8 Qlik highlights van 2023

De donkere dagen zijn weer aangebroken, de kerstboom is weer opgetuigd en het einde van 2023 nadert. Een mooi moment om eens terug te blikken op het afgelopen jaar. In dit blog blikt Senior Consultant Lennaert van den Brink chronologisch terug op nieuwe features en ander belangrijk nieuws in de wereld van Qlik van afgelopen jaar.

#1 Lancering van de Business Glossary

De eerste echt nieuwe functionaliteit die gelanceerd werd dit jaar was de Business Glossary. Met deze functionaliteit kun je bedrijfsbrede definities van de verschillende meetwaarden en dimensies uit jouw omgeving op een centrale plek vastleggen en documenteren. Later in het jaar kwamen daar ook mogelijkheden bij om die definities te koppelen aan apps en master items, zodat iedereen altijd op de hoogte is van de juiste betekenissen en relaties. Uiteraard schreven we hier ook een blog over, je leest het blog hier.

#2 Nieuwe mogelijkheden voor filter panes

Filter panes zijn al zo oud als Qlik Sense en hebben zich sinds dat begin in 2015 altijd op dezelfde manier gedragen. Elke Qlik ontwikkelaar kent de uitdaging van het soms wispelturige gedrag van de filter panes. Door het responsieve gedrag paste het uiterlijk van de filter zich aan aan de grootte van het scherm en de ruimte die ze op het dashboard kregen, wat er voor zorgde dat die filterboxen altijd net niet deden wat je eigenlijk wilde. In april van dit jaar kwam daar de oplossing. Door de nieuwe opties van het filter pane object heb je nu de volledige controle over het uiterlijk van de filter.

#3 Qlik World in Las Vegas

Na een aantal jaren vol afzeggingen en digitale edities van Qlik World was het in 2023 eindelijk weer tijd voor een live evenement. En wel in Las Vegas, de stad van de glitter en glamour en natuurlijk het gokken. Het toepasselijke thema was dan ook “Experience the Thrill of Certainty”. Als E-mergo waren wij hier natuurlijk ook vertegenwoordigd om de nieuwste nieuwtjes als eerste te horen en op zoek te gaan naar nieuwe innovatieve oplossingen. Maar dat niet alleen, onze eigen Rachel van Kleef sprak voor E-mergo op de break-out sessie genaamd “Creating Business Impact with Data Story telling: Let your data do the talking”. Een zeer goed bezochte sessie waar ook een hoop positieve feedback op is gekomen. De sessie is later dan ook herhaald op de Qlik World Tour in Amsterdam en op onze eigen Qlik meet-up in Delft. Helaas moesten we na 3 wervelende dagen afscheid nemen van het Qlik geweld in Las Vegas, maar gelukkig hebben we de video’s nog.

#4 Qlik koopt Talend

Een van de grootste nieuwtjes op Qlik World was de aankondiging dat Qlik het bedrijf Talend ging kopen. 16 mei was het zover en smolten de twee leveranciers samen. Met deze acquisitie van Talend verzekerde Qlik zich van een nog sterkere positie op het vlak van Data Integratie en Data Management. In het Gartner Magic Quadrant van 2023 voor Data Integratie tools zorgde dit er zelfs voor dat Qlik 2x wordt genoemd als leader, zowel met de bestaande productlijn QDI als met het nieuw verworven Talend platform.

#5 Een ingebouwde self-service tabel

Soms heb je van die elementen die je in bijna elk dashboard inbouwt. Een van die elementen is de zogeheten self-service tabel. Met een self-service tabel stel je gebruikers in staat zelf een combinatie van dimensies en meetwaarden te laten selecteren die dan in de tabel getoond worden. Door zo’n tabel in je dashboard op te nemen geef je gebruikers veel vrijheid en voorkom je dat je als ontwikkelaar telkens weer moet sleutelen aan de tabellen in je dashboard. Tot nu toe moest daarvoor best een aantal ingewikkelde stappen gezet worden om dit aan een dashboard toe te voegen. Met de toevoeging van de “chart exploration” optie is dit een stuk eenvoudiger geworden. Je hoeft enkel nog maar het object op het canvas te slepen en de velden en berekeningen aan te vinken en ta-da: je self-service tabel is gereed!

#6 Introductie van het capacity based licensing model

Eind augustus werd er een nieuw licentiemodel gelanceerd voor nieuwe Qlik klanten. Het nieuwe model komt in eerste instantie als toevoeging op het bestaande aanbod aan licenties in de markt. Met dit nieuwe model wordt niet meer gekeken naar het aantal gebruikers als meetwaarde voor de licentiekosten, maar ligt de focus op de hoeveelheid data je kunt verwerken in het platform. Deze nieuwe aanpak zorgt ervoor dat je het Qlik platform over je gehele organisatie kunt uitrollen, zonder telkens langs de kassa te moeten gaan als je een nieuwe groep gebruikers aansluit. Een hele nieuwe benadering dus, maar gelukkig schreven we een blog met 6 tips om het meeste uit jouw nieuwe Qlik platform te halen.

#7 Expressies genereren in gewone taal

We kunnen natuurlijk geen overzicht van 2023 maken zonder iets te zeggen over de grootste hype van het jaar: generative AI. November 2022 lanceerde OpenAI de chatbot ChatGPT en in januari van 2023 was dit de snelst groeiende consumentensoftware aller tijden, met meer dan 100 miljoen gebruikers. Qlik reageerde hier al snel op door middel van het beschikbaar stellen van connectoren om met ChatGPT te kunnen verbinden, maar achter de schermen werd er ook hard gewerkt om meer directe toepassingen van deze revolutionaire techniek te integreren in het product. In september dit jaar lanceerde Qlik de “Expression generator”. Met deze expression generator kun je in gewone taal beschrijven wat je wilt zien of uitrekenen, waarna de bijbehorende expressie wordt gegenereerd, inclusief bijbehorende set analysis. Set analysis is altijd een drempel geweest voor elke Qlik gebruiker, maar door deze expression generator verdwijnt deze drempel als sneeuw voor de zon!

#8 Conversational analytics in Teams

Ook het laatste hoogtepunt van dit blog maakt gebruik van generative AI-technieken. Het was altijd al mogelijk om met behulp van de Insight Advisor te “praten” tegen jouw data, maar met de nieuwe Teams integratie wordt dit helemaal makkelijk. Na een paar simpele configuratie stappen kun je via de chat in Teams vragen stellen in gewone taal, waarna je direct in Teams antwoord krijgt in de vorm van lopende tekst en visualisaties. Inzichten waren nog nooit zo dicht bij voor je gebruikers als nu.

Op naar 2024!

Alles bij elkaar was 2023 weer een succesvol jaar voor Qlik. Met meer dan 66 release momenten dit jaar zien we het positieve effect van de stap naar een SaaS product duidelijk terug. Nieuwe features komen in sneltreinvaart naar het platform en zijn direct beschikbaar. We zijn dan ook erg benieuwd wat we in 2024 aan nieuwe ontwikkelingen zullen zien! Op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en krijg alle ontwikkelingen direct in je inbox.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

 

Geschreven door Lennaert van den Brink
Senior Consultant