QlikWorld 2023: een vooruitblik

Volgende week is het weer tijd voor QlikWorld (17 t/m 20 april). Deze conferentie van Qlik is dé jaarlijkse bijeenkomst voor gebruikers, ontwikkelaars en partners van Qlik. Na 3 jaar digitaal is de conferentie dit jaar eindelijk weer een live evenement, gehost in Las Vegas. Vanuit E-mergo sturen we dit jaar vier collega’s naar QlikWorld om daar alle nieuwe aankondigingen en nieuwe features op te vangen. In dit blog kijkt Senior Consultant Lennaert van den Brink samen met deze collega’s vooruit naar het evenement. Wat zijn hun verwachtingen, welke sessies kijken ze naar uit en durven ze misschien al een voorspelling te doen over wat ze te zien gaan krijgen?

Rachel van Kleef

BI Consultant / Data Visualization Specialist

Calvin Bergkamp

Supportmanager

 

Saskia Koehler

Accountmanager Qlik

 

Lennaert van den Brink

Senior Consultant

Wat zijn je verwachtingen van de conferentie?

Saskia:

“Zoals ieder jaar worden er weer mooie en grote nieuwe features en add-ons bekend gemaakt tijdens de General Session op QlikWorld. Daarnaast is het een mooi moment om mensen te ontmoeten die met of voor Qlik werken.”

Rachel:

“Dit wordt mijn eerste QlikWorld ervaring en ik mag ook gelijk spreken op QlikWorld. Dus voor mij is het erg spannend en ik ben benieuwd. Ik verwacht dat Qlik extra groot zal uitpakken dit jaar en dat de focus ook vooral zal liggen op innovatie.”

Calvin:

“Het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat de laatste fysieke QlikWorld werd georganiseerd. Mijn verwachting is daarom ook dat er flink gaat worden uitgepakt. De agenda staat bol met interessante presentaties, break-out sessies en netwerkmogelijkheden. Ik kijk enorm uit naar het horen van ervaringen van Qlik en haar klanten en partners.”

Lennaert:

“Ik kijk er al een tijdje naar uit om naar QlikWorld toe te gaan. Helaas kwam het er afgelopen jaren niet van door de situatie in de wereld, maar dit jaar staan alle seinen op groen. Ik merk dan ook dat iedereen bij Qlik staat te popelen om er een mooie show van te maken. Met Las Vegas als locatie kan het ook bijna niet anders dan dat er flink wordt uitgepakt door Qlik. Daarnaast ga ik er naar toe als Qlik Partner Ambassador en is QlikWorld de ideale gelegenheid om mijn mede-ambassadors te ontmoeten.”

Welke sessie kijk je het meest naar uit?

Saskia:

“Ik kijk het meeste uit naar de General Sessions en de break-out session van Rachel natuurlijk en de Qlik Roadmap Session.”

Rachel:

“Naar mijn eigen sessie natuurlijk haha. Mijn sessie heet: Creating Business Impact With Data Storytelling: Let Your Data Do The Talking. Dit is de abstract van mijn sessie:”

By 2025, Data Stories will be the most widespread way of consuming analytics (Gartner, 2022). Qlik Sense provides us an excellent tool for creating these stories and broadcasting them to data consumers. But building compelling and coherent data stories now is the new challenge in working with data. Ensuring these stories are scalable and don’t need a data analyst to be involved every time new data becomes available is key in propagating data-driven decisions in an environment where attention spans get shorter and information sharing is a commodity of its own. In this breakout session, Data Visualization Specialist Rachel van Kleef explains how to create engaging data stories using The E-mergo Framework for Successful Dashboard Design in a Qlik Sense Environment.

Calvin:

“Er staan veel interessante sessies gepland. Ik heb al mijn sessies inmiddels gepland en heb op meerdere momenten een lastige keuze moeten maken tussen twee of meer break-out sessies. Ik kijk voornamelijk uit naar de sessies met betrekking tot security en performance van Qlik Sense en Qlik Cloud, om ons supportteam inzichten te geven als het gaat om hoe een omgeving zo goed mogelijk kan worden beheerd. Daarnaast zijn er een aantal sessies over Talend en Gitoqlok, die ons team mogelijk kunnen helpen om het werk effectiever uit te voeren.”

Lennaert:

“Uiteraard staat ook mijn agenda vol met de sessies die mijn collega’s hierboven noemen, maar de sessie waar ik het meest naar uit kijk is de meet-up met alle andere Partner Ambassadors. Naast dat het leuk is om met deze mensen kennis te maken krijgen we ook de gelegenheid om de productmanagers van Qlik extra aan de tand te voelen over de roadmap en strategische richting die Qlik voor ogen heeft. Een mooie kans om invloed uit te oefenen op de producten waar we dagelijks mee werken!”

Wat voorspel jij als grootste nieuws of innovatiefste feature te horen op QlikWorld?

Saskia:

“Ik verwacht dat er meer wordt vrijgegeven over de plannen en mogelijkheden van Talend in de Qlik Cloud en ik verwacht ook dat dit het grootste nieuws zal worden. Meer aandacht voor QDI Cloud en te verwachten innovaties met name op het gebied van de next-steps met AutoML.”

Rachel:

“Zelf focus ik mij vooral op datavisualisatie en data storytelling. Dus dat zijn ook de onderwerpen waar ik mij het meest in heb verdiept. Ik verwacht dus ook dat Qlik iets gaat vertellen over het gebruik van AI in Qlik en speciaal het gebruik van AI in data-storytelling (embedded datastories).”

Calvin:

“Qlik heeft aangegeven Talend te gaan overnemen. Er zijn meerdere break-out sessies gepland over Talend en ik verwacht dat Qlik hier ook in de algemene presentatie veel aandacht aan zal geven. Verder voorspel ik dat Qlik zich zal richten op het verder vereenvoudigen van de migratie-ervaring van Qlik Sense naar Qlik Cloud, waarbij de belangrijkste ‘showstoppers’ die momenteel een succesvolle migratie in de weg staan zullen worden aangepakt.”

Lennaert:

“Er is op dit moment heel veel aandacht voor generatieve taalmodellen zoals ChatGPT. Het ligt voor de hand dat ook Qlik daar zijn voordeel mee zal doen. Ik zie mogelijkheden voor het genereren van data-storytelling, of als co-piloot voor Qlik development.”

“Daarnaast denk ik dat Qlik een nieuwe feature gaat aankondigen rondom het modelleren van data. We zien nu dat er op veel verschillende plekken in het platform op verschillende manieren gemodelleerd wordt (Qlik Script, Data Manager, Cloud Compose) en na de aangekondigde acquisitie van Talend komt daar nog een manier bij. Het lijkt me dan ook logisch dat Qlik op zoek gaat naar een manier om al deze technieken te laten samenvloeien, gezien ze hetzelfde eindresultaat beogen.”

Volg ons op QlikWorld 2023

Tijdens de conferentie zullen Saskia, Calvin, Rachel en ik regelmatig van ons laten horen. Houdt daarom de E-mergo kanalen in de gaten voor de laatste updates vanuit Las Vegas. Daarnaast zullen we na het event een blog publiceren met de belangrijkste highlights van de conferentie, zodat ook jij weet wat er de komende periode op het Qlik platform aan gaat komen!

Volg ons op LinkedInVolg ons op Instagram

 

 

Lennaert van den Brink, E-mergo,

Geschreven door Lennaert van den Brink
Senior Consultant