De 5 problemen van Excel

dilbert,dilbert.com,cartoon,excel cartoon,business intelligence, e-mergo.nl

Veel bedrijven worstelen met het faciliteren (centrale) bedrijfsdata. Werknemers krijgen daarom maar beperkte mogelijkheden om data van de business te analyseren. Het gevolg hiervan is dat zij zelf aan de slag met Excel spreadsheets om zo toch analyses en rapporten te kunnen maken.  Het gebrek aan toegang tot (centrale) bedrijfsdata zorgt ervoor dat er verschillende Excel spreadsheets worden ontwikkeld. Deze worden dan opgeslagen in lokale databases. Zodoende ontstaat een wildgroei van Excelbestanden en verlies van datakwaliteit. De business heeft behoefte aan betrouwbaardere en snellere antwoorden, zonder ingewikkelde constructies in Excel, of afhankelijkheid van de IT afdeling.

De 5 Problemen

excel,laptop,Wanneer je met behulp van spreadsheets analyses uit gaat voeren begin je aan een zeer omslachtig en foutgevoelig proces. En niet alleen één, maar meerdere personen in een organisatie zullen er mee bezig zijn. Zo ontstaan meerdere versies van de waarheid binnen het bedrijf. Daarnaast durven anderen niet aan het Excel bestand te komen uit angst dat een complexe formule per ongeluk verwijderd zal worden. Hierdoor loopt het bedrijf kansen op samenwerken en nieuwe inzichten mis.

De spreadsheet zal men uiteraard best wel wat vertellen over de business. Maar wanneer er gekeken wordt naar de hoeveelheid tijd en vooral moeite die gestoken wordt in het maken van zo’n spreadsheet in vergelijking met de toegevoegde businesswaarde dan loopt dit niet gelijk op. Dezelfde taken kunnen met enorme snelheid, gemak, security en governance worden gedaan met Business Intelligence tools. De problemen van het werken met Excel (om rapporten en analyses te maken) zijn kort samen te vatten in deze top 5:

 

De 5 problemen van Excel


1 Meerdere versies van de waarheid door gebrek aan versiebeheer
2 Foutgevoelig: als er iets mis gaat kunnen belangrijke rapporten vertraagd worden en geld verloren gaan
3 Performance problemen; spontane ‘Excel is gestopt met werken’ meldingen
4 De complexe constructies in de spreadsheet durven collega’s niet aan te raken
5 Niet alle collega’s zijn even ervaren met Excel

 
 

De Toekomst

Wat vroeger gewerkt heeft in Excel redt het nu niet meer, en zeker niet in de toekomst. De business wil antwoorden en wil ze zo snel mogelijk. Weken wachten op een rapport is niet meer haalbaar en gaat zelfs geld kosten. Dit betekent dat tools moeten worden ingezet om ad hoc analyses werkelijkheid te maken. Volgens Gartner (Gartner 2015 Magic Quadrant for BI and Analytics Platforms) zal de behoefte van organisaties om met grotere hoeveelheden data om te gaan alleen maar toenemen. Dit betekent dat de tools waarmee geanalyseerd wordt deze toename zullen moeten kunnen verwerken, met de snelheid die de business vereist.

 

seeing is believing, proof of concept, qlik proberen,qlik sense 3.0, qlik, business intelligence dashboard,qlik,qlik sense, qlikview, qlik beheer, qlik support, qlik hulp, qlik assistentie, qlik consultancy,business intelligence, bouw, software, qlik, qlik sense, business intelligence voor de bouw, dashboard, inkoopdashboard, e-mergo.nl

 

Kiezen voor goede BI

Het omschakelen naar een andere Business Intelligence tool, of het beginnen hiermee, hoeft niet een complex en langdurige implementatie te betekenen. Met Business Intelligence software van Qlik kan er binnen enkele dagen al een volledig dashboard klaar staan voor gebruik. Met maar één versie van de waarheid waarbij men nog steeds zelfstandig aan de slag kan. Qlik Sense is zo eenvoudig dat je door middel van drag-en-drop zo je data sleept naar de app. Hierna sleep je de gewenste visualisatie erin en heb je binnen enkele minuten een compleet dynamisch dashboard om in te klikken en analyseren. Helemaal zelfstandig.

 

Benieuwd geworden naar Qlik Sense en wil je zelf ervaren hoe makkelijk het is?
Download dan via onderstaand formulier helemaal gratis de Qlik Sense Desktop software.