Nieuw: Qlik Sense February 2021

qlik sense, qlik sense february, data analytics, business intelligence, new, nieuw

We zijn alweer halverwege februari en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe Qlik Sense release: Qlik Sense February 2021! In dit blog lees je welke 9 belangrijke veranderingen er in deze nieuwste versie van Qlik Sense zijn doorgevoerd.

Releasecyclus

Voordat we ingaan op de nieuwe features is het goed om eerst even stil te staan bij een wijziging van de releasecyclus. Nieuwe versies van Qlik Sense op Windows zullen vanaf nu niet langer om de 10 weken, maar in de tweede maand van elk kwartaal uitgebracht worden. Daar staat tegenover dat updates in de SaaS-editie van Qlik Sense vanaf nu continue worden doorgevoerd en niet meer periodiek. Hiermee komen nieuwe features sneller beschikbaar voor klanten die gebruik maken van de Qlik Sense SaaS.

Dat is goed nieuws, want de belangrijkste veranderingen vinden we terug in Qlik Sense SaaS. Dit is een trend die zich een jaar geleden heeft ingezet. Zo werden in vorige updates ook al een aantal nieuwe modules als standaardfunctionaliteit toegevoegd aan het SaaS-platform, waaronder Qlik Alerting en Insight Advisor Chat. Op deze manier probeert Qlik bestaande en nieuwe klanten te verleiden om hun BI-omgeving te migreren naar Qlik Sense SaaS.

 

Wat is er nieuw ?

#1 Data Catalog in Qlik Sense SaaS

In deze update van Qlik Sense SaaS is er weer een nieuwe module toegevoegd: Data Catalog. Hiermee kunnen gebruikers datasets toevoegen aan een catalogus door bestanden te uploaden. Dit kunnen bestanden zijn in verschillende bestandsformaten, waaronder QVD, CSV, TXT, XML en XLSX. In de catalogus kunnen de datasets verrijkt worden door ze te voorzien van tags en metadata. Met behulp van de Data Catalog zijn datasets beter vindbaar en kan de inhoud van tabellen en velden veel sneller geanalyseerd worden, omdat het niet meer nodig is om eerst een nieuwe app aan te maken om hierin de data in te lezen. In de loop van het jaar verwachten we dat er veel meer functionaliteit wordt toegevoegd aan de Data Catalog.

qlik sense, qlik sense february, data analytics, business intelligence, new, nieuw

Data Catalog in Qlik Sense SaaS

#2 Narrative insights in Insight Advisor

Er zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd op het gebied van Augmented Analytics in Qlik Sense Saas. De Insight Advisor is weer een stukje slimmer geworden. Insight Advisor is de slimme assistent waarmee je binnen een Qlik Sense app vragen kunt stellen over de data. Insight Advisor beantwoordt elke vraag door relevante datavisualisaties te genereren en deze visualisaties worden nu automatisch aangevuld met zogenaamde narrative insights. Dit zijn interpretaties en aanvullende analyses in geschreven taal en in de context van de visualisaties die op dat moment worden getoond.

qlik sense, qlik sense february, data analytics, business intelligence, new, nieuw

Narrative insights in Insight Advisor

#3 Follow-up suggestions in Insight Advisor Chat

De tweede verbetering op het gebied van Augmented Analytics in Qlik Sense SaaS zien we terug in de chatfunctie Insight Advisor Chat. Deze chatbot is vorig jaar toegevoegd aan de SaaS-editie en biedt gebruikers de mogelijkheid om via een simpele chatinterface vragen te stellen over alle apps waar ze toegang toe hebben. De chatbot geeft onder het antwoord op een vraag nu ook suggesties voor vervolgvragen. Deze suggesties worden als knoppen onder een antwoord getoond en kunnen daardoor eenvoudig geselecteerd worden.

qlik sense, qlik sense february, data analytics, business intelligence, new, nieuw

