Wat is Microsoft Fabric?

Eerder dit jaar introduceerde Microsoft een nieuw platform: Microsoft Fabric. Een data-analytics platform dat verschillende bestaande oplossingen samenbrengt. Maar wat is Microsoft Fabric nou eigenlijk echt? En wat kun je ermee? In dit blog leggen we het je uit.

Met Microsoft Fabric heeft Microsoft al zijn data-analytics oplossingen verzameld onder één grote paraplu. Onder deze paraplu vind je verschillende Azure- en Power BI-tools. Waarbij de basis bestaat uit de Power BI Service omgeving. Hierdoor heb je één omgeving waarin je je data kan extraheren, transformeren en visualiseren.

microsoft fabric, fabric

Uit welke onderdelen bestaat Microsoft Fabric?

Zoals we hierboven ook al besproken bestaat Fabric uit diverse oplossingen. Hieronder leggen we je kort per onderdeel uit wat je er precies mee kunt.

Data Factory

De Data Factory is een in de cloud gebaseerde data-integratiedienst waarmee je je data kunt verzamelen, transformeren en inladen. Het biedt een platform voor het bouwen en plannen van data pipelines voor het verplaatsen en transformeren van data uit verschillende bronnen. Met Data Factory kunnen gebruikers op een visuele manier hun datapijplijnen maken. Hiervoor hebben ze geen programmeerkennis nodig.

Synapse Data Engineering

Synapse Data Engineering is een geavanceerde dataverwerkingsdienst. Met deze tool kun je grote data workloads bouwen, orkestreren en beheren. Het maakt daarnaast gebruik van Azure Synapse Analytics om data te integreren, transformeren en te laden in verschillende formaten en schalen. Met Synapse Data Engineering kun je ETL (Extract, Transform, Load)-processen automatiseren en complexe datatransformaties uitvoeren met behulp van SQL, Python of Scala.

Synapse Data Warehouse

Deze krachtige dataopslag- en analytische dienst van Microsoft is specifiek ontworpen voor het verwerken van grote hoeveelheden data en complexe analytische taken. Het biedt een schaalbare en geïntegreerde omgeving voor het opslaan, beheren en analyseren van gestructureerde- en ongestructureerde data. Met deze tool kun je data van verschillende bronnen integreren en deze queryen met behulp van standaard SQL-querytaal.

Synapse Data Science

Dit is een uitgebreide data science tool die ontworpen is om datawetenschappers te ondersteunen bij het verkennen, analyseren en modelleren van data. Het biedt een omgeving waarin diverse gebruikers kunnen samenwerken, data kunnen verkennen en geavanceerde analyses kunnen uitvoeren. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de populaire programmeertalen zoals Python en R. Ook kun je gebruik maken van ingebouwde bibliotheken en tools voor machine learning en statische analyse.

Wat is Data Science?

Data Science is de kunst van het ontcijferen van gegevens. Het is het graven in enorme berg data om verborgen inzichten te onthullen. Met wiskunde en statistiek worden gegevens omgezet in waardevolle informatie. Data Science helpt bedrijven betere beslissingen te nemen en problemen op te lossen. Het stelt je in staat om trends en patronen te voorspellen. Door middel van machine learning en AI worden complexe analyses mogelijk. Kortom, Data Science onthult het verhaal dat gegevens vertellen. Het is de toekomst van slimme besluitvorming.

Synapse Real-Time Analytics

Dit is een krachtige analytische dienst van Microsoft die specifiek is ontworpen voor real-time dataverwerking en analyse. Hierdoor wordt het mogelijk om streamingdata real-time te verzamelen, te verwerken en te analyseren. Je kunt daardoor complexe analyses uitvoeren op data terwijl ze binnenkomen, waardoor je direct inzicht krijgt in veranderende patronen en trends. Ook biedt de tool mogelijkheid voor het detecteren van anomalieën, het uitvoeren van voorspellende analyses en het afleiden van real-time inzichten.

Power BI

Power BI is de krachtige Business Intelligence tool van Microsoft. Hiermee kun je gemakkelijk je data visualiseren, analyseren en je verkregen inzichten delen. Je kunt data uit verschillende bronnen verzamelen en transformeren tot interactieve dashboards, rapporten en visualisaties. Deze kun je vervolgens gemakkelijk delen met je collega’s. Ook krijg je de mogelijkheid om je data op een intuïtieve manier te verkennen en te ontdekken. Waarbij je gebruik kunt maken van geavanceerde functies zoals datamodellering, datanalyse en geavanceerde visualisatieopties.

Data Activator (preview)

Met Data Activator zorgt voor een no-code trigger om je data te verbinden met bepaalde acties in Teams, Outlook en Power Automate. Data Activator is op dit moment nog in de preview modus en het is nog niet bekend wanneer deze wordt toegevoegd aan Microsoft Fabric.

Wat is het voordeel van Microsoft Fabric?

Microsoft Fabric zorgt voor één overzichtelijke locatie met al je data-analytics oplossingen. Hierdoor wordt het als organisatie makkelijker om datagedreven te gaan werken omdat je maar één platform nodig hebt voor al je databehoeften.

Daarnaast is Microsoft Fabric ontzettend schaalbaar. Het is ontwikkeld om mee te groeien met je organisatie. Hierdoor zijn applicaties gemakkelijk op te schalen. Ook is het platform voorzien van de nieuwste beveiligingstechnieken om je data veilig te houden en helpt het je om te voldoen aan wet- en regelgeving door je data te centraliseren.

Meer weten over Microsoft Fabric?

Ben jij na het lezen van dit verhaal benieuwd naar Microsoft Fabric? Neem dan gelijk contact met ons op via de knop hieronder of plan een afspraak in.

Neem contact op Maak een afspraak