Nieuw: Qlik Sense November 2020

Qlik Sense, Qlik Sense november, qlik sense november 2020, data analytics

We naderen het eind van een jaar dat heel anders is verlopen dan eenieder zich had kunnen voorstellen. Gelukkig veranderen sommige dingen niet en heeft Qlik net zoals in voorgaande jaren, weer een Qlik Sense release uitgebracht in november. Deze versie bevat zoals we gewend zijn weer een flink aantal nieuwe features. Laten we er snel induiken met de top 5 veranderingen.

Visualisaties en styling

#1 Nieuw Qlik Sense thema

Een van de eerste verandering die we graag met je delen is een nieuw Qlik Sense thema. Dit betekent dat er naast de bestaande Qlik Sense thema’s ‘Sense Classic’, ‘Sense Focus’ en ‘Sense Breeze’ nu nog een optie beschikbaar is onder de naam ‘Sense Horizon’.  Dit thema heeft veel weg van de huisstijlkleuren van Qlik en geeft een moderne uitstraling aan je Qlik dashboard.

Qlik Sense, Qlik Sense theme, Sense horizon

#2 Kopieer sheets tussen dashboards

Gebruikers kunnen nu sheets uit verschillende dashboards kopiëren en plakken. Het is hierbij mogelijk om sheets te kopiëren vanuit apps in verschillende streams. Deze sheets kunnen zowel ongepubliceerd als gepubliceerd zijn. De nieuwe functionaliteit verhoogt productiviteit van power users en developers omdat er op deze manier veel tijd bespaard wordt. Deze feature is een resultaat van vele verzoeken van gebruikers om deze functionaliteit toe te voegen.

#3 Kopieer metingen tussen objecten

Naast de mogelijkheid om sheets te kopiëren is het ook mogelijk geworden om snel metingen te kopiëren vanuit een grafiek om vervolgens in een ander object te gebruiken. Deze kleine, maar krachtige wijziging bespaart een hoop tijd waardoor productiviteit weer verhoogd wordt.

#4 Custom tooltips met afbeeldingen

Opties voor tooltips waren al eerder uitgebreid. Nu is hier nog een nieuwe optie bijgekomen, namelijk het toevoegen van custom afbeeldingen. Hierdoor heb je meer styling opties voor je tooltips en kun je bijvoorbeeld iconen vanuit een eigen huisstijl toevoegen aan de tooltips op je grafieken. Om dit te doen kun je een afbeelding uit de mediabibliotheek gebruiken of een afbeelding laden vanuit een externe url. Door deze aanpassing kun je gebruikers voorzien van extra context bij het hoveren met de muis over een grafiek.

Lees meer hierover

Augmented Intelligence

#5 Business logic

Sinds de september release is het mogelijk om met je data te chatten middels de Insight Advisor Chat. In de november release is een verbetering doorgevoerd door een extra vocabulairelaag toe te voegen binnen de Business Logic (business logica) van de Insight Advisor Chat. Hierdoor is het nu mogelijk om het gedrag van de Insight Advisor te beïnvloeden door business regels en metadata te creëren. De vocabulairelaag stelt je in staat om velden logisch te groeperen, gegevens te classificeren, standaardgedrag te specificeren, voorkeursrelaties te definiëren en nog veel meer. De verwerking van natuurlijke taal door de chatbot kan ook worden aangepast door bijvoorbeeld het definiëren van woordenschatregels en synoniemen voor een meer natuurlijke interactie.

Lees meer over business logica in deze whitepaper

Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden van Qlik Sense maar heb je het nog nooit gebruikt? Schrijf je dan in voor de Qlik Sense Basics training. Tijdens deze gratis online training leer je hoe je Qlik Sense gebruikt. Denk hierbij aan het maken van selecties, bookmarks en we kijken zelfs kort naar het maken van een datamodel. Maak je al gebruik van Qlik Sense en wil je over naar de nieuwste versie? Vraag dan een upgrade van je omgeving aan via de knop hieronder.

GRATIS QLIK SENSE TRAINING  DOWNLOAD DESKTOPVERSIE  UPGRADE AANVRAGEN

[Toggle title= “Bronnen”]
https://help.qlik.com/en-US/sense/November2020/Content/Sense_Helpsites/WhatsNew/What-is-new-Nov2020.htm 

https://community.qlik.com/t5/Qlik-Product-Innovation-Blog/Driving-Towards-Active-Intelligence-with-the-November-2020-Qlik/ba-p/1757954 

https://community.qlik.com/t5/Qlik-Design-Blog/Insight-Advisor-Chat-and-Business-Logic-Resources/ba-p/1764127

[/toggle]