De Qlik Sense Mobile iOS app

qlik sense, qlik sense mobile app, qlik ios, qlik ios app, qlik sense ios app, qlik ipad app, qlik sense ipad, qlik sense ipad app, qlik ipad,

Qlik Sense kan vanaf nu ook offline gebruikt worden. Met het uitbrengen van de September 2017 release is namelijk de Qlik Sense Mobile App voor de iPad uitgebracht. Dit is een belangrijke stap voor Qlik, aangezien het offline kunnen werken met Qlik Sense een veel gehoorde wens is van haar klanten. Hoe installeer je de app? Wat kun je wel en niet met de app? En hoe zit het met de beveiliging? In dit blog krijg je antwoord op al deze vragen.

Hoe kan ik de app installeren?

qlik sense, qlik sense mobile app, qlik ios, qlik ios app, qlik sense ios app, qlik ipad app, qlik sense ipad, qlik sense ipad app, qlik ipad,De app is sinds vorige week beschikbaar in de public app store van Apple. De app is gratis te downloaden op een iPad van het type iPad Air 2 of hoger met een iOS versie 10.x of hoger.

Hoe werkt de app?

Na het opstarten van de app wordt je gevraagd om een verbinding te maken met een Qlik Sense server. Je kunt in de app zelf geen serverconnectie instellen, zoals voorheen in de QlikView iOS app wel mogelijk was. Hierbij is een zogenaamde ‘client authentication link’ nodig om toegang te krijgen tot de server. Deze link kan door een administrator worden aangemaakt in de Management Console van Qlik Sense. Na ontvangst van deze link moet je de URL invoeren in Safari, waarna de mobiele app automatisch wordt geopend en een snelkoppeling naar de server op het startscherm verschijnt. Door te klikken op de snelkoppeling opent een aanmeldscherm waarmee je kunt inloggen op de server. Hierna kom je in de Qlik Sense Hub zoals je gewend bent wanneer je op een pc of laptop met Qlik Sense werkt.

qlik sense, qlik sense mobile app, qlik ios, qlik ios app, qlik sense ios app, qlik ipad app, qlik sense ipad, qlik sense ipad app, qlik ipad,

 

Onder de motorkap

Onder de motorkap draait de volledige Qlik Sense Engine op de iPad. Hierdoor heb je alle functionaliteiten van de Qlik Sense Hub tot je beschikking. Zolang je online bent kun je nieuwe dashboards maken en bestaande dashboards in je persoonlijke stream aanpassen. Wanneer je een gepubliceerd dashboard in een stream opent kun je persoonlijke sheets en stories aanmaken.Vanuit de Hub heb je de mogelijkheid om een dashboard te downloaden. Hierbij wordt een volledige kopie opgeslagen op de iPad. Na het downloaden kun je offline de sheets en de stories van het dashboard bekijken. Hierbij is wel mogelijk om analyses te maken maar het is niet mogelijk om content of het laadscript aan te passen. Extensions werken zowel online als offline.

Er worden door de app geen beperkingen opgelegd wanneer het gaat om de bestandsgrootte van de dashboards die worden gedownload. De capaciteit van de iPad is de enige beperkende factor; er moet voldoende schijfruimte en intern geheugen (RAM) op het toestel beschikbaar zijn om een dashboard te kunnen downloaden en offline te openen. Tests hebben uitgewezen dat je in de app probleemloos offline kunt werken met dashboards van 200 tot 300 MB. In de praktijk is het waarschijnlijk beter om kleinere dashboards te publiceren voor offline gebruik (max 50 MB), om de downloadtijd binnen de perken te houden.

Hoe zit het met de beveiliging?

Servertoegang

Om met de app op een iPad toegang te krijgen tot de Qlik Sense server moet je een speciale link opvragen bij een administrator. De link moet door een administrator in de QMC aangemaakt worden in de configuratie van de default virtual proxy (zie afbeelding hieronder).

qlik sense, qlik sense mobile app,qlik sense, qlik sense mobile app, qlik ios, qlik ios app, qlik sense ios app, qlik ipad app, qlik sense ipad, qlik sense ipad app, qlik ipad,

Client authentication link genereren in de QMC

Na het genereren van de client authentication link is deze op te vragen in de Qlik Sense Hub. De link kan ook op andere manieren door een administrator gedeeld worden met gebruikers, bijvoorbeeld door deze te versturen via email. De link is een URL die je de iPad kan openen in de Safari browser. Door de link te openen wordt er een snelkoppeling naar de Qlik Sense server toegevoegd in de app.

Authenticatie

Om in te loggen op de server via de app moet de gebruiker een User Access Pass hebben. Voor de authenticatie van gebruikers worden verschillende methodes ondersteund door de app, waaronder NTLM, web form, HTTP Basic, HTTP Digest, HTTP Redirect en SAML. In de praktijk is Windows authenticatie waarschijnlijk de enige optie omdat de client authentication link alleen op de default virtual proxy op de Central Node (Central Proxy) aangemaakt kan worden. Op de Central Proxy is in de meeste gevallen namelijk Windows authenticatie ingesteld. Kerberos en certificate authentication worden (nog) niet ondersteund door de app.

Section Access

Met het downloaden van een dashboard wordt het volledige bestand offline gehaald inclusief Section Access. Section Access in een dashboard werkt daarom zowel online als offline.

Client-server communicatie

qlik,qlik governance, security, qlik securityClient-server communicatie verloopt in Qlik Sense standaard over HTTPS (HTTP over SSL), maar HTTP is ook mogelijk. HTTPS zorgt ervoor dat het internetverkeer tussen de gebruiker en de server automatisch wordt gecodeerd. De communicatie tussen de app en de server verloopt op dezelfde manier als bij een normale browser. Om met de app op een iPad via HTTPS verbinding te maken met de server, moet een valide SSL certificaat (uitgegeven door een trusted certificate authority) op de server geïnstalleerd worden. Het self-signed SSL certificaat dat Qlik Sense standaard met de installatie levert zal niet werken op een iPad, omdat iOS dit type certificaten als onveilig beschouwd.

Wat zijn de beperkingen?

De eerste versie van de app heeft een aantal beperkingen:
• De huidige versie van de app werkt alleen met Qlik Sense Enterprise September 2017
• De app kan geen verbinding maken met Qlik Sense Cloud
• De app kan niet gekoppeld worden met een Test Server
• Inloggen op de server kan alleen via de Central Proxy
• Een offline dashboard kan niet aangepast worden
• Er is geen optie om offline dashboards automatisch te synchroniseren
• Login Access Passes en core based licenties worden niet ondersteund
Qlik heeft al aangekondigd een aantal van bovengenoemde punten in toekomstige versies op te lossen.

 

Bekijk je dit blog op een iPad? Download dan direct de Qlik Sense Mobile App via onderstaande link

Download de app

 

Geschreven door Steven Samuels Brusse,
Senior Qlik consultant