Alles wat je moet weten over de Microsoft Power Platform licenties

We krijgen de laatste tijd vaak vragen van klanten hoe de Power Apps- en Power Automate licenties van het Microsoft Power Platform nou precies in elkaar steken. Daarom hebben wij alles in dit blog duidelijk voor je op een rij gezet.

Vaak wordt gedacht dat Power Apps en Power Automate deel uitmaken van het Office 365-pakket en dat het daardoor gratis te gebruiken is. Dit klopt voor sommige scenario’s, maar je mist dan wel verschillende premium functies van het platform. Hoe zit dat nu precies? We leggen het hieronder uit.

Wat is het Power Platform?

Het Power Platform is het low-code/no-code platform van Microsoft. Je kunt hiermee snel krachtige bedrijfsapplicaties realiseren, data analyseren, processen automatiseren en intelligente chatbots creëren. Dit alles middels één platform. Het platform bestaat uit de volgende producten:

 • Power BI: een interactieve tool voor datavisualisatie waarmee organisaties datagedreven beslissingen kunnen nemen. Je kunt gebruiksvriendelijke dashboards maken die gepersonaliseerd zijn met je KPI’s en bedrijfsidentiteit.
 • Power Apps: een low-code/no-code applicatieontwikkelingsplatform dat ideeën omzet in organisatorische oplossingen door iedereen in staat te stellen apps op maat te laten bouwen om zakelijke uitdagingen op te lossen.
 • Power Apps Portal: de low-code tool om extranetwebsites te maken voor externe gebruikers.
 • Power Automate: is de workflow tool waarmee je gemakkelijk repetitieve en tijdrovende taken in het proces kunt automatiseren zonder enige kennis van programmeren.
 • Power Virtual Agent: de no-code tool die chatbots maakt om in gesprek te gaan met klanten en werknemers.
 • AI Builder: is de AI-toolkit die het Power Platform uitbreidt en integreert met Power Apps, Power BI en Power Automate. Verder biedt het no-code artificial intelligence en machine learning mogelijkheden aan.
 • Dataverse: (ook wel bekend als Common Data Services “CDS”) is de cloud database technologie van Microsoft. Met Dataverse kunnen mensen hun gegevens dynamisch en in een schaalbare en veilige omgeving opslaan.

Wil je nog meer weten over het Power Platform? Dan verwijs ik je graag door naar ons blog ‘Wat is het Microsoft Power Platform?

Wat is er inbegrepen bij Office 365?

Een uitgebreid platform aanbieden dat makkelijk in gebruik is en het mogelijk maakt om maatwerk toe te voegen is altijd de strategie van Microsoft voor Office 365 geweest. Microsoft heeft daarom enkele mogelijkheden van het Power Platform aan Office 365 toegevoegd. Als jouw organisatie over Office 365 (het Business- of Enterprise- abonnement) beschikt, dan krijg je de volgende mogelijkheden als onderdeel van jouw licentie:

 • Power BI Pro indien je een Microsoft Office 365 E5 licentie hebt.
 • Power Apps heeft de mogelijkheid om canvas apps te maken, maar alleen met de standaard gratis connectoren. Enkele voorbeelden hiervan zijn Azure AD, Dropbox, Excel, Gmail, Google Drive en Microsoft Teams.
 • De mogelijkheid om SharePoint/Microsoft-lijsten aan te passen met Power Apps.
 • Power Automate heeft de mogelijkheid om workflows uit te voeren binnen de dagelijkse API-limieten en die alleen gebruik maken van de standaard gratis connectoren. Enkele voorbeelden hiervan zijn Youtube, Twitter, Trello, Slack en Pinterest. Zie hier een complete lijst van alle gratis connectoren.
 • Power Virtual Agents voor Teams, een verkleinde versie van Power Virtual Agents, kan worden uitgevoerd in de Microsoft Teams client.
 • Dataverse voor Teams, ook bekend als een verkleinde versie van CDS, wordt gebruikt om applicaties te bouwen die binnen Microsoft Teams worden uitgevoerd binnen de grootte en beperking limieten.

Wanneer je een app of workflow moet gebruiken waarvoor een premium connector nodig is, dan heb je extra licenties nodig. Sinds 2019 heeft Microsoft de connectoren opnieuw geclassificeerd en krijgen de meeste connectoren het label premium. Zie hier een lijst van de verschillende connectoren.

Maar hoe beslis je nou of je extra licenties nodig hebt? Als jouw applicatie of workflow verbinding moet maken met gegevens die zijn opgeslagen in Office 365, zal je in de meeste gevallen genoeg hebben aan je huidige licentie. Alleen wanneer je vaak verbinding moet maken met een systeem of bron buiten Office 365, kun je overwegen om extra licenties aan te schaffen. Er is nog wel één uitzondering: als je een app bouwt met de nieuwe Dataverse voor Teams. Met Dataverse voor Teams is het aanroepen van de API vanuit deze app nu inbegrepen.

