Maak Shadow IT legitiem met een low-code app development platform

shadow it, forrester, mendix, low code, low code development, low code platform, low-code app, low-code app developement, low-code application development, mendix platform,

Shadow IT hoeft niet altijd voor problemen te zorgen. Soms kun je dit zelfs in je voordeel gebruiken. Wil je weten hoe je dit doet? Lees dan snel verder.

Maak kennis met Jan

Jan werkt als manager op de afdeling Leningen van een bank – en hij wordt steeds ongeduldiger. Het duurt veel te lang om verzoeken van klanten te verwerken, om informatie over klanten op te zoeken en om leningverzoeken te beoordelen. Zijn team werkt hard maar verliest steeds meer enthousiasme door slechte reviews en verloren deals. Jan is daarom op zoek gegaan naar hulp en heeft een verzoek ingediend bij IT. Dit verzoek is echter onderop een backlog terecht gekomen van meer dan een jaar! Wat kan Jan nu doen?

A Wachten op IT..

B Gaten vullen met ad hoc oplossingen

C Aan de slag gaan met een low-code app development platform

A) Wachten op IT..

Binnen allerlei afdelingen ontstaan behoeftes aan portalen en applicaties om werk makkelijker te maken. Digitalisering, automatisering en innovatie spelen hierbij een grote rol. Organisaties willen bijvoorbeeld applicaties ter ondersteuning van de customer journey, operational efficiency, innovatie en legacy migraties. Denk hierbij aan een klantportaal waarin je je leveringsadressen, bestellingen en (openstaande) facturen kunt zien of een app waarin je verzekeringsclaims kunt indienden. Deze behoefte aan applicaties en digitalisering groeit echter vele malen sneller dan de capaciteit van IT om de business hierin te voorzien. Volgens onderzoeksbureau Gartner zal in 2021 de behoefte aan app ontwikkeling zelfs 5 keer harder groeien dan de leveringscapaciteit van IT. Als Jan besluit te wachten op IT kan het dus nog lang duren. Wil hij echt zo lang wachten met het automatiseren en efficienter maken van zijn afdeling?

B) Ad hoc oplossingen & Shadow IT

Een andere optie is om gaten te vullen met ad hoc oplossingen. Dit draait echter vaak uit in het ontstaan van Shadow IT. Shadow IT zijn apparaten, software en services die binnen organisaties worden gebouwd en gebruikt zonder expliciete goedkeuring en ondersteuning van de IT-afdeling[1]. De populariteit van mobile devices en cloud heeft het ontstaan van Shadow IT nog makkelijker gemaakt. Ad hoc software zou een (tijdelijke) oplossing voor het probleem van Jan kunnen zijn maar wordt niet ondersteund door IT. Dit maakt de toekomst van de oplossing onzeker en misschien zelfs onveilig. Doordat IT hier geen zicht op heeft ontstaan security en compliance risico’s waar de business misschien niks vanaf weet. Durft Jan dit risico te nemen? En waar moet hij beginnen met het zoeken voor zo’n oplossing?

C) Low-code app development

Low-code app development platforms stellen je in staat om op een visuele manier te ontwikkelen waarbij je, middels drag-en-drop technieken en model gedreven logica, verschillende mobiele en web applicaties kunt creëren. Een van de belangrijkste verschillen met traditionele ontwikkelmethodes is dat je niet of maar weinig handmatig hoeft te coderen. Lees hier meer over low-code app development platforms. Één van de snelste en makkelijkste platformen om responsive apps mee te bouwen is Mendix. Dit is ook het enige platform dat geïntegreerde tools aanbiedt voor de gehele applicatie lifecycle; van idee en development tot testen en beheer.

Bekijk in het filmpje hieronder hoe de business en IT eenvoudig samen kunnen werken binnen het Mendix Platform.

Bedrijven ontwikkelen met het Mendix platform applicaties en portalen om efficiënter te werken, de klantbeleving te verbeteren, oude systemen te vervangen en innovatie te bevorderen. Jan en zijn afdeling kunnen binnen zo’n platform zelf hun eigen applicaties ontwikkelen. Deze applicaties kunnen in korte sprints ontwikkeld worden met hulp van IT, een externe partij of zelfstandig binnen de eigen afdeling terwijl alles binnen een IT beheerd platform blijft. Dit biedt zekerheid voor de levensduur van de app, security en compliance. Low-code development platformen vormen een brug tussen IT en de business doordat er voor beide partijen voordelen te behalen zijn. IT houdt zicht op wat er voor hun belangrijk is terwijl de business snel aan goede oplossingen kan werken. Jan wil gelijk aan de slag met het automatiseren en efficienter maken van zijn afdeling en kiest voor optie C!

Maak Shadow IT legitiem met low-code application development

Door Shadow IT te bestuderen kunnen aanwijzingen en inzichten verzameld worden over de behoeften en voorkeuren van eindgebruikers. Dit leidt tot de ontwikkeling en implementatie van geautoriseerde software en services die de prestaties en tevredenheid van werknemers kunnen verbeteren[2]. Is er binnen jouw organisatie gekozen voor optie B: Ad Hoc oplossingen & Shadow IT? Het is nog mogelijk om deze optie om te zetten in optie C door je Shadow IT legitiem te maken en deze initiatieven om te bouwen naar professionele software die beheerd kan worden door IT. Met een low-code application development platform maak je het mogelijk voor je huidige initiatiefnemers van Shadow IT om aan de slag te gaan als ‘Citizen Developers’. Dit zijn mensen die uit de business komen en die nieuwe applicaties en software creëren. Er ontwikkelt zich een spectrum van ontwikkelaarstaken voor deze Citizen Developers. Deze nieuwe rollen zullen de traditionele softwareontwikkelaars nooit kunnen vervangen, maar ze kunnen de strategie voor het leveren van software verbeteren door jouw zakenmensen de tools te geven die ze nodig hebben om op eigen kracht te innoveren.

Meer weten over low-code app development?

Contact opnemen      Afspraak inplannen

Bronnen: Forrester, ComputerWorld, CIO