QlikWorld 2023 Highlights

Afgelopen april was het dan eindelijk zo ver, de eerste fysieke QlikWorld sinds 2020. Ditmaal werd de jaarlijkse samenkomst van Qlik, partners, klanten en andere Qlik enthousiastelingen georganiseerd in Las Vegas. Spektakel gegarandeerd, des te meer omdat deze editie ook nog eens samen viel met het 30 jarig bestaan van Qlik (in 1993 opgericht als “QuikView”). In dit blog neemt Senior Consultant Lennaert van den Brink je mee in wat volgens hem de highlighst zijn van deze 2023 editie.

 

Keynote – Finding Certainty in the Midst of a Dynamic Global Economy

De tagline van de conferentie was dit jaar “Experience the thrill of certainty”. In de keynote sessie schetste CEO Mike Capone het beeld dat er op dit moment veel onzekerheid is in de wereld. Evenementen als bijvoorbeeld de blokkade van het Suez kanaal in 2021, de COVID pandemie en de oorlog in Oekraïne zorgen voor grote verstoringen van de markt. Het antwoord op die onzekerheid is volgens Mike een verregaande inzet op een data gedreven aanpak. Succesvolle bedrijven uit deze periode van onzekerheid hebben gemeen dat zij een “data first” beleid hanteren, waarbij een vijftal kernwaarden centraal staan:

  • Connect everything – Alle systemen die je in je bedrijf hebt bevatten waardevolle data. Het is daarom noodzaak al deze systemen aan te sluiten op jouw data platform. Qlik zorgt met haar “connector factory” dat ze in staat zijn de komende jaren een groot aantal systemen out-of-the-box te kunnen ontsluiten
  • Data needs to be business ready – Data levert pas waarde op als jouw gebruikers deze ook echt kunnen inzetten. Daarom moet de data in een vorm gegoten worden waar de gebruiker ook iets mee kan en het moet worden aangeboden op de apparaten die ze elke dag gebruiken.
  • Trust – Voorwaarde voor gebruikers om data in te zetten bij hun processen en besluiten is dat ze vertrouwen hebben in deze data. Het moet duidelijk zijn waar de data vandaan komt en wat de kwaliteit van deze data is. Qlik zet daarom ook vol in op data zaken als data-management, -governance en -quality.
  • Foresight – Niemand is succesvol door enkel achteruit te kijken. Statische PDF rapportages zijn niet de toekomst, gebruikers zullen meer en meer op een interactieve manier met data aan de slag moeten gaan om ook voorspellende inzichten te genereren.
  • Act – Uiteindelijk is het doel ten alle tijden om over te gaan op actie. Als er geen actie wordt verbonden aan een inzicht dan is het inzicht niet van toegevoegde waarde.

Daarnaast ging Mike tijdens de keynote ook nog in op trends in de markt. Zo vertelde hij dat de Software en SaaS (Software as a Service) markten respectievelijk 10% en 20% per jaar groeien. Er ligt dus een grote focus de adoptie van het Qlik Cloud platform en het laagdrempelig beschikbaar maken van BI. In Mikes eigen woorden: “Time and effort associated with creating is bound to drop explosively”

Een andere grote trend is natuurlijk artificial intelligence. Daarvan stelt Mike dat de verwachting is dat deze een nieuwe relatie creëert tussen data en inzicht. Hij maakt de vergelijking met SEO (zoekmachine optimalisatie). De algoritmen van Google creëerden een hele nieuwe tak van sport met nieuwe rollen als bijvoorbeeld de SEO specialist. Een zelfde beweging wordt verwacht in de AI. Een opvallende statistiek was dat afgelopen jaar 2 op de 3 Qlik Cloud gebruikers al ten minste 1 AutoML deployment bevat. “Those that don’t embrace this technology are doomed to be enslaved by it” was de enigszins onheilspellende waarschuwing ten aanzien van AI die werd meegegeven aan de zaal.

 

Acquisitie van Talend

Zoals van tevoren verwacht was er op de conferentie ook veel aandacht voor de Acquisitie van Talend. Op het moment van de conferentie (en ook op het moment van schrijven) is de acquisitie nog niet formeel rond maar is Qlik in afwachting van het proces van de marktwaakhonden die de samensmelting van de twee bedrijven moeten goedkeuren.

Desalniettemin verwacht men binnen enkele maanden deze acquisitie te kunnen voltooien, waarna de twee bedrijven moeten worden samengesmolten. Net als met de acquisitie van Attunity in 2019 zal dit proces enige tijd in beslag nemen. Zo komen er bijvoorbeeld ruim 1400 werknemers bij in de Qlik familie (een stijging van het personeelsbestand van zo’n 50%) en zal het vervlechten van elkaars processen de nodige energie kosten. Het kan dan ook nog wel even duren voordat we echt nieuwe features uit Talend terug zullen zien en de verwachting is dat pas na 2024 de producten zullen versmelten tot één platform.

De acquisitie van Talend laat in ieder geval zien dat Qlik vol inzet op data integratie. Met Talend in het portfolio staat Qlik zelfs twee maal in het Gartner Magic Quadrant voor Data Integratie Tools  van 2022 (met QDI als “Challenger” en met Talend als “Leader”). Daarnaast is Talend ook een “Leader” in het kwadrant voor “Data Quality Solutions”, waardoor Qlik na afronding van de acquisitie in totaal op 3 kwadranten als leider genoemd is (de 3e is uiteraard het kwadrant voor Analytics en BI platforms). De verwachting is dat Qlik voorlopig de merknaam van Talend zal vasthouden, ook naar aanleiding van de lessen die ze geleerd hebben uit de eerdere acquisitie van Attunity.

