heeft E-mergo onlangs een applicatie ontwikkeld in Power Apps. Deze app is ontwikkeld voor onder andere de administratie van hun contracten, schades, afrekeningen, herverzekeringen en het onderhoud ervan. E-mergo was al de partner voor De Vereende voor hun Qlik dashboards en nu dus ook voor Power Apps. In dit blog bespreken we de benodigde oplossing voor De Vereende en hoe wij die voor hen met Power Apps hebben gerealiseerd.

De Atoompool

De Atoompool is onderdeel van De Vereende. De Nederlandse Atoompool is een pool van verzekeraars voor de verzekering van nucleaire installaties die benoemd zijn in de Wet Aansprakelijkheid Kernongevallen (WAKO).

De Atoompool verzekert nucleaire risico’s in Nederland en treedt op als herverzekeraar voor buitenlandse atoompools. Verzekeraars werken in deze pool samen, omdat de schade bij nucleaire installaties zeer groot kunnen zijn. Met behulp van de Atoompool spreidt men het risico.

De uitdaging

Voor de administratie van contracten en schades maakte de Atoompool al lange tijd gebruik van een verouderde Microsoft Access applicatie genaamd ARIS. Deze applicatie was aan vernieuwing toe. Redenen voor de vernieuwing waren onder andere:

  • Onderhoud: Microsoft gaat Microsoft Access 2010 niet meer ondersteunen.
  • Database: De database opzet was verre van ideaal. Hierdoor was het nodig achteraf rapporten te draaien om controles te doen op de data.
  • Beveiliging: De beveiliging van de applicatie was niet meer van deze tijd en moest daarom worden verbeterd. Dit is gedaan middels bestaande beveiliging modules die Microsoft met behulp van Azure AD aanbiedt.
  • Gebruik: De gebruikerservaring van de applicatie was niet ideaal, omdat sommige onderdelen niet duidelijk waren voor de eindgebruiker of zelfs niet werkten. Daarnaast was de front-end van de applicatie gedeeltelijk Engels en gedeeltelijk Nederlands. Tot slot was de front-end gedateerd en was een moderne manier van ontwikkelen gewenst.

De kracht van Power Apps

Met behulp van Power Apps kan een groot aantal appscenario’s worden gerealiseerd waarmee handmatige en verouderde processen (bijvoorbeeld in Microsoft Excel of Access) digitaal kunnen worden getransformeerd. Afhankelijk van de behoefte van jouw organisatie kun je binnen Power Apps kiezen voor 3 vormen van applicaties. Canvas Apps, Model-Driven Apps of Portals. Elk met hun eigen insteek, mogelijkheden en tooling. Al deze apps worden ondersteund met Dataverse voor de opslag en het beheer van de benodigde data.

Het ontwikkelen, gebruiken en beheren van Power Apps gebeurt allemaal in de cloud. Dit betekent dat de applicaties overal te benaderen zijn. Uiteraard kan de veiligheid wel volledig ingericht worden in de beheeromgeving, waarbij enkel (gast)gebruikers die bestaan in het Azure AD kunnen worden toegevoegd. Doordat dit allemaal in de cloud plaatsvindt is het een stuk makkelijker om de applicatie te delen dan in de situatie met Microsoft Access.

Voor Power Apps kunnen databronnen als Dataverse (vroeger Common Data Service), SharePoint lijsten en Excels gebruikt worden, maar ook de mogelijkheid tot communicatie met een on-premise SQL-server is mogelijk. Dit gebeurt met een Data Gateway die eenvoudig te installeren en beheren is.

Onze duurzame oplossing

Voor de Atoompool hebben wij de Microsoft Access applicatie omgebouwd naar Power Apps. De gebruiksinterface en (business) logica die door de gehele applicatie verweven zat, zijn gerecreëerd – en waar nodig verbeterd – in een combinatie van Power Apps en Power Automate (voorheen Microsoft Flow). In Power Apps is het front-end nagebouwd, waarbij verschillende overzichten, formulieren en datavalidatie in een modern jasje werden gegoten. Voor de diepgaandere logica wordt Power Automate gebruikt.

power apps, power automate, ms access, access

Omdat de data wordt opgeslagen in een SQL database die ook wordt gebruikt voor de rapportages in Qlik is er voor gekozen om de complexiteit in SQL te bewaren en aan te roepen in Power Apps met behulp van Power Automate. Zo zijn er views, functies en stored procedures aangemaakt in SQL die wij in de app aanroepen zodat het ‘denkwerk’ op databaseniveau gebeurt. Als we ervoor zou kiezen om dit in Power Apps te doen dan zou dat de app erg traag maken.

Een van de wensen van De Vereende was om logboeken bij te houden. Hiervoor hebben wij historie tabellen aangemaakt in de database waardoor bij iedere wijziging een kopie wordt gemaakt van het originele bestand. Ook dit laten we vervolgens terugzien in de app, zodat medewerkers meteen kunnen zien wat er precies veranderd is.

Voordelen

De combinatie van Power Apps, SQL, en Power Automate biedt diverse voordelen op het gebied van design en functionaliteit. Door de nieuwe interface voelt het moderner aan t.o.v. de Access applicatie die voorheen werd gebruikt. De nieuwe oplossing is naast gebruiksvriendelijk ook onderhoudsvriendelijk opgezet. Zo is deze beter te onderhouden door zowel externe partijen als toekomstige medewerkers van De Vereende die hiermee aan de slag willen.

Door middel van de logboeken kan de Atoompool nauwkeurig bijhouden wat er is veranderd. Zo kunnen er honderden afrekeningen tegelijkertijd worden ingevoerd in plaats van per afrekening wat resulteert in een enorme tijdswinst. Tot slot is de app beter beveiligd door middel van Azure en kunnen gebruikers er mee aan de slag op laptop, tablet en mobiel.

Heb jij een on-premise applicatie en wil je dat vernieuwen en de overstap maken naar een toekomstbestendige low-code applicatie die je mogelijk wilt combineren met andere (Microsoft) producten? We praten graag verder over jouw specifieke behoefte middels een online kennismaking.

 

Geschreven door Edmond Thaqi
Consultant