Process mining: de toekomst van effectieve en efficiënte procesoptimalisatie

In het snel veranderende zakelijke landschap van vandaag staan organisaties onder toenemende druk om efficiënter en effectiever te werken. Met de opkomst van nieuwe technologieën, veranderende eisen van klanten en een snel veranderende wereldeconomie, moeten organisaties hun processen snel kunnen aanpassen en optimaliseren om voorop te blijven lopen. Dat is waar process mining om de hoek komt kijken. Als uitgangspunt voor effectieve en efficiënte procesoptimalisatie biedt process mining organisaties de inzichten en tools die ze nodig hebben om hun processen te optimaliseren en hun doelen te bereiken. In dit blog gaat Data Strategy consultant Jordy Zodenkamp verder in op de kracht van process mining.

 

Wat is process mining en hoe werkt het?

Process mining is een methode om processen te ontdekken, monitoren en te verbeteren door kennis te extraheren uit zogenaamde event logs die beschikbaar zijn in de huidige informatiesystemen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is best simpel! Elke actie die een medewerker uitvoert in een informatiesysteem wordt vastgelegd in een logboek. Een eventlog bestaat uit een Case ID, Activity (een gedefinieerde processtap) en Timestamp (tijdstip waarop een activiteit plaatsvindt). De event logs met dezelfde case-ID zijn geordend en kunnen worden gezien als één “uitvoering” van een proces. De volgorde waarin activiteiten op een zaak worden uitgevoerd, wordt een “trace” genoemd. Process mining software kan de procesvarianten die uit deze verschillende traces voortkomen op een geautomatiseerde manier visualiseren. Onderstaande figuur geeft een vereenvoudigde weergave van process mining.

process mining

 

Waarom is process mining zo krachtig?

Het biedt organisaties de zichtbaarheid die ze nodig hebben om te begrijpen hoe hun processen functioneren, verbeterpunten te identificeren en effectievere en efficiëntere veranderingen door te voeren. De voordelen omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

  • Verhoog de procesefficiëntie: het kan organisaties helpen knelpunten en inefficiënties in hun processen te identificeren, waardoor ze gerichte verbeteringen kunnen aanbrengen die de efficiëntie verhogen en verspilling verminderen.
  • Naleving compliance: het geeft organisaties een duidelijk beeld van hoe hun processen functioneren, waardoor het gemakkelijker wordt om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de relevante regelgeving en normen.
  • Verbeter de klantervaring: door data gedreven inzichten te bieden in hoe processen de klantervaring beïnvloeden, kan process mining organisaties helpen verbeterpunten te identificeren en betere klantresultaten te behalen.
  • Betere besluitvorming: het biedt organisaties data gedreven inzichten in hun processen, waardoor ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen die de prestaties verbeteren en risico’s verminderen.
  • Zichtbaarheid krijgen: zonder process mining hebben organisaties mogelijk geen zicht op hun activiteiten en daarmee geen duidelijk inzicht in hoe hun processen functioneren. Door het te gebruiken, kunnen organisaties de zichtbaarheid krijgen die ze nodig hebben om verbeterpunten te identificeren en de prestaties te optimaliseren.

AI en Machine Learning

Wat het nog krachtiger maakt, is wanneer AI en machine learning wordt toegepast in de oplossing. Met behulp van AI en machine learning kan process mining organisaties ook voorspellende analysemogelijkheden bieden. Hierdoor kunnen organisaties potentiële problemen identificeren voordat ze zich voordoen en proactieve maatregelen nemen om ze te voorkomen. Daarnaast kunnen AI en machine learning organisaties helpen hun processen effectiever te optimaliseren door machine learning-algoritmen te gebruiken om de meest efficiënte processen te identificeren en aanbevelingen voor verbetering te doen. Dit kan leiden tot meer efficiëntie, lagere kosten en een hogere klanttevredenheid.

Conclusie

Kortom, process mining is de sleutel om het maximale uit procespotentieel te halen en voorop te blijven in het snel veranderende zakelijke landschap van vandaag. Of je nu werkzaam bent in productie, logistiek, gezondheidszorg, financiën of een andere branche, het voegt een nieuw niveau van automatisering en intelligentie toe aan procesanalyse en -verbetering. Wacht dus geen dag langer om te profiteren van de kracht van process mining – begin vandaag nog aan jouw reis naar een efficiëntere, effectievere en concurrerendere toekomst!

Meer weten over process mining?

Meer weten over process mining en hoe dit jouw bedrijf kan helpen? Neem dan contact met ons op óf plan gelijk een afspraak in via de knoppen hieronder.

maak een afspraakneem contact op

Geschreven door Jordy Zodenkamp
Data Strategy Consultant
E-mergo