6 tips om het meeste uit jouw Qlik Capacity-based licentie te halen

In ons vorige blog beschreven we het nieuwe licentiemodel voor Qlik Cloud Analytics. In dit nieuwe model is de belangrijkste meetwaarde de hoeveelheid data die in jouw platform wordt geanalyseerd. Alle data die je in het platform laadt of creëert in bytes wordt opgeteld en afgezet tegen de door jou aangeschafte capaciteit. Dit betekent dat je rechtstreeks wordt beloond voor het slim inrichten van jouw Qlik-omgeving. In dit blog geeft senior Business Intelligence consultant Lennaert van den Brink je 6 tips over hoe je zo efficiënt mogelijk met jouw Qlik-omgeving om kunt gaan. Bonus: ook als je geen capacity based license hebt helpen veel van deze tips om de performance van jouw omgeving te optimaliseren!

#1 Optimaliseer je datamodellen

Vaak zien we dat een groot deel van de kolommen die we inladen niet wordt gebruikt. Dat is zonde, want al die bitjes tellen wel mee. Ook kun je vaak een hoop winst behalen door bijvoorbeeld door autonumber te gebruiken voor sleutelvelden. Heel veel van de mogelijke optimalisaties zijn sowieso al handig omdat ze zorgen voor een betere performance van je dashboard, maar in het nieuwe model zie je de winst ook nog eens in harde euro’s terug.

#2 Denk goed na over hoe je jouw Qlik Cloud Tennant inricht

In het oude model word je niet afgerekend voor het dupliceren van bestanden. Het was daarom soms handig om bijvoorbeeld QVDs naar meerdere spaces weg te schrijven voor bijvoorbeeld selfservice gebruik.

#3 Schoon de omgeving regelmatig op

Een dashboard of QVD die niet meer wordt gebruikt, maar nog wel regelmatig wordt ververst telt mee in je totaal, dus weg ermee!

#4 Overweeg het gebruik van parquet files in plaats van QVDs

Sinds kort is het mogelijk om direct vanuit Qlik script parquet files in te lezen en weg te schrijven. Uit onze interne tests bij E-mergo blijkt dat in sommige gevallen de resulterende parquet files aanzienlijk kleiner zijn in file size, vooral wanneer de dataset eerst wordt gesorteerd voordat deze wordt weggeschreven. Het nadeel is wel dat deze parquet bestanden soms langzamer zijn om in te laden dan QVDs (optimized load). Het is dus een afweging waard om te kijken of je kiest voor snellere verwerking of lagere consumptie.

#5 Denk goed na over je grote apps

Het liefst laden we natuurlijk altijd alle data in, maar hebben we wel echt het detailniveau van factuurregels nodig voor 10 jaar oude facturen? Je kunt ervoor kiezen om oudere data op een hoger aggregatie niveau in te laden of misschien zelfs helemaal niet in te laden. Heb je toch het detailniveau nodig? Dan kun je misschien gebruik maken van On-demand app generation of direct query zodat je nog steeds niet alles hoeft in te laden in de omgeving.

#6 Overweeg om transformaties terug te duwen naar het bronsysteem

Wanneer jouw bron een transactioneel systeem is, bijvoorbeeld een kassasysteem, is dat misschien niet zo handig. Maar laad je bijvoorbeeld uit een datawarehouse, dan is er een verschil of je 3 tabellen met SELECT * inlaadt en dan in Qlik aan elkaar plakt met JOIN statements en WHERE filters of wanneer je dit al in de query naar het bronsysteem zet. Je kunt natuurlijk ook aan jouw datawarehouse ontwikkelaars vragen deze transformaties al aan hun kant te implementeren.

Meer weten?

Wil je na het lezen van dit blog meer weten over of het nieuwe licentiemodel voor Qlik Cloud Analytics interessant is voor jou? Neem dan contact met ons op of plan direct een afspraak in!

neem contact opplan een afspraak in

 

 

Lennaert van den Brink, E-mergo,

Geschreven door Lennaert van den Brink
Senior Consultant