Nieuw: Qlik Sense August 2021

We naderen het einde van de zomer en dat betekent dat het tijd is voor de Qlik Sense August release. Deze keer bespreken we de nieuwste versie van de Qlik Sense Server, tegenwoordig Qlik Sense Client-Managed genoemd, en Qlik Sense SaaS. In het blog vertelt onze Senior BI-consultant en Manager Academy Onno van Knotsenburg je meer over de laatste ontwikkelingen.

Qlik heeft al enige tijd de focus op Qlik Sense SaaS. Daar komen alle nieuwe features uit en eens in de zoveel tijd worden die waar mogelijk gebundeld en in de Server (tegenwoordig “Client-Managed”) release gestopt. In lijn met de focus op Qlik Sense SaaS heeft Qlik besloten om met ingang van februari 2021 nog maar vier keer per jaar een update van Client-Managed uit te brengen; dat was vijf keer per jaar.

Zoals we inmiddels van Qlik gewend zijn, is de release aan het einde van de zomer vaak de kleinste release van het jaar qua nieuwe features en ook dit jaar sloot daar bij aan.

Qlik Sense SaaS

Omdat de focus van Qlik al enige tijd op Qlik Sense SaaS ligt, is het natuurlijk interessant om te kijken wat daar de afgelopen tijd is bijgekomen.

Natuurlijk zijn alle onderstaande features ook al aanwezig (en in geval van de security update doorgevoerd) op Qlik Sense SaaS. Qlik Sense SaaS loopt qua feature release altijd voor op Client-Managed. Naast diverse kleine updates zien we daar de laatste tijd twee onderwerpen die veel aandacht krijgen, namelijk Insights en Alerting.

Qlik Alerting

Qlik Alerting is een standaard functie op Qlik Sense SaaS. Dit zijn data gedreven meldingen, zodat je altijd weet wanneer bepaalde waardes bereikt zijn en er actie ondernomen moet worden. Sinds maart is dit niet meer beperkt tot één grenswaarde, maar kan er nu ook naar groepen waardes worden gekeken waardoor er meer controle is over wanneer en welke melding uitgezonden moet worden. Sinds mei kunnen er ook op gezette tijden evaluaties worden verstuurd en de alerts worden geanalyseerd in een Qlik Sense app. Sindsdien zijn deze functies verder verbeterd en uitgebreid. Qlik Alerting was tot voor kort enkel beschikbaar voor Qlik Sense Enterpise SaaS gebruikers, maar sinds augustus kunnen ook Qlik Sense Business gebruikers hier gebruik van maken.

Voor een (Engelstalige) demo van Qlik Alerts door Qlik’s Michael Tarallo, bekijk de video hieronder:

Insight Advisor

Het andere grote onderwerp waar Qlik al enige tijd veel energie in stopt is Insight Advisor. Met Insight Advisor word je geholpen in het verkrijgen van inzichten door met Natural Language vragen te stellen aan Qlik Sense die dan reageert met gegenereerde grafieken als antwoord. Hierdoor hoef je zelf niet meer alles vanaf niets op te bouwen of voor iedere vraag alvast een dashboard gemaakt te hebben. De Insight Advisor Chat, die in juli nog een stevige verbetering heeft doorgemaakt, maakt het zelfs mogelijk om niet eens eerst de bijbehorende app te zoeken maar vragen gewoon op Qlik Sense af te vuren die dan zelf uit de beschikbare apps het antwoord probeert te genereren. Er zit een stukje lerende AI achter en natuurlijk gaat het niet altijd goed, maar met de eerder dit jaar geïntroduceerde functionaliteiten heeft de app ontwikkelaar enkele tools om dit sterk te verbeteren of af te stemmen op begrippen die je organisatie gebruikt.

nlp, natural language processing, qlik, qlik sense, qlik search, qlik sense nlp, qlik sense insight advisor

Qlik Sense Client-Managed

Underscore.js

De belangrijkste update voor Qlik Sense Client-Managed is wellicht een niet direct zichtbare update: de wijziging van underscore.js versie 1.5 naar versie 1.13. Een technisch verhaal waarbij het er op neer komt dat er hiermee potentiële beveiligingsrisico’s zijn opgelost, maar het gevolg is dat er daardoor mogelijk extensies en mashups die gebruik maakten van enkele specifieke eigenschappen van die underscore.js vanaf deze release niet meer werken. Dat is dan ook de reden dat ze het in een volledige release hebben gedaan en niet in een patch. Zie hier voor de technische wijzigingen in underscore.js.

Mutual Information Key Driver Analysis

Het andere grote punt is Mutual Information Key Driver Analysis. Dit is een nieuwe eigenschap van Insight Advisor. Deze kan nu gebruik maken van de hoeveel de inhoud van velden onderling invloed op elkaar uitoefenen. Naast dat Insight Advisor hier nu mee aan de slag kan, is dit ook als een functie toegevoegd zodat je er ook zelf gebruik van kan maken.

Visuals

Naast de bovenstaande grote punten zijn er ook een aantal kleine visuele nieuwe eigenschappen:

  • Balken in de combo chart (combinatiediagram) kunnen nu ook op de secundaire as geplaatst worden
  • Meetwaardes in combo charts hebben nu ook hun eigen kleurinstellingen
  • De kaart heeft een 4e achtergrond optie gekregen; “dark mode”. Hiermee leidt deze nog minder af van de content die je wilt tonen
  • Er kunnen in een puntlaag nu ook plaatjes (middels een URL) worden toegevoegd
  • Er kunnen nu ook plaatjes (middels een URL) in tabellen worden toegevoegd

Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden van Qlik Sense maar heb je het nog nooit gebruikt? Schrijf je dan in voor de Qlik Sense Basics training. Tijdens deze gratis online training leer je hoe je Qlik Sense gebruikt. Denk hierbij aan het maken van selecties, bookmarks en we kijken zelfs kort naar het maken van een datamodel. Maak je al gebruik van Qlik Sense en wil je over naar de nieuwste versie? Vraag dan een upgrade van je omgeving aan via de knop hieronder.

GRATIS QLIK SENSE TRAINING  DOWNLOAD DESKTOPVERSIE  UPGRADE AANVRAGEN

Geschreven door Onno van Knotsenburg,
Senior BI-consultant en Manager Academy