#4 Nieuwe connectors in Qlik Sense Saas

In Qlik Sense SaaS zijn twee nieuwe connectors toegevoegd voor het inlezen van data. Ten eerste is er een nieuwe geconsolideerde connector toegevoegd voor SAP BW (Business Warehouse) om data in te lezen uit zowel InfoProviders als BEx-queries. Deze nieuwe connector heeft een handige wizard waarin de gebruiker objecten en queries in SAP BW kan zoeken, data kan filteren en een sample van de data kan bekijken. De tweede toevoeging is een nieuwe ODBC-connector voor AWS Athena. Hiermee is het mogelijk om data in te lezen uit AWS Simple Storage Service (S3) via de query service van Athena. Beide connectors zullen later dit jaar ook beschikbaar komen voor Qlik Sense on Windows.

qlik sense, qlik sense february, data analytics, business intelligence, new, nieuw

SAP BW Connector

#5 Master measures hergebruiken in expressies

Master measures kunnen vanaf nu hergebruikt worden in andere master measures en in expressies voor berekeningen in visualisaties. Dit is een relatief kleine wijziging waar veel gebruikers van Qlik Sense lang naar hebben uitgekeken. Voorheen moest je gebruik van maken van variabelen om veelgebruikte formules op een centrale plek op te slaan, maar dat is nu dus niet meer nodig.

 

#6 Sheets conditioneel verbergen

Het is eindelijk mogelijk om sheets in een app te verbergen op basis van condities. Ook dit is een feature waar heel veel gebruikers lang op hebben gewacht. Door sheets conditioneel te verbergen kan de presentatielaag van een app voor verschillende gebruikersgroepen nog verder op maat gemaakt worden. Met condities kun je bijvoorbeeld valideren of een veldwaarde door de gebruiker is geselecteerd, of dat een expressie een bepaalde uitkomst heeft.

 

#7 Grid chart

Er is een nieuw soort grafiek toegevoegd in Qlik Sense: De grid chart. Deze nieuwe grafiekvorm kun je symbolen met variabele afmetingen afbeelden in een grid (raster). De grafiek heeft twee dimensies nodig die worden gebruikt voor de waarden op de horizontale en verticale as van de grafiek. De meetwaarde in de grafiek bepaalt de afmeting van de symbolen op de snijpunten van het raster. Deze visualisatie is erg handig voor het analyseren van uitschieters in een dataset.

qlik sense, qlik sense february, data analytics, business intelligence, new, nieuw

Grid chart

#8 Video player

De video player is een nieuw objecttype dat is toegevoegd aan de Dashboard Bundle, waarmee video’s uit externe (online) bronnen in verschillende formaten kunnen worden afgespeeld in een Qlik Sense app. De bestandsformaten die worden ondersteund zijn MP4, WEBM, OGG en YouTube. De video player is bijvoorbeeld handig om instructievideo’s af te spelen voor gebruikers van de app.

qlik sense, qlik sense february, data analytics, business intelligence, new, nieuw

Video player

#9 Reload button

Er is een nieuwe optie toegevoegd aan de actieknop: Reload data. Hierdoor wordt het voor gebruikers mogelijk om vanuit de Hub in een app de data te verversen met behulp van een knop. Deze nieuwe actie biedt de mogelijkheid om alle data te herladen, of een zogenaamde partial reload, waarmee slechts een deel van de data wordt ververst.
qlik sense, qlik sense february, data analytics, business intelligence, new, nieuw

Reload button

Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden van Qlik Sense maar heb je het nog nooit gebruikt? Schrijf je dan in voor de Qlik Sense Basics training. Tijdens deze gratis online training leer je hoe je Qlik Sense gebruikt. Denk hierbij aan het maken van selecties, bookmarks en we kijken zelfs kort naar het maken van een datamodel. Maak je al gebruik van Qlik Sense en wil je over naar de nieuwste versie? Vraag dan een upgrade van je omgeving aan via de knop hieronder.

GRATIS QLIK SENSE TRAINING  DOWNLOAD DESKTOPVERSIE  UPGRADE AANVRAGEN

Geschreven door Steven Samuels Brusse,
Senior Consultant