Eurovisiesongfestival Dashboard

Deze week is het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. In 2019 heeft Nederland voor de 5e keer het songfestival gewonnen met het nummer Arcade van Duncan Laurence. Helaas lukte het door de coronacrisis niet om het festival in 2020 in Nederland te organiseren en is het daarom een jaar uitgesteld. Het songfestival bestaat al sinds 1956 en heeft ons over de jaren heen veel bijzondere optredens geleverd. Onder andere ABBA werd internationaal bekend door het festival. Deze talloze edities en optredens leveren veel data op. En wij zouden E-mergo niet zijn als we deze data niet in zouden duiken. Dit heeft geresulteerd in een heus Eurovisiesongfestival Dashboard dat wij met Power BI hebben gemaakt.

Eurovisiesongfestival

Het concept van het Eurovisiesongfestival is vergelijkbaar met dat van een talentenjacht. Verschillende deelnemers nemen het op tegen elkaar om de jury te overtuigen van zijn of haar zangkunsten met een eigen song. Ieder lid van de Europese Radio-unie(EBU) kan deelnemen aan het festival. Dit is ook de reden dat landen die buiten de EU vallen toch kunnen deelnemen. Sinds 2015 doet zelfs Australië mee aan het Eurovisiesongfestival ondanks dat het land geen lid is van de EBU.

Dit jaar doen er 39 landen mee aan het festival. Omdat dit een grote selectie is vinden er twee halve finales plaats. De beste tien landen van elke halve finale mogen door naar de finale. Echter zijn er zes landen die sowieso doorgaan naar de finale. Nederland heeft in 2019 het festival gewonnen waardoor wij als gastland van het festival direct in de finale komen. Daarnaast gaat de zogenaamde ‘big five’ van Europa (Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk) ieder jaar standaard door naar de finale.

Door de jaren heen is er ontzettend veel veranderd omtrent de spelregels van het Eurovisiesongfestival. In totaal zijn er wel acht verschillende methodes toegepast om één winnaar te selecteren. In het begin besloten vakjury’s van ieder individueel land de winnaar. In 2009 is besloten dat de kijkers thuis ook deel uit mochten maken van het stemsysteem. Vanaf 2019 stemt ieder land in de halve finale en in de finale middels 50% jury en 50% televoting. In de grote finale dit jaar stemmen alle 39 landen op de 26 finalisten. Uiteindelijk wint het land die de meeste stemmen heeft ontvangen. De data die wij tot onze beschikking hebben gaat terug tot 1975 vanaf wanneer ieder land 1 t/m 8, 10 en 12 punten konden toerekenen aan een ander land.

Wat zie je in het dashboard?

Op de landingspagina ‘Map’ van het dashboard wordt een landkaart getoond waarin de landen groener of roder gekleurd zijn. Deze kleuren geven de rang aan van de verschillende landen in de betreffende edities. Rechtsboven heb je de mogelijkheid om een editie van het Eurovisiesongfestival te selecteren. Deze data gaat terug naar 1975 omdat vanaf dit jaar het puntensysteem wat wij vandaag de dag kennen nog steeds wordt gehanteerd.

Door een jaartal en land te selecteren bij ‘Points received’ kan inzichtelijk gemaakt worden welke landen hoeveel punten hebben gegeven aan het desbetreffende land. In 2007 is het bijvoorbeeld duidelijk te zien dat voornamelijk buurlanden van Rusland hebben gestemd op dit land. De meeste punten zijn toen gegeven door Wit-Rusland. Door te klikken op ‘Points given’ wordt inzichtelijk gemaakt op welke landen het geselecteerde land punten heeft toegekend. Opvallend is om te zien dat in 2007 Rusland ook de meeste stemmen heeft toegekend aan Wit-Rusland.

Zo kan je op de landingspagina van dit dashboard door de verschillende edities spitten en zien welke landen de meeste punten hebben ontvangen van welke landen en andersom. Tevens is er nog een verborgen feature die je wellicht al gevonden hebt. Wanneer je met je cursor over het land beweegt kun je zien hoeveel punten zijn ontvangen, welke plaats het betreffende land heeft behaald en met welke artiest en nummer dit is gedaan.

Op de tweede pagina ‘Songs’ is een gedetailleerde pagina over Eurovisiesongfestival ingericht. In dit overzicht is van iedere editie te zien welke landen hebben deelgenomen, hoeveel punten behaald zijn, wat de rang was en met welke artiest en nummer dit is gedaan. Wanner je geen jaar selecteert en bijvoorbeeld Nederland selecteert onder ‘Country’ dan zie je over alle jaren heen welke rang behaald is en met welk nummer. Zoals je hier kunt zien hebben wij in 2014 net niet de eerste plaats gewonnen met het nummer ‘Calm after the storm’. Daarnaast heb je op deze pagina nog de mogelijkheid om te luisteren naar een specifiek nummer dat voorbij is gekomen op het Eurovisiesongfestival. Door rechtsboven op ‘Click to listen to a song’ te klikken opent zich een venster waar alle nummers en YouTube links naar het nummer zijn aangegeven.

 

Bekijk het dashboard

Klik hier om het dashboard in een nieuw tabblad te openen.

Geschreven door Bernard Wilmink,
Business Intelligence Consultant

Bronnen

https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/Eurovisie_Songfestival

Header foto: Nathan Reinds/NPO/NOS/AVROTROS