Power BI Sterftecijferdashboard

Zondag werden de laagste sterftecijfers als gevolg van het coronavirus gemeld sinds het begin van de uitbraak. Het is echter ook algemeen bekend dat er in werkelijkheid aanzienlijk meer mensen zijn overleden. Doordat er in het begin van de uitbraak niet iedereen met symptomen getest kon worden geven de cijfers niet het werkelijke totaal aan. Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel ligt het werkelijke dodental eerder in de richting van de 9000. [1] Omdat dit aantal duidelijk afwijkt, leek het ons interessant om de totale sterftecijfers te vergelijken met de sterftecijfers als gevolg van het coronavirus. Om dit te kunnen bekijken hebben wij data in Power BI gecombineerd van het CBS en de ‘Corona API’. Meer weten? Neem een kijkje naar het dashboard hieronder.

Sterfgevallen in Nederland

Cijfers van 8 juni Aantal Verschil
Positief geteste personen 47.739* (+165)
Ziekenhuisopnames 11.794 (+5)
Overleden personen 6.016** (+3)

Gisteren werden opnieuw lage cijfers gedeeld door het RIVM. Zo melden zij drie nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, vijf nieuwe ziekenhuisopnames en 165 nieuwe besmettingen. De toename van het aantal besmettingen lijkt veel maar is zeer waarschijnlijk het gevolg van het feit dat iedereen met klachten zich sinds 1 juni kan laten testen.[2] Hierbij is het echter belangrijk om te weten dat er een vertraging kan zitten tussen de dag waarop een persoon aan corona is overleden en de dag waarop dit sterfgeval door het RIVM gemeld wordt. Bovendien is het werkelijke aantal besmettingen in Nederland hoger dan gemeld wordt, omdat het niet altijd mogelijk is geweest om getest te worden. Ook is het werkelijke aantal besmettingen in Nederland hoger dan gemeld wordt, omdat niet iedereen die mogelijk besmet is getest wordt.[2]

Oversterfte en ondersterfte

Tijdens de piek van het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus was er sprake van oversterfte. Dit betekent dat er meer mensen sterven dan gemiddeld in dezelfde periode. Sinds een aantal weken is er overigens niet langer sprake van ‘oversterfte’ in Nederland, maar overlijden er juist iets minder mensen dan gemiddeld. [1]

Wat zie je in het dashboard?

Het dashboard toont gegevens over het aantal overledenen in Nederland per week. Nieuwe cijfers worden tijdelijk wekelijks in plaats van tweewekelijks toegevoegd door het CBS, vanwege de huidige ontwikkelingen omtrent COVID-19. Eenmaal per week worden voorlopige cijfers van de voorlaatste volledige week opgenomen. Het dashboard is gekoppeld aan een API van het CBS wat ervoor zorgt dat zodra het CBS de cijfers bijwerkt, dat dit automatisch te zien is in dit dashboard. We hebben in dit dashboard de sterftecijfers van Nederland per week gevisualiseerd. Hierbij wordt duidelijk zichtbaar dat COVID-19 een grote impact op de sterftecijfers heeft. Verder geven de KPI’s op basis van de COVID-19 API weer wat de meest recente cijfers met betrekking tot COVID-19 zijn. In het dashboard geven we antwoord op de volgende vragen:

Wat zijn de sterftecijfers in Nederland in de afgelopen 3 jaar?
Het lijndiagram laat drie lijnen zien, namelijk die van 2018, 2019 en 2020 (voorzover de data van 2020 beschikbaar is). De lijndiagram laat hier duidelijk mee zien dat er een grote stijging is van de wekelijkse sterftecijfers sinds de COVID-19 uitbraak. Hiermee wordt het helder dat dit niet zomaar een griepje is, sterker nog, het is zelfs velen malen hoger ten opzichte van de griepgolf van 2018.

Wat is het sterftecijfer tussen man en vrouw per leeftijdscategorie?
De ‘tornado chart’ bestaat uit drie categorieën: 0 tot 65 jaar, 65 tot 80 jaar en 80 jaar of ouder. Vervolgens is iedere categorie opgesplitst tussen man en vrouw. De data is rechtstreeks afkomstig van het CBS. De tornado chart geeft weer hoe groot het verschil is met betrekking tot de sterftecijfers per leeftijdscategorie en per geslacht.

Wat is de impact van COVID-19 op de wekelijkse sterftecijfers?
Het lijndiagram laat hier gevulde lijnen zien. Hiervoor hebben we de wekelijkse sterftecijfers in Nederland genomen volgens het CBS. We hebben vervolgens het sterftecijfer gerelateerd aan COVID-19 van die wekelijkse sterftecijfers van het CBS afgetrokken. Dit geeft dan het totaal aantal overledenen in Nederland weer (in lijn met de cijfers van het CBS) en ook die van COVID-19. Hierdoor kun je gemakkelijk zien dat de stijging van de wekelijkse sterftecijfers inderdaad door COVID-19 wordt veroorzaakt.

Sterftecijferdashboard

Informatie over het dashboard

KPI’s en meetwaarden:

  • Overleden COVID-19 patiënten: totaal aantal mensen dat is overleden door COVID-19, telling vanaf 27 februari 2020 (eerste besmetting).
  • Nieuwe sterftecijfers: aantal mensen dat is overleden door COVID-19, dit zijn de cijfers van gisteren, oftewel: vandaag minus 1 dag.
  • Verschil sterftecijfers ten opzichte van gisteren: dit zijn de cijfers van gisteren minus de dag ervoor. Het verschil is een toename of daling.
  • Oversterfte: hiervoor hebben we het gemiddelde van 2015 tot 2019 genomen ten opzichte van de cijfers van 2020.
  • Besmettingen totaal: totaal aantal mensen die besmet zijn (waarvan het ook bevestigd is) met COVID-19.
  • Nieuwe besmettingen: nieuwe cijfers met betrekking tot mensen die besmet zijn (waarvan het ook bevestigd is) met COVID-19.
  • Totaal aantal genezen (bevestigd): aantal mensen die genezen zijn van COVID-19, let op: dit getal zal in werkelijkheid vele malen hoger liggen, maar dit zijn de cijfers die daadwerkelijk bekend zijn.
  • Sterfte % COVID-19 ten opzichte van bevolking: aantal mensen dat is overleden door COVID-19 ten opzichte van de totale bevolking van Nederland.

Open het dashboard in een nieuw tabblad

Gratis Power BI Training voor eindgebruikers

Dit dashboard is gemaakt in Power BI op basis van data van het CBS. Wil je meer weten over hoe je Power BI kunt gebruiken? Schrijf je in voor de gratis Power BI Basics Training op 23 juni. Deze training is volledig online via Microsoft Teams en geschikt voor beginners die nog geen (of weinig) ervaring met Power BI hebben.
MEER INFO & REGISTRATIE

dashboard, analytics, luchtkwaliteit, data, power bi, luchtkwaliteitsindex, e-mergo.nl

power bi, microsoft power bi, power bi logo, e-mergo.nl

Bronnen

Bekijk hier andere dashboards die gerelateerd zijn aan de coronacrisis.