Nieuw: Mendix 9

Mendix is continu bezig om hun low-code platform verder te verbeteren en te vernieuwen. Recent hebben ze een compleet nieuwe versie 9 gelanceerd. Met de nieuwe release bewijst Mendix opnieuw dat zij vooroplopen met hun all-in-one oplossing, waarmee ervaren ontwikkelaars en businessgebruikers gezamenlijk nog sneller krachtige apps voor klanten kunnen bouwen. In dit blog beschrijf ik de meest interessante nieuwe features en verbeteringen in Mendix 9.

 • Nieuwe look and feel
 • Verbeteringen voor native mobile apps
 • Ondersteuning voor progressive web apps
 • Workflow editor
 • MxAssist performance bot
 • Data Hub

Nieuwe look and feel

Het uiterlijk van de Mendix Portal en de beide ontwikkelomgevingen Mendix Studio en Studio Pro zijn aangepakt en in een nieuw jasje gestoken voor meer consistentie en een verbeterde visuele ervaring. Dit zie als je als ontwikkelaar terug in een nieuw universeel kleurensysteem, een nieuwe topbar voor navigatie en een nieuwe verfrissende branding. Naast het nieuwe uiterlijk van Mendix is een nieuwe versie 3.0 van het Atlas UI framework geïntroduceerd. Atlas UI 3.0 bevat diverse verbeteringen voor layouts, widgets en paginatemplates, zowel voor webapplicaties als native mobile apps. Dankzij een nieuwe folderstructuur is het customizen van de gebruikersinterface van apps veel eenvoudiger dan in eerdere versies van Mendix.

mendix, low-code, mendix 9, softwareupdate

Vernieuwde branding in Mendix 9

Verbeteringen voor native mobile apps

Ook voor het ontwikkelen, testen en publiceren van native mobile apps zijn er verschillende verbeteringen doorgevoerd in Mendix 9.

 • Het is nu mogelijk om nanoflows visueel te debuggen.
 • Er is een nieuwe Make It Native app voor het testen van native mobile apps.
 • Er zijn verschillende nieuwe widgets toegevoegd voor Augmented Reality.
 • Je hebt meer controle over de objecten, bestanden en afbeeldingen die met de server worden gesynchroniseerd als een app verbinding met de server heeft.
 • Met de nieuwe versie van de Native Mobile Builder wizard is het publiceren van native mobile apps veel eenvoudiger dan voorheen.

Ondersteuning voor progressive web apps

In Mendix Studio Pro zijn nieuwe navigatieprofielen toegevoegd voor het bouwen van progressive web apps (PWA’s). PWA’s bieden offline mogelijkheden die vergelijkbaar zijn met native mobile apps, maar hebben als voordat dat ze niet naar een app store gepubliceerd hoeven te worden. Moderne webbrowsers die de offline functies van PWA’s ondersteunen zullen het offline profiel van een PWA laden, terwijl oudere browsers ongemerkt het online profiel zullen gebruiken. PWA’s kunnen door eindgebruikers op toestellen met iOS en Android eenvoudig toegevoegd worden als tegel op het startscherm.

Workflow editor

In Mendix 9 is een nieuwe workflow editor toegevoegd. Sinds de aankondiging vorig jaar op het Mendix World 2020 evenement hebben we erg naar deze functionaliteit uitgekeken. Tot nu toe was het een lastige en tijdrovende klus om werkprocessen in Mendix te modelleren. Waar een ontwikkelaar eerder een paar dagen bezig was om een werkproces uit te werken, kan dit met de workflow editor in Mendix 9 in een paar uur. De nieuwe workflow editor is te gebruiken in Mendix Studio en Studio Pro. De nieuwe visuele taal van workflows is volledig geïntegreerd met pagina’s en microflows en wordt native ondersteund door Mendix runtime.

Het belangrijkste verschil tussen workflows en microflows is het aanmaken van taken die worden gepauzeerd tot gebruikers een actie uitvoeren. Een voorbeeld is een medewerker die in een app een aanvraag indient, waarna een workflow wordt gestart en de manager een notificatie ontvangt voor goedkeuring van de aanvraag. De manager moet vervolgens in de app op een knop klikken om de aanvraag goed te keuren en daarmee de workflow een stap verder in het werkproces te brengen.

Om ontwikkelaars op weg te helpen met het modelleren van workflows zijn er nieuwe hulpmodules en app templates die gedownloaded kunnen worden uit de Mendix App Store.

mendix, low-code, mendix 9, softwareupdate

Expense approval in workflow editor

MxAssist Performance Bot

MxAssist performance bot is een intelligente assistent in Mendix Studio Pro die je helpt om de performance van apps te verbeteren door het datamodel, microflows, pagina’s en beveiligingsinstellingen te inspecteren en te vergelijken met best practices. De bot detecteert afwijkende patronen tijdens het ontwikkelen, geeft suggesties om afwijkende patronen te corrigeren, en kan in veel gevallen zelf correcties uitvoeren. De performance bot is standaard ingeschakeld. De aanbevelingen van de bot kunnen op een apart venster in Studio Pro geanalyseerd en toegepast worden.

mendix, low-code, mendix 9, softwareupdate

MxAssist Performance Bot venster

Data Hub

Data Hub is een aanvullende module voor Mendix 9, waarmee een soort datavirtualisatielaag aan het ontwikkelplatform kan worden toegevoegd. Data Hub vereenvoudigt de integratie van data en het hergebruik van datasets. Met Data Hub kun je datasets uit bestaande apps en uit externe bronsystemen beschikbaar stellen via een Data Catalog, zodat de datasets gemakkelijker vindbaar en herbruikbaar zijn. De gegevens uit de Data Catalog worden weergegeven als externe entiteiten in Mendix Studio (Pro) en kunnen eenvoudig aan het model van een app toegevoegd worden door middel van slepen en neerzetten.

mendix, low-code, mendix 9, softwareupdate

Mendix Data hub

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Mendix voor jouw organisatie, of maak je al gebruik van Mendix 8 of 7 en wil je over naar de nieuwste versie, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek.

Geschreven door Andy Berger
Low-code Developer
E-mergo