Gartner Magic Quadrant for Data Intergration Tools met Qlik als “Challenger” en Talend als “Leader”

 

Product keynote – Innovating the Management of Your Data

De meest direct relevante sessie op QlikWorld is vaak de Product keynote. In de product keynote laat Chief Product Officer James Fisher met ondersteuning van Vice President Product Marketing de nieuwste features zien die op korte of middellange termijn naar het platform komen.

De keynote begon dit jaar met de focus op data integratie. Daarbij wordt gefocust op 5 pilaren:

  • Connectivity – Met de aangekondigde connector factory belooft Qlik in rap tempo nieuwe connectoren te kunnen aanbieden. Met deze connectoren wordt het steeds eenvoudiger om een breed scala aan applicaties te ontsluiten
  • Movevement & Ingestion – Er komt een nog bredere ondersteuning van Cloud (SQL) targets. De insteek is om een open pipeline te creëren, waarmee ook andere BI tools (zoals Tableau en PowerBI) gevoed kunnen worden.
  • Transformation – Er komt ondersteuning voor push-down transformaties, waardoor bepaalde transformatie processen beter kunnen worden geoptimaliseerd.
  • Quality & Governance – Hieronder valt uiteraard een scala aan Talend functionaliteiten. Voor het Qlik Cloud platform wordt een aantal Talend integratie mogelijkheden verwacht. Daarnaast is ook aangekondigd dat er gewerkt wordt aan verbeteringen aan de data catalog, waaronder ook geautomatiseerde classificatie van databronnen.
  • API Services – Ook hier zien we het Talend stempel nadrukkelijk terug. Talend beschikt over een service waarmee API’s ontwikkeld kunnen worden om jouw data beschikbaar te stellen aan andere diensten en partijen binnen en buiten je eigen organisatie. Ook zal uiteraard application automation verder door ontwikkelen op dit gebied.

Ook op het vlak van analytics timmert Qlik gestaag door aan het platform. Er werden verschillende ontwikkelingen aangekondigd die in de loop van 2023 moeten worden toegevoegd aan het platform. Uiteraard komen er allerlei verbeteringen aan voor AutoML, visualisatie objecten en de insight advisor. Ook belooft Qlik nog fijnmazigere controle over het verstrekken van toegang tot applicatieonderdelen.

Een langverwachte toevoeging is de mogelijkheid om opgemaakte Excel rapportages te genereren middels de reporting service. Dit is een belangrijke stap in het functioneel vervangen van NPrinting rapportages.

Ook kondigt Qlik aan te werken aan nieuwe regio’s waarin je de Qlik Cloud Tennat kunt hosten. Op dit moment zijn de opties USA, Ierland, Singapore of Australië, maar daar gaan op korte termijn in ieder geval Duitsland en Japan bij komen. Voor de meeste gebruikers in Nederland misschien niet de meest relevante wijziging, maar voor multinationals een belangrijke toevoeging om te kunnen voldoen aan lokale wet- en regelgeving.

De absolute hoogtepunten van de Keynote waren twee AI gerelateerde features. Als eerste liet Josh Good zien hoe je straks in Qlik met een enkele druk op de knop de belangrijkste drivers van een meetwaarde kunt achterhalen op basis van machine learning die onder water door Qlik wordt uitgevoerd. Daarnaast werd er een aantal experimentele ChatGPT intergraties getoond in Qlik. Zo werd ChatGPT gebruikt om aanvullende datasets te genereren op basis van een promt (bijvoorbeeld de top 10 landen naar GDP, inclusief aantal inwoners). Deze dataset kreeg vervolgens automatisch een beschrijving en classificatie en werd als dataset in de Catalog opgenomen. Vervolgens werd er in een dashboard een visualisatie object gemaakt, waarbij de expressie werd gegenereerd op basis van een prompt. De prompt “number of disasters for flood” leverde een expressie op inclusief bijbehorende set-analysis. Tot slot werd in de insight advisor op basis van de dataset een aantal analyse types automatisch voorgesteld aan de gebruiker. Helaas werd bij deze ChatGPT demonstratie wel opgemerkt dat dit voor Qlik nog in de experimentele fase zit, dus het is nog onduidelijk wanneer we dergelijke features ook echt zelf in onze eigen Qlik Cloud Tennant kunnen uitproberen.

 

E-mergo breakout – Creating Business Impact With Data Storytelling: Let Your Data Do The Talking

Naast de keynotes is de conferentie gevuld met workshops en break-out sessies. Deze sessies worden georganiseerd door Qlik zelf, maar ook door partners, leveranciers en klanten. Dit jaar hadden we voor E-mergo een primeur door de break-out sessie van onze eigen Rachel van Kleef

Rachel van Kleef vertelt namens E-mergo over de ins en outs van data storytelling

In haar sessie toonde Rachel het E-mergo framework voor data storytelling en legde ze uit waar je op moet letten wanneer om inzichten uit jouw data op een goede manier over te brengen. Het verhaal van Rachel werd met veel enthousiasme ontvangen door een volle zaal toehoorders en ook achteraf hebben we leuke reacties mogen ontvangen. Voor degene die nu denkt “daar had ik bij willen zijn” hebben we goed nieuws, want van deze sessie is ook een webinar uitgekomen die binnenkort op de kanalen van Qlik en E-mergo zal verschijnen!

QlikWorld 2023 terugkijken?

Tijdens de conferentie hebben Saskia, Calvin, Rachel en Lennaert uitgebreid gevlogd. Je kunt deze video’s terugkijken via de button hieronder.

Bekijk de QlikWorld 2023 vlogs

 

Lennaert van den Brink, E-mergo,

Geschreven door Lennaert van den Brink
Senior Consultant