API en Mashups met Qlik Sense

api,rss qlik,api qlik sense, qlik sense connect, qlik analytics platform

Door het gebruik van data discovery kun je altijd makkelijk zien wat er is gebeurd en wanner dit is gebeurd. Door het gebruik van analytics tools kunnen ‘outliers’ worden gelokaliseerd. Hierbij kun je proberen bijvoorbeeld op een land, regio of een verkoper niveau inzoomen om erachter te komen waar de uitschieter zich voor doet en waarom er beter of minder gepresteerd wordt dan het gemiddelde.

In de video hieronder zie je mooi voorbeeld van het lokaliseren van zulke uitschieters. We zien dat er in een bepaalde regio één benzinestation meer benzine verkoopt, tegen een hogere prijs, in vergelijking met andere benzinestations in diezelfde buurt. De vraag ‘’waarom presteert deze locatie beter?’’ kan zonder data discovery software moeilijk zijn te beantwoorden. Er zijn namelijk verschillende externe factoren die invloed kunnen hebben op de prestaties van deze locatie. Het weer, wegafsluitingen of evenementen kunnen grote groepen mensen richting deze specifieke locatie sturen. Het intern bijhouden van deze externe gebeurtenissen is een tijdrovend proces, zeker als externe partijen deze informatie al beschikbaar hebben.

Door het gebruik van API’s binnen Qlik Sense is het mogelijk informatie van externe bedrijf te combineren in je eigen Qlik dashboard. Door bijvoorbeeld de API’s in te laden van een betrouwbaar weeranalyse website kun je in je dasboard zien of er veel verkeer is omgeleid vanwege omgewaaide bomen of overstroming door regen.  Bekijk onderstaande video voor een heldere indruk van wat allemaal mogelijk is met Qlik Sense API verbindingen.

 

Heeft u interesse in de mogelijkheden van API en Qlik Sense, bekijk dan het Qlik Analytics Platform.