Zo maak je eenvoudig een connectie tussen SAP en je Analytics Tool

sap,sap connector, qlik, timextender, discovery hub, qlik sense, timextender discovery hub, data management, data management platform

Wanneer je voor de uitdaging staat om je BI-omgeving uit te breiden met data uit een SAP-systeem kun je (proberen) om direct aan te haken op de database. Dit is echter zeer complex en vergt technische kennis van SAP internals. Bovendien wordt dit vaak ook niet toegestaan vanuit een security standpunt en zijn de standaard functies vanuit SAP vaak te gelimiteerd om data te extraheren. Hieronder beschrijven wij drie verschillende manieren om data uit SAP te halen met behulp van 3 verschillende connectors en vertellen wij je waarom wij voorkeur geven aan de combinatie van TimeXtender en de Theobald IS Connector.

3 Verschillende SAP Connectors

Er zijn verschillende manieren om SAP data in je analytics tools te krijgen: zo is het mogelijk om met de SAP Connector van Qlik, de bij TimeXtender inbegrepen CData connector en tot slot de Theobald Xtract IS Connector te werken.

sap,sap connector, qlik, timextender, discovery hub, qlik sense, timextender discovery hub, data management, data management platform, sap hana

1 Qlik SAP Connector

sap,sap connector, qlik, timextender, discovery hub, qlik sense, timextender discovery hub, data management, data management platform, sap hana

De Qlik SAP Connector legt een connectie tussen je SAP omgeving en Qlik Sense of QlikView. De connector is een prima oplossing voor kleinere SAP omgevingen maar zodra hier veel data uit moet worden ontsloten zul je merken dat dit met Qlik trager is voor grotere tabellen. Bij een van onze klanten was met de Qlik SAP Connector een hele nacht nodig voor een reload. Een ander heikel punt voor deze connector is dat je vast zit aan de gegenereerde Qlik QVD’s voor je ETL. Dit is iets wat je met TimeXtender kunt vermijden doordat je in de Hub één centrale plek kunt creëren voor beheersbare, automatische generatie van ETL zonder vast te zitten aan een bestandsformaat zoals QVD.

2 TimeXtender’s CData Connector

timextender,sap,sap connector, qlik, timextender, discovery hub, qlik sense, timextender discovery hub, data management, data management platform, sap hana

Bij kleinere SAP-omgevingen kan TimeXtender’s CData connector gebruikt worden om data te ontsluiten. Deze connector is in TimeXtender inbegrepen en vereist daardoor geen extra installatie. De connector verbindt data uit SAP aan TimeXtender zonder gebruik te maken van SSIS. De connector is echter niet geschikt voor grote tabellen en kan alleen technische namen uit SAP ophalen en geen business-benamingen zoals gebruikt worden in de front-end van SAP.

3 Theobald Xtract IS Connector

sap,sap connector, qlik, timextender, discovery hub, qlik sense, timextender discovery hub, data management, data management platform, sap hana

Voor grote SAP omgevingen vormt de Theobald Xtract IS Connector daarom de perfecte manier om data uit SAP op een efficiënte wijze binnen een data warehouse te brengen. De Theobald Xtract IS Connector biedt een transport waarmee je data via SSIS naar TimeXtender kan brengen. Door de ingebouwde compressie is dit een zeer efficiënt transport; voor grotere tabellen is dit tot twee keer sneller dan bijvoorbeeld de Qlik connector. Tabellen en velden kunnen via de technische namen, of via business-vriendelijke namen vanuit front-end van SAP, worden geselecteerd. De connector ondersteunt het incrementeel laden en integreert naadloos met de interface van TimeXtender . De techniek wordt gebundeld in een dialoog waar je na het opzetten van de verbinding slechts hoeft te selecteren welke data je nodig hebt. Je spendeert hierdoor minder tijd aan IT waardoor je meer tijd hebt voor het modelleren van de data.

TimeXtender en Theobald Xtract IS kunnen on-premise, hybride, of volledig in de cloud geïmplementeerd worden. Of je nu beschikt over een grote of kleine SAP-omgeving; ERP, BW, of S/4HANA, TimeXtender biedt in combinatie met de Theobald Xtract IS Connector de perfecte oplossing voor een SAP-gedreven datamanagement platform.

Eerste in Nederland

E-mergo heeft als eerste TimeXtender partner in Nederland de voor een van haar klanten een succesvolle connectie gelegd tussen SAP en TimeXtender met behulp van de Theobald Xtract IS connector. Hierbij ging het om een vrij grote SAP omgeving die voorheen door de Qlik SAP Connector verbonden was maar er omwille van performance gekozen is deze connector te vervangen met de Theobald connector. Door de connector konden wij grote tabellen 2 keer sneller herladen dan met de Qlik connector. Met de combinatie van TimeXtender en de Theobald Xtract IS connector ben je dus verzekerd van de snelste manier om SAP data om te zetten naar betrouwbare informatie voor in je analytics oplossing(en).

Wat is TimeXtender?

Nog niet bekend met TimeXtender(voorheen bekend als Discovery Hub)? Bekijk de video

Wil je meer over weten over TimeXtender of een van de SAP Connectors? Neem dan contact op met een van onze Accountmanagers of plan direct een afspraak met hem in via E-mergo’s online kalender.

Plan een afspraak in  Discovery Hub

 

rory smith

Geschreven door Ruairidh Smith,
Consultant bij E-mergo