Verkiezingsapp: hoe ziet jouw Tweede Kamer eruit?

Wegens het laden van de Verkiezingsapp kan de pagina een aantal keer verspringen

10 Oktober is een een formatie gevormd en is het regeerakkoord gepresenteerd. Dit is ruim 6 maanden na de verkiezingen op 15 maart en daarmee een formatierecord. In maart hebben meer dan 10,5 miljoen kiesgerechtigden hun stem uitgebracht, een opkomst van bijna 81%. De officiële uitslag van deze Tweede Kamerverkiezing is door de Kiesraad bekend gemaakt. Via www.kiesraad.nl wordt deze data vrij beschikbaar gemaakt waardoor wij dit konden visualiseren met Qlik Sense. De coalitie en het regeerakkoord zijn er namelijk wel, maar hoe had deze eruit gezien als wij puur naar de data hadden keken?

28 Partijen namen deel aan de verkiezingen met in totaal 1.116 kandidaten. Uiteindelijk vormde 76 zetels van de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op 10 oktober een coalitieakkoord. Hieronder zie je deze gegevens van de Kiesraad gevisualiseerd met Qlik Sense objecten die wij direct in de pagina hebben gezet. Deze visualisaties tonen onder andere gegevens over het aantal stemmen per gemeente, per partij, en het draagvlak van verschillende coalities. Benieuwd naar het draagvlak van jouw ideale coalitie? Klik eens rond in de filters en datavisualisaties hieronder. Door een (of meerdere) partij(en) te selecteren kun je aan de hand van de kleuren in de selectiebox zien welke gemeentes er wel en niet op hebben gestemd. Gemeentes die een witte kleur krijgen hebben een directe link met deze partij en gemeentes die donkergrijs getoond worden hebben geen connectie. De donkergrijze gemeentes hebben dan dus niet gestemd op de geselecteerde partij. Dit groen, wit, grijs principe is wat Qlik datavisualisaties uniek maken. Zo kun je bijvoorbeeld de verkiezingen van dit jaar en die van 2012 met elkaar vergelijken. Hierbij zie je dat sommige partijen grijs worden omdat die nog niet bestonden in 2012.

Kies een jaartal

Klik jouw coalitie bij elkaar door partijen te selecteren en ontdek het wat het draagvlak is

Hoe zit het met de vertegenwoordiging?

Uiteindelijk zijn het regeerakkoord en de bijbehorende beleidsplannen de voornaamste zaken waarin iemand zijn of haar mening vertegenwoordigd voelt. Helaas kunnen we dat niet uit deze dataset afleiden. Wel kunnen we nagaan of er per provincie of gemeente een meerderheid van de stemmen zich vertegenwoordigd ziet in de coalitie. Daaruit afgeleid kan worden dat, na selectie van de 4 regeringspartijen, Groningen(44%) en Limburg(44,06%) het minst gekozen hebben voor deze formatie. Daar tegenover staan Utrecht(53,64%) en Drenthe(55,1%). Kijkend naar de stemmen per gemeente lijkt men in Tubbergen blij, daar ziet 73% zich vertegenwoordigd, tegenover Urk waar maar 28,15% de uiteindelijke regeringsstemmers zijn. Ondanks de minimale meerderheid in zetels heeft de coalitie een kleine minderheid qua stemmen, 49%.

Een coalitie met GroenLinks, zoals eerder is onderzocht, had op een grotere meerderheid kunnen rekenen, 55%. Over het algemeen kon die samenstelling per gemeente rekenen op meer draagvlak, enkel niet voor Urk, daar zag maar 17% zich vertegenwoordigd in die formatie. Uiteindelijk zijn het regeerakkoord en de bijbehorende beleidsplannen de voornaamste zaken waarin iemand zijn of haar mening vertegenwoordigd voelt. Helaas kunnen we dat niet uit deze dataset afleiden. Wel kunnen we nagaan of er per provincie of gemeente een meerderheid van de stemmen zich vertegenwoordigd ziet in de coalitie. Daaruit afgeleid kan worden dat, na selectie van de 4 regeringspartijen, Groningen(44%) en Limburg(44,06%) het minst gekozen hebben voor deze formatie. Daar tegenover staan Utrecht(53,64%) en Drenthe(55,1%). Kijkend naar de stemmen per gemeente lijkt men in Tubbergen blij, daar ziet 73% zich vertegenwoordigd, tegenover Urk waar maar 28,15% de uiteindelijke regeringsstemmers zijn. Ondanks de minimale meerderheid in zetels heeft de coalitie een kleine minderheid qua stemmen, 49%. Een coalitie met GroenLinks, zoals eerder is onderzocht, had op een grotere meerderheid kunnen rekenen, 55%. Over het algemeen kon die samenstelling per gemeente rekenen op meer draagvlak, enkel niet voor Urk, daar zag maar 17% zich vertegenwoordigd in die formatie.

Databron: kiesraad.nl