Alles wat je moet weten over Qlik Staige

In september dit jaar publiceerde Qlik de aankondiging van Qlik Staige. In de eigen woorden van Qlik een “holistische set oplossingen om Qlik klanten de kracht van Artificiële Intelligentie te laten omarmen en waarde te leveren”. Een mooie belofte, maar wat is Staige nu precies? In dit blog legt senior consultant Lennaert van den Brink het je uit.

Geen nieuw product

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Business Glossary of Qlik Data Intergration is Staige niet een nieuw product of een nieuwe feature die je in Qlik kunt gebruiken. In plaats daarvan is Staige eigenlijk een verzamelnaam voor alle features in Qlik die op de een of andere manier gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI). Denk daarbij aan de Insight Advisor of AutoML, maar bijvoorbeeld ook aan connectoren met OpenAI of Amazon Sagemaker.

Naast een kapstok om alle AI gerelateerde features aan op te hangen is Staige ook een vehikel voor Qlik om hun visie op AI en Machine Learning te verspreiden. Zo vind je op de site over Staige een serie artikelen waarin Qlik beschrijft hoe zij aankijken tegen de trends op dit vakgebied.

De visie van Qlik in het kort

Nu ben je natuurlijk van harte welkom om de artikelen van Qlik zelf te lezen, maar in het kort komt het hierop neer:

Artificiële Intelligentie gaat een grote rol spelen in het (zakelijke) leven van de nabije toekomst. Bedrijven die geen gebruik maken van deze technieken zullen het afleggen tegen bedrijven die dat wel doen. Desalniettemin vinden veel bedrijven het lastig om nu al waarde te halen uit deze nieuwe technieken. Veel bedrijven springen in op deze trend door nieuwe producten en toepassingen te beloven die gebruik maken van AI. Qlik heeft de afgelopen jaren al veel van deze technieken verwerkt in haar producten en is dus sterk gepositioneerd om klanten te ondersteunen bij deze transformatie. Daarbij zet Qlik in op een drietal activiteiten:

  1. Ontwikkelen van een betrouwbare data fundering: de basis van AI is kwalitatieve, relevante en beschikbare data. Data is nodig om de modellen te trainen om deze toe te passen. Daarbij komt dat de risico’s omtrent data steeds groter worden, bijvoorbeeld op het gebied van privacygevoeligheid of competitief voordeel ten opzichte van de concurrent. Het is dus van groot belang dat je een goede basis neerlegt waarop je de verschillende AI-toepassingen kunt bouwen. Qlik heeft hier met onder andere toepassingen als Talend, QDI en Data Catalog een sterke set aan middelen in huis om deze basis op te bouwen.
  2. Vind inzichten en handel direct met behulp van door AI ondersteunde analytics: Al in 2021 repte Qlik over Active Intelligence. Met de term Active Intelligence wil Qlik zeggen dat data continu aan het werk gezet wordt om acties en besluiten te voeden. Een belangrijke feature is daarbij Application Automation waarmee je verschillende activiteiten op elkaar kunt laten volgen. Zo kun je bijvoorbeeld met Application Automation direct een AutoML voorspelmodel loslaten op nieuwe data in een klantenadministratie, waarna op basis van het resultaat een salesmanager wordt aangestuurd met een specifieke actie. Daarnaast kun je met behulp van de Insight Advisor en door AI gegenereerde laadscripts, expressies en visualisaties eenvoudig en snel jouw data verkennen, transformeren en visualiseren om tot nieuwe inzichten te komen, zonder dat je diepgaande expertise nodig hebt.
  3. Bouw en implementeer AI voor geavanceerde use cases: Met AutoML maakt Qlik geavanceerde voorspelmodellen bereikbaar voor een grotere groep gebruikers en stelt het bestaande specialisten nog sneller nieuwe voorspelmodellen te ontwikkelen. Omdat AutoML volledig geïntegreerd is in het Qlik Platform kunnen de nieuwe modellen snel en eenvoudig worden uitgerold naar de productieomgevingen zodat ze direct waarde kunnen toevoegen.

 

De toekomst van AI en Staige

Met Staige maakt Qlik de belofte dat zij als leverancier vol inzetten op Artificiële Intelligentie en Machine Learning. Dit doet Qlik niet om mee te waaien met de huidige trend, maar is een voortzetting van de strategie die al enkele jaren geleden is ingezet. Bij E-mergo blijven we deze ontwikkelingen natuurlijk nauwgezet volgen. Wil jij ook aan de slag met de genoemde features in dit blog en heb je daarbij hulp nodig? Of wil je een keer van gedachten wisselen hoe Qlik Staige waarde zou kunnen leveren voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op of plan een afspraak in.

neem contact opplan een afspraak in

 

 

Lennaert van den Brink, E-mergo,

Geschreven door Lennaert van den Brink
Senior Consultant