Qlik Connect 2024: een vooruitblik

Van 3 tot 5 juni is het weer zover, van over de hele wereld komen Qlik partners, klanten en andere Qlik aficionado’s samen om de nieuwste nieuwtjes te horen en ervaringen uit te wisselen. Dit jaar is de locatie Orlando, onder andere bekend om zijn attractieparken. Niet ontoepasselijk, want we kunnen een achtbaan verwachten aan spectaculaire aankondigingen en inspirerende sessies. In dit blog blikt senior consultant Lennaert van den Brink vooruit op de top 4 ontwikkelingen die hij in ieder geval in de gaten gaat houden!

AI op elk niveau van het platform

Januari van dit jaar kondigde Qlik de acquisitie aan van Kyndi. Voor velen in het Qlik ecosysteem een relatief onbekende partij, maar in de wereld van generatieve AI en Retrieval Augmented Generation een rijzende ster. Ryan Welsh, de oprichter van Kyndi, is inmiddels benoemd tot Field CTO Generative AI en heeft als opdracht meegekregen om overal waar het van waarde kan zijn AI toe te passen in het Qlik platform.

AI-toepassingen zijn niet nieuw voor Qlik, we schreven eerder al een blog over Staige, de verzamelnaam van initiatieven en functionaliteiten van Qlik. Desalniettemin kunnen we verwachten een aantal nieuwe toepassingen te zien van (generatieve) AI in Qlik.
Naast nieuwe AI-features zijn er op Qlik Connect ook veel sessies gewijd aan AI. 42 van de 161 sessies uit de catalogus van Qlik Connect hebben Generatieve AI, Machine Learning of Large Language Models als onderwerp.

De volgende stap in data integratie

Vorig jaar op Qlik World was de grote aankondiging dat Qlik het bedrijf Talend had opgekocht. Het was toen nog onduidelijk wat dit precies voor Qlik betekende. Zeker ook omdat er een grote overlap in functionaliteit bestond tussen QCDI (het voormalige Attunity) en Talend Studio. Een jaar later zullen we naar verwachting een stuk duidelijker gaan zien hoe de verschillende onderdelen met elkaar gaan samenwerken. Een eerste voorproefje zagen we deze maand al met de release van de “Graphical transformation flow designer” in QCDI. Deze grafische manier voor het opstellen van geavanceerde data transformaties lijkt sterk op de aanpak van Talend.

Visuele make-over

De overstap van On-premise Qlik naar Qlik Cloud is nog steeds best wel wennen voor eindgebruikers. Met name de interface van de landingspagina in Qlik Cloud is een stuk anders dan men gewend is van de on-premise variant. Een van de redenen daarvoor is het grote aantal nieuwe features in Qlik Cloud. Waar je on-premise alleen maar te maken hebt met apps en rapportages, overzichtelijk geordend in streams, vind je in de cloud daarbovenop een grote variatie aan objecten zoals datasets, glossaries, machine learning modellen en losse visualisatie objecten. Ook als je een app opent heb je in de Cloud een stuk meer mogelijkheden, zoals het toevoegen van notities en het maken van key-driver analyses. Achter de schermen is Qlik continu bezig met het fine-tunen van de interface om al deze nieuwe zaken een goede plek te geven. De verwachting is dan ook dat we tijdens Qlik Connect een aantal grote aanpassingen zullen zien in het uiterlijk van Qlik Cloud die ons moeten gaan helpen alle features nog makkelijker te vinden en gebruiken.

Meer controle voor administators

Ook hier hebben we al een klein voorproefje van gezien. In de tweede week van april zagen we ineens de mogelijkheid om een “custom security role” aan te maken. Met deze op maat gemaakte rol kan je op dit moment alleen nog maar de mogelijkheid open of dicht zetten om data te exporteren uit dashboards, maar Product Manager Thomas Hopp heeft al laten weten dat dit slechts het begin is. Door steeds meer “scopes” toe te voegen aan deze functionaliteit zullen Qlik admins een veel fijnmaziger beleid kunnen voeren over wie welke functionaliteiten wel of niet mag gebruiken. Een beetje vergelijkbaar met de security rules zoals we die van de on-premise variant kennen.

Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een nieuwe manier van organiseren voor laadtaken. Op dit moment kun je alleen per dashboard een laadtaak aanmaken. Wil je dat verschillende dashboards opvolgend aan elkaar verversen, moet je op dit moment gebruik maken van application automation. Op zich een passende oplossing, maar automations zijn wel gelimiteerd in het aantal starts dat je per maand kan uitvoeren en ook kan je het overzicht verliezen wanneer je naast reloads ook een groot aantal andere automations op jouw platform hebt ingericht. Mogelijk wordt er op Qlik Connect al een tipje van de sluier gelicht over hoe deze nieuwe functionaliteit er uit gaat zien.

E-mergo op Qlik Connect

Uiteraard zijn we vanuit E-mergo ook dit jaar weer vertegenwoordigd op Qlik Connect, zodat we jullie op de hoogte kunnen houden van alle ontwikkelingen. Houd dit blog in de gaten, maar zeker ook onze socialmediakanalen (LinkedIn en Instagram) voor de laatste nieuwtjes!

E-mergo LinkedInE-mergo Instagram

 

 

Geschreven door Lennaert van den Brink
Senior Consultant