Eén versie van de waarheid: het belang van een Definitie Dictionary

In de wereld van vandaag is informatie de sleutel tot succes. Het is dan ook cruciaal om binnen je bedrijf één versie van de waarheid te hebben. Maar wat betekent dat eigenlijk? En hoe realiseer je één versie van de waarheid? Het antwoord op die vraag is de Definitie Dictionary. Wat dat precies is verteld Business Intelligence consultant Mark de Boer je meer over in dit blog.

Wat betekent één versie van de waarheid?

Het houdt in dat alle werknemers binnen je organisatie altijd naar dezelfde gegevens kijken, wat resulteert in duidelijkheid en effectievere strategische keuzes. Het realiseren van deze ene versie van de waarheid begint met een Definitie Dictionary.

Wat is een Definitie Dictionary?

Een definitie dictionary is een essentieel hulpmiddel om één versie van de waarheid te bereiken. Het is als een soort woordenboek voor je organisatie, waarin alle begrippen en KPI’s duidelijk worden omschreven. Samen met de formules die worden gebruikt om ze te berekenen. Dit zorgt voor uniformiteit en helderheid binnen de organisatie, waardoor iedereen snel en gemakkelijk de betekenis en de onderliggende berekeningen van gegevens kan raadplegen.

Centrale opslag van definities

In veel bedrijven worden definities vaak op verschillende plaatsen bewaard, wat kan leiden tot verwarring en inconsistentie. Een transparante Definitie Dictionary biedt hierin een oplossing. Hier kunnen alle definities op één centrale plek worden beheerd.

Praktische voordelen en toepassingen

Een concreet voorbeeld van de kracht van een Definitie Dictionary is te vinden in de praktijk van verschillende bedrijfsdomeinen. Zoals productiviteitscijfers, ziekteverzuim, doorlopend verzuim en de manier hoe de marge precies berekend wordt. Bij veel bedrijven weten vaak maar een paar experts hoe deze zaken precies berekend worden. De andere medewerkers maken aannames hoe dit berekend moet worden of gaan ernaast eigen Excel lijsten bijhouden met eigen berekeningen. Wat weer zorgt tot veel miscommunicatie binnen je bedrijf.

Bedrijfsbrede samenwerking en verbetering

Het nut van een Definitie Dictionary is breed en strekt zich uit over verschillende essentiële bedrijfsgebieden. Het kan een einde maken aan verwarring en inconsistentie. En het kan iedereen in staat stellen snel en gemakkelijk de betekenis en de onderliggende berekeningen van begrippen te raadplegen. Bovendien wordt het hele bedrijf betrokken bij het definiëren en verfijnen van deze definities, wat leidt tot waardevolle discussies en nieuwe inzichten vanuit diverse perspectieven.

Waar begin je?

Herken je het belang van een Definitie Dictionary en wil je er ook graag een voor jou bedrijf creëren? Begin dan met het verzamelen van alle definities in een centraal SharePoint-bestand en wijs eigenaren toe aan elke definitie. Zorg voor één data-eigenaar per domein, zoals HR of Finance. Als deze lijst compleet is, kun je de volgende stap zetten in het centraal opslaan van datagegevens.

Meer weten?

Klinkt dit als een waardevolle stap voor jouw bedrijf? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons voor meer informatie en begeleiding. Samen kunnen we de weg naar datagedreven succes efficiënt bewandelen.

Contact opnemen

Geschreven door Mark de Boer
Business Intelligence Consultant
E-mergo