Power Apps licenties

Power Apps licenties zijn de afgelopen drie jaar veel gewijzigd. Helaas maakt dat het wat ingewikkeld. Power apps bestaat uit de volgende drie onderdelen:

 1. Canvas apps: Canvas apps zijn gratis apps waarmee je je creativiteit kan gebruiken om web- of mobiele applicaties te bouwen.
 2. Model driven apps: dit zijn apps die worden aangedreven door data met een componentgerichte benadering van app ontwikkeling. In tegenstelling tot Canvas apps is het ontwerp beperkt tot vooraf gedefinieerde lay-outs en componenten. Voor degenen die bekend zijn met het Dynamics CRM platform: model driven apps zijn de technologie die wordt gebruikt voor Dynamics CRM apps.
 3. Portals: Portals maakt het mogelijk om webportals voor externe gebruikers te creëren, zoals communities, klantenservice portals en nog veel meer. Verder bevat het verschillende manieren om gebruikers te identificeren of anoniem door inhoud te laten bladeren. Power Apps Portals is niet nieuw, maar een re-branding van Dynamics Portals.

Als de behoefte er is om licenties voor Power Apps te kopen omdat je een grote capaciteit, een premium connector, een model driven app (in plaats van alleen Canvas apps), een portal of een complexere applicatie moet bouwen, dan moet je extra Power Apps licenties aanschaffen. Power Apps premium licenties zijn daarbij beschikbaar in twee versies.

Power Apps per app

 • Alhoewel dit per app is, wordt dit nog steeds gelicentieerd per gebruiker per app met een maximum van twee apps. Je hebt bijvoorbeeld 35 applicaties draaien, maar een deel van jouw gebruikers heeft slechts toegang nodig tot één van die applicaties. In dat geval kan je een deel van jouw gebruikers licentiëren op basis van een app-model.
 • Rechten om de Dataverse CDS te gebruiken als databron met basis capaciteit.
 • De kosten zijn €8,40 / per gebruiker / per app / per maand (inclusief maximaal twee afzonderlijke apps).

Power Apps per gebruiker

 • Onbeperkt aantal apps per gebruiker per maand.
 • Rechten om Dataverse te gebruiken als een databron met grotere capaciteit.
 • De kosten zijn €33,70 / per gebruiker / per maand.

Power Apps Portal

 • Bij een Power Apps per gebruiker abonnement heb je automatisch het recht om een portal te maken.
 • Als je meer dan één portal nodig hebt, dan kan je rechten kopen voor meer capaciteit.
 • Elke portal wordt geleverd met een vooraf gedefinieerd aantal inlogpogingen en paginaweergaven.

Power Automate licenties

Net als Power Apps heb je misschien meer nodig voor Power Automate dan de rechten die je krijgt met Office 365. Power Automate kan worden uitgebreid om meer capaciteit, hogere limieten en toegang tot premium connectoren te krijgen. Het werkt als volgt:

Power Automate per gebruiker

 • Hierdoor kunnen individuele gebruikers onbeperkt workflows maken op basis van hun behoeften en premiumconnectoren gebruiken.
 • Een licentie is vereist om de workflow te activeren, wat betekent dat als een gebruiker een workflow maakt en iemand anders de workflow activeert (via een trigger), deze ook afzonderlijk of via een plan per stroom moet worden gelicentieerd.
 • De kosten zijn €12,60 / per gebruiker / per maand

Power Automate per gebruiker met RPA (Robotic Process Automation)

 • Een RPA is alleen vereist als je van plan bent om gebruik te maken van de nieuwe UI-workflows, ook wel Robotic Process Automation genoemd. Ze maken gebruik van de nieuwe Power Automate Desktop (voorheen bekend als WinAutomation).
 • Als RPA nodig is (gebruik van UI Stromen). 1 bot tegelijk.
 • Inclusief 5000 service credits voor AI Builder.
 • De kosten zijn €33,70 / per maand / per gebruiker.

Power Automate per stroom

 • Hiermee kunnen een onbeperkt aantal gebruikers een stroom gebruiken.
 • Er zijn minimaal 5 stroomaankopen.
 • De kosten zijn €421,50 / per 5 stromen / per maand.

Hoe zit het dan met een applicatie die gebouwd is met Power Apps en die een stroom activeert? Microsoft heeft hier een oplossing voor: in dit geval staat het licentiëren van Power Apps het gebruik van een stroom toe, zolang de stroom wordt uitgevoerd in de context van de applicatie. Dit wordt in meer detail behandeld in de Microsoft Power Platform licentie handleiding op pagina 13.

Wat is inbegrepen bij Dynamics 365?

Als jouw organisatie een licentie heeft voor Dynamics 365, is er goed nieuws. Dynamics 365 wordt geleverd met gebruikersrechten voor Power Automate en Power Apps. Dit betekent dat je mogelijk extra applicaties en complexe stromen kunt bouwen en een portal kunt implementeren zonder dat je extra licenties hoeft aan te schaffen. Zolang de applicaties binnen de context worden gemaakt van de Dynamics applicatie en zich in dezelfde omgeving bevinden.

Meer weten?

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over de licentiestructuur van het Power Platform? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Geschreven door Andy Berger
Low-code Developer
E-mergo

 

Dit blog is gebaseerd op de Microsoft Power Platform licentie handleiding, te benaderen via deze link.