De E-mergo Tools Bundle voor Qlik Sense

E-mergo, E-mergo extensiebundel, Qlik Extension Bundle, e-mergo.nl

Met de keuze voor Qlik Sense beschikken gebruikers over een BI platform dat meer mogelijk maakt dan wat je out-of-the-box aantreft. Rondom Qlik Sense bestaat namelijk een ecosysteem van extensies en thema’s waarmee de functionaliteit van de software kan worden uitgebreid. Om precies dit te doen presenteert E-mergo nu de ‘E-mergo Tools Bundle’. Dit is een set van extensies die ons en onze klanten helpt om meer uit Qlik Sense te halen.

Waarom deze bundel?

De ontwikkelingen bij Qlik staan niet stil. Toch zijn er voor het opzetten van een goed dashboard soms wensen die niet standaard in Qlik Sense mogelijk zijn. Zo hebben we voor een aantal klanten al eens extensies ontwikkeld die zulke specifieke wensen mogelijk hebben gemaakt. Met de E-mergo Tools Bundle hebben we nu een set extensies gemaakt die in een aantal basisbehoeften van onze eigen consultants en onze klanten kunnen voorzien.

Een tweede reden om deze bundel te ontwikkelen is om onze kennis van Qlik Sense verder te verrijken. Het product bevat een groot aantal API’s waarmee ontwikkelaars de kracht van Qlik Sense op nog ongedachte wijze kunnen benutten. In de E-mergo Tools Bundle worden enkele van deze API’s gebruikt en kunnen we het werk van onze consultants eenvoudiger en efficiënter maken. Nu weten we meer over deze mogelijkheden en kunnen we nóg meer waarde creëren met dit prachtige BI platform.

De E-mergo Tools Bundle

De E-mergo Tools Bundle is een set van vijf extensies die hieronder kort zullen worden toegelicht. Een uitgebreide beschrijving van elk van de extensies is te vinden in de documentatie(meegeleverd in de download van de bundel hieronder).

1 E-mergo App Object Importer

qlik sense extensions, qlik sense, qlik extensie, e-mergo tools bundle, e-mergo.nl

Deze extensie maakt het mogelijk om elementen uit andere dashboards te kopiëren naar het huidige dashboard. Deze extensie is daarom alleen te gebruiken bij het ontwikkelen van een dashboard en heeft geen visueel element voor de dashboardgebruiker. De volgende ‘app objects’ zijn te importeren:

 • Werkbladen
 • Master items. Dit geldt voor zowel dimensies, meetwaarden, als visualisaties.
 • Alternatieve states
 • Variabelen
 • Deze worden alleen voor de huidige gebruiker van het dashboard gekopieerd.

Hoewel technisch mogelijk, is het kopiëren van elementen uit een dashboard momenteel niet ondersteund door Qlik Sense. Dat maakt deze extensie heel krachtig en een uitkomst voor een groot aantal scenario’s waarbij een ontwikkelaar elementen wil overnemen uit andere apps.

2 E-mergo Buttons

qlik sense extensions, qlik sense, qlik extensie, e-mergo tools bundle, e-mergo.nl

Met de Dashboard bundel van Qlik beschikken Qlik Sense gebruikers sinds een tijdje over een button visualisatie. Hiermee kan je acties uitvoeren nadat de dashboardgebruiker op de button heeft geklikt. De mogelijkheden daarvan zijn naar onze smaak nog wat beperkt, waardoor wij een eigen button hebben gemaakt. De E-mergo Buttons extensie heeft een grote functionele overlap met de bestaande button visualisatie, maar heeft een aantal onderscheidende toevoegingen. De belangrijkste zijn:

 • De mogelijkheid om meerdere buttons in één visualisatie te tonen. Hiermee kan je de ruimte in een object beter benutten en de buttons beter gebruiken als een navigatiemenu.
 • De kleur van elke button kan worden ingesteld vanuit een preset, op basis van de kleurkiezer of met een expressie.
 • Elke button kan conditioneel getoond worden op basis van een expressie.
 • De set van acties is uitgebreider:
  • Selecteer aangrenzende waarden. Hiermee kan je de volgende of vorige waarde van een veld selecteren. Dit houdt steeds rekening met de huidige geselecteerde waarde. Een voorbeeld is om zo te ‘bladeren’ door jaren of maanden in het datamodel.
  • Selecteer pareto-waarden. Hiermee kan je veldwaarden selecteren die overeenkomen met de pareto-set die hoort bij een gekozen meetwaarde-expressie. Deze functionaliteit bestond al in QlikView, maar nog niet in Qlik Sense.
  • Start reload. Indien de juiste rechten zijn ingesteld, kan je hiermee het datamodel van het huidige dashboard reloaden.
  • Start reloadtaak. Indien de juiste rechten zijn ingesteld, kan je hiermee een reloadtaak starten. Dit is niet beschikbaar in Qlik Sense Desktop.
  • Thema instellen. Hiermee kan je het thema van de huidige sessie in het dashboard wijzigen. Een voorbeeld is om zo de gebruiker te laten kiezen voor een kleurenschema dat is aangepast voor kleurenblinden of bijvoorbeeld een Dark Thema.
 • In plaats van een statische set buttons, kan je er voor kiezen om in de dynamische modus buttons automatisch te genereren op basis van een expressie. De gegenereerde set buttons maakt dan gebruik van waarden die door de expressie zijn gevonden (labels, kleurcode, etc.) en maken gebruik van hetzelfde actietype.
 • De navigatie-opties zijn uitgebreid met een optie om te navigeren naar een ander dashboard en sheet.

