Wat zijn Low-code application development platforms?

mendix,gartner,mobile app development, low code

Volgens onderzoeksbureau Gartner zal in 2021 de behoefte aan app ontwikkeling ten minste 5 keer harder groeien dan de leveringscapaciteit van IT. Traditionele ontwikkelmethodes kunnen duidelijk deze groeiende behoefte niet aan en sluiten bovendien niet goed aan bij gebruikerswensen. Dit is precies waarom low-code application development platforms steeds populairder worden. Bekijk in dit blog wat low-code betekent en ontdek wat deze platforms voor jouw bedrijf kunnen betekenen.

Groeiende behoefte

Organisaties ontwikkelen steeds meer applicaties voor medewerkers, klanten en leveranciers zoals declaratie apps, shopping apps en klantportalen. Deze toenemende behoefte aan applicaties zorgt voor druk om met dezelfde mensen, in minder tijd, meer te moeten leveren. Traditionele applicatie ontwikkelmethodes werken niet snel genoeg om dit te kunnen realiseren. Bovendien betrekken deze methodes niet altijd de juiste personen om in een rap tempo goede apps te kunnen leveren. Het filmpje hieronder legt goed uit wat de problemen zijn van traditioneel ontwikkelen én geeft je een voorbeeld van hoe dit ook anders kan.

Wat is een low-code application development platform?

Low-code is een visuele manier van ontwikkelen waarbij je, middels drag-en-drop technieken en model gedreven logica, verschillende mobiele en web applicaties kunt creëren. Een van de belangrijkste verschillen met traditionele ontwikkelmethodes is dat je niet of maar weinig handmatig hoeft te coderen. Zo kunnen ontwikkelaars van verschillende ervaringsniveau’s aan de slag omdat zij geen kennis nodig hebben van programmeertalen. Bovendien wordt er voor IT tijd bespaart omdat herhaaldelijke taken zoals het aanleggen van infrastructuur niet meer nodig zijn. Maar ook voor ervaren developers zijn deze platforms interessant omdat het bij een aantal platforms mogelijk is om zelf extra script te schrijven (Javascript, CSS). Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld extra opmaak of functionaliteit. Business en IT kunnen hierdoor samen in één low-code application development platform werken om applicaties te creëren, bewerken en live te zetten in een fractie van de tijd die nodig is bij traditionele ontwikkelmethodes.

mendix, low code, low code application development, app development, applications, java,

Links: Traditioneel ontwikkelen Rechts: Visueel modelleren in Mendix

Het Mendix platform

Mendix is een voorbeeld van een van een low-code application development platform. Dit platform biedt als enige geïntegreerde tools aan voor de gehele applicatie lifecycle; van idee en development tot testen en beheer. Het Mendix platform is ontwikkeld op basis van 3 peilers: snelheid, samenwerking en controle. Deze peilers komen samen in de sterke focus van Mendix op het samenbrengen van IT en de business om zo tot 6 keer sneller apps te kunnen ontwikkelen.

mendix,mendix security, mendix scale,mendix, mendix principles,

De samenwerking tussen IT en de business, in combinatie met het weinig tot niet hoeven coderen, vormen samen de kracht achter Mendix. Het is dan ook niet gek dat bedrijven zoals ING, Heijmans, KPN en Eneco gebruik maken van het platform. De voornaamste redenen dat bedrijven het Mendix platform gebruiken zijn om applicaties en portalen te ontwikkelen om efficiënter te werken, de klantbeleving te verbeteren, oude systemen te vervangen en innovatie te bevorderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan applicaties om verzekeringsclaims mee in te dienen, je energieverbruik te monitoren, orders te managen, declaraties in te dienen, mobiele data-invoer te versimpelen en Internet of Things(IoT) applicaties. Het  ontwikkelen van applicaties met het low-code development platform van Mendix brengt verschillende voordelen met zich mee zoals:

  • Snelle en visuele applicatie ontwikkeling met onder andere model driven development
  • Schaalbaarheid met one-click deployments en gebruik publieke en (virtuele) private clouds
  • De mogelijkheid om snel in te spelen op veranderende behoeftes
  • Gemakkelijk te integreren met huidige en nieuwe systemen in de cloud of on premise
  • Templates kunnen gemaakt worden voor het bewaken van huisstijlen
  • Gemakkelijk te beheren en altijd voorzien van alle benodigde security maatregelen
  • Maak apps in minder tijd door onderdelen (templates,functionaliteiten, widgets etc) te hergebruiken

mendix, mendix scale,mendix platform, low code, low code platform, low code application development, apps, app development

Applicaties voor jouw organisatie 

Traditionele ontwikkelmethodes en de gemiddelde capaciteit van een IT afdeling kunnen de vraag naar applicaties niet bijhouden waardoor er moet worden gekeken naar alternatieven. Als organisaties dit niet doen lopen zij het gevaar dat de business investeringen gaat doen zonder de support van IT. Voor IT en business leiders is het daarom belangrijk om een platform te vinden dat bij de wensen van de organisatie past, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Wanneer je kijkt naar deze platforms is het daarom belangrijk om een verzameling van use cases en (diverse) pilot applicaties te maken om te helpen tijdens de besluitvorming. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van applicaties binnen jouw organisatie? Laat dan hieronder je gegevens achter. Wij nemen snel contact met je op om je meer te vertellen over low-code mogelijkheden en over Mendix.