Onze top 5 nieuwe features in Qlik Cloud van 2022

top-5-features-qlik-2022

Het einde van een jaar is traditioneel een moment van lijstjes maken als terugblik op het afgelopen jaar. In 2022 heeft Qlik maar liefst 44 releasemomenten gekend waarmee nieuwe features zijn toegevoegd aan het snel groeiende Qlik Cloud platform. Soms zijn dat kleine releases, zoals een nieuwe taal die beschikbaar is in de Insight Advisor (tip: sinds deze maand ook de Nederlandse taal!), of een nieuwe connector voor een databron of een nieuwe template voor Qlik Application Automation. Maar er zijn dit jaar ook echt een paar hele grote en belangrijke features toegevoegd die onze manier van werken met Qlik Cloud veranderen, die ons in staat stellen nieuwe problemen op te lossen of een bestaande oplossing sterk vereenvoudigen. Senior Consultant Lennaert van den Brink heeft in dit blog zijn top 5 nieuwe features in Qlik Cloud van 2022 voor je op een rijtje gezet! 

#5 Nieuwe Authoring Experience

Al sinds 2015 stellen we met dezelfde interface onze dashboards samen. Tuurlijk, er kwamen af en toe wat knopjes bij, maar de basis is in al die jaren nooit veranderd. Totdat in juli van dit jaar ineens de Qlik Authoring Experience werd gereleased. De nieuwe authoring experience is vooral een belangrijke stap voor self-service gebruikers. Door de nieuwe interface is er bijvoorbeeld een stuk minder kennis nodig van Set Analysis, waardoor nu iedereen in staat is om complexe meetwaarden op te stellen. Ook voor de ervaren gebruikers is de nieuwe werkwijze een stuk sneller voor alles behalve de meest geavanceerde visualisaties. Gelukkig is de oude interface altijd ook nog beschikbaar.

Meer weten? We schreven eerder een uitgebreid blog over de nieuwe authoring experience.

#4 Andere werkwijze voor de Insight Advisor 

De insight advisor is ook al heel lang beschikbaar in Qlik Sense. De belofte van deze functionaliteit is altijd heel groot geweest: stel in natuurlijke tekst een vraag over je data aan de Qlik Engine en de Insight Advisor geeft je een antwoord. Het lastige was echter altijd dat het best lastig is om de vraag zo te formuleren dat je precies de visualisatie krijgt waar je naar op zoek bent.  Om je op weg te helpen kun je sinds april van dit jaar een type analyse uitkiezen, waarna Qlik je op weg helpt door verschillende bijpassende visualisaties en inzichten te genereren. Deze nieuwe werkwijze sluit een stuk beter aan bij de werkwijze van een data analist.

insight-advisor-qlik

insight-advisor-qlik-2

#3 Rapporten genereren met de Reporting Service

Met Qlik kun je hele mooie interactieve dashboards maken, maar toch zijn er veel gebruikers die het liefst gewoon periodiek een PDF krijgen met daarin de voor hun relevante cijfers. In het verleden konden we daar Qlik NPrinting voor inzetten, maar NPrinting werkte helaas niet samen met de Qlik Cloud versie. In februari dit jaar kwam Qlik echter met de Reporting Service. Deze Reporting service stelt je in staat om geautomatiseerd PDF rapportages te genereren op basis van een Qlik dashboard. Een gebruiker kan zichzelf abonneren op een PDF rapportage via de “subscribe” optie, maar de Reporting service is pas echt krachtig wanneer deze wordt gecombineerd met application automation. Met deze combinatie ben je in staat de meest complexe verzend scenario’s te realiseren en pagina’s van verschillende apps te combineren in één rapport. Sinds december van 2022 is er ook nog de mogelijkheid toegevoegd om PowerPoint rapportages als output te genereren en Qlik heeft in Qlik World 2022 al aangekondigd dat er ook gewerkt wordt aan opgemaakte Excels als output. Over de reporting service schreven we eerder dit jaar een blog met daarin onder andere een aantal tips en tricks voor het samenstellen van je dashboard voor een optimaal PDF resultaat.