3 E-mergo Divider

divider,qlik sense extensions, qlik sense, qlik extensie, e-mergo tools bundle, e-mergo.nl

Deze visualisatie presenteert een eenvoudige lijn. Deze wordt gebruikt als scheidslijn tussen verschillende visualisaties in het dashboard, om zo een scheiding te kunnen maken tussen links en rechts of boven en beneden. In de instellingen van de extensie kun je de oriëntatie, breedte en kleur van de lijn bepalen.

4 E-mergo Table Inspector

qlik sense extensions, qlik sense, qlik extensie, e-mergo tools bundle, e-mergo.nl

Bij de ontwikkeling van een dashboard komt het geregeld voor dat de ontwikkelaar inzage wil hebben in de volledige velden en structuur van een tabel uit het datamodel. Deze extensie geeft dit inzicht door bij keuze van de gewenste datatabel de volledige tabel te presenteren. Dit kan zonder alle afzonderlijke velden te hoeven selecteren. Het kiezen van andere datatabellen gaat met twee kliks, kolommen in de tabel kun je verwijderen/toevoegen en wijzigingen in het datamodel worden automatisch gesynchroniseerd. Alle acties zijn beschikbaar in het contextmenu van de extensie. Het converteren naar een gewone tabel gaat zoals bij elke andere visualisatie. Onze eigen consultants zijn heel enthousiast over deze extensie, omdat het voorheen een trage handmatige klus was om dit voor verschillende datatabellen te doen.

5 E-mergo Triggers

qlik sense extensions, qlik sense, qlik extensie, e-mergo tools bundle, e-mergo.nl

Deze extensie maakt het mogelijk om acties uit te voeren als een reactie op gebeurtenissen (events) in het dashboard. Omdat alleen de acties relevant zijn, heeft de extensie geen visueel element voor de dashboardgebruiker. De set van acties en navigatie-opties is hetzelfde als die van de E-mergo Buttons extensie. Het bijzondere is echter het moment waarop deze acties worden uitgevoerd: niet door op een button te klikken, maar door één van onderstaande dingen te doen of te laten gebeuren:

 • Een veldselectie maken
 • Een veldselectie verwijderen
 • Selecties maken zodat een expressie-vergelijking klopt
 • Een waarde van een variabele wijzigen
 • Een werkblad binnen komen
 • De tijd is verstreken in aantallen seconden

Met deze opties kan je bijvoorbeeld selecties instellen bij het binnen komen van een werkblad. Een ander voorbeeld is het automatisch bladeren tussen sheets door de volgende-sheet navigatie-optie te gebruiken na verstrijken van 60 seconden. Een ander scenario is het automatisch bladeren door een tijdsdimensie, bijvoorbeeld jaar of maand, waardoor je inzichtelijk kan maken hoe de data verandert zonder zelf de selecties te moeten maken. De mogelijkheden van deze extensie zijn groter dan we nu kunnen overzien, dus we zijn benieuwd wat onze consultants en andere gebruikers ermee zullen maken!

Voorwaarden

De genoemde extensies uit deze bundel worden gratis aangeboden aan klanten van E-mergo. Ook zijn de extensies opgenomen in Qlik Branch, waar de Qlik community extensies en kennis deelt. De code van de extensies is op GitHub geplaatst. Hier kan iedereen de extensies downloaden en kan je met een account ook bugs aanmelden en bespreken. De MIT licentie waarmee elke extensie is uitgerust geeft de gebruikers van de extensie de mogelijkheid om de code te gebruiken en te wijzigen naar eigen inzicht. Het stelt E-mergo ook vrij van enige aansprakelijkheid over mogelijk gelopen schade door het gebruik van de extensies.

Omdat de E-mergo Tools Bundle door onze eigen consultants en klanten wordt gebruikt, geeft E-mergo de garantie dat de extensies voor zover mogelijk zullen worden onderhouden om te blijven werken met elke nieuwe versie van Qlik Sense. Verzoeken voor nieuwe features kunnen worden ingediend bij support@e-mergo.nl, maar E-mergo behoudt het recht om hier naar eigen inzicht vervolg aan te geven.

Toekomst van de bundel

Met de E-mergo Tools Bundle hebben we een set extensies gemaakt die onze consultants en klanten voorzien van een aantal basisbehoeften. Omdat we zelf de ontwikkeling van deze extensies bepalen, kunnen we bij bugs of hoognodige uitbreidingen snel reageren indien nodig. Mogelijk gaat deze bundel in de toekomst groeien of zullen features worden toegevoegd. Hoewel we nog enkele ideeën op de plank hebben liggen, hebben we geen gedetailleerde roadmap. Bovendien zijn we niet van plan om volledige datavisualisaties te gaan maken die de visualisatiemogelijkheden van Qlik Sense uitbreiden. Voor klanten die daar wel behoefte aan hebben, is E-mergo een samenwerking aangegaan met VizLib. Deze partij biedt een heel pakket aan met extra visualisaties en uitbreidingen voor Qlik Sense.

Heb je zelf de wens om de mogelijkheden van Qlik Sense uit te breiden met behulp van extensies? Voor vragen over de mogelijkheden van VizLib voor jouw organisatie of over het maken van een specifieke oplossing, neem je contact op met een van onze accountmanagers.

Laurens OffereinsGeschreven door Laurens Offereins
Qlik Consultant

 

 Download de bundel via het formulier!