#2 Veilig en eenvoudig je on-premise data in de Cloud met de Data Gateway

Qlik Cloud staat niet in je eigen interne netwerk. Nu is dat natuurlijk juist het hele idee achter de Cloud, maar dat zorgt er wel voor dat het een uitdaging kan zijn om jouw data op een veilige manier in Qlik Cloud beschikbaar te krijgen. Met een tussenstation zoals bijvoorbeeld een Cloud datawarehouse kon je het probleem al oplossen, maar nog lang niet iedereen heeft zijn systemen allemaal al in de Cloud gepositioneerd. Verbinden met on-premise databases kon ook al vanuit de Qlik Cloud, maar dat heeft als nadeel dat je het externe verkeer van Qlik door je Firewall moet laten, wat een potentieel cyber security risico introduceert.  De oplossing tot augustus van dit jaar was om te werken met Qlik Data Transfer. Deze tool was geschikt om kleine hoeveelheden data te pushen naar de Qlik Cloud, maar was niet heel praktisch in het gebruik voor grotere databases met veel tabellen en kolommen. Daarnaast vereist Qlik Data Transfer configuratie op de interne server voor elke nieuwe tabel die naar de Cloud moet worden gepusht, waarmee het niet echt geschikt is voor selfservice BI.  Met de Qlik Data Gateway wordt het een stuk makkelijker en eenvoudiger. De Data Gateway wordt achter de Firewall op het interne netwerk geïnstalleerd en maakt vanaf daar een permanente connectie met de Qlik Cloud. Dit is dus altijd een uitgaande verbinding en dus een stuk veiliger dan ingaand verkeer toestaan op de Firewall. Via deze continue verbinding kan een gebruiker zelf selecteren welke tabellen hij wil overhalen naar de Cloud en inladen in de Qlik app. 

#1 Voorspel de toekomst met AutoML 

Een van de trends in de Qlik Cloud van dit jaar is dat we verschillende acquisities van Qlik van de afgelopen jaren geïntegreerd zagen worden in de Qlik Cloud. Met stip onze favoriete toevoeging is AutoML, vroeger bekend als het Kraken platform van BigSquid.  Met AutoML helpt Qlik om op basis van een dataset in Qlik een voorspelling te doen over de toekomst. Zo kun je bijvoorbeeld op basis van historische data voorspellen of een klant zijn abonnement op gaat zeggen, of dat een bepaalde machine op het punt staat in storing te gaan en dus moet worden onderhouden. Het gemak waarmee de voorspellingen kunnen worden gegenereerd is verbazingwekkend. Met minimale kennis is iedereen in staat een set aan Machine Learning modellen te trainen, de beste uit te kiezen en direct toe te passen op een nieuwe dataset. Wat AutoML bijzonder maakt op de markt is dat het naadloos integreert met de rest van het platform. Zo kun je de resultaten van het model direct visualiseren in een dashboard. Vervolgens kan de gebruiker bijvoorbeeld de alerting feature gebruiken om gewaarschuwd te worden wanneer er een specifieke situatie voorspeld wordt, zodat er gelijk kan worden ingegrepen. Ook is AutoML vanzelfsprekend te combineren met Application Automation, zodat ook andere systemen direct gevoed kunnen worden met de uitkomsten van de voorspellingen. 

Terugkijkend op 2022 kunnen we wel stellen dat Qlik dit jaar een fantastische sprong vooruit heeft gemaakt. Het hoge ontwikkel tempo (bijna elke week wel een nieuwe feature release) zorgt er voor dat je continu nieuwe mogelijkheden krijgt om jou te helpen datagedreven te werken. De visie van Qlik om data direct beschikbaar te maken daar waar het de meeste impact heeft wordt telkens weer op nieuwe manieren vormgegeven. Wij kijken dan ook nu al reikhalzend uit naar al het nieuws dat Qlik in 2023 voor ons in petto heeft!

Meer weten?

Ben jij na het lezen van dit blog benieuwd of Qlik bij jou past? Maak dan direct een afspraak of neem contact met ons op via de knoppen hieronder.

Maak een afspraak Neem contact op

 

Lennaert van den Brink, E-mergo,

Geschreven door Lennaert van den Brink
Senior Consultant