Van data naar actie met Qlik Alerting

qlik,qlik sense, qlik alerting, qlik sense alerts, qlik notification, datadriven, analytics, e-mergo.nl

Qlik heeft een nieuwe extensie voor het Qlik Sense platform gelanceerd onder de naam Qlik Alerting. Dit is het resultaat van de overname van RoxAI die eerder dit jaar werd aangekondigd. Met slimme toepassingen, waaronder self-service alarmering, proactieve monitoring en workflow automatisering, kan je met Qlik Alerting data omzetten in acties. In dit blog lees je alles over de mogelijkheden van Qlik Alerting en hoe deze oplossing organisaties kan helpen om meer datagedreven te werken.

 

Van data naar actie

Om maximale waarde uit data te halen is het noodzakelijk om snel te kunnen reageren op belangrijke veranderingen. Dit is voor veel organisaties een behoorlijke uitdaging en door de steeds groeiende hoeveelheid data wordt dit alleen maar lastiger. Met Qlik’s nieuwe alerting extensie komt hier verandering in. Met deze add-on kunnen gebruikers zelf notificaties instellen op basis van de (veranderende) data in hun dashboards, zonder hulp van ontwikkelaars of systeembeheerders. Met deze zelfingestelde notificaties kunnen gebruikers direct over gaan tot actie doordat in elke  notificatie ook de bron wordt weergegeven, oftewel in welk dashboard een afwijking in de data is gesignaleerd. Met een link in de notificatie kunnen zij zo snel naar het betreffende dashboard en worden ook nog eens de relevante selecties voor de notificatie automatisch toegepast. Deze combinatie van proactieve notificatie en in-context linking naar het juiste dashboard zorgt ervoor dat gebruikers onmiddellijk op de hoogte worden gebracht van problemen of kansen. Zo kunnen zij de situatie verder analyseren om vervolgens actie te ondernemen.

Qlik Alertingqlik,qlik sense, qlik alerting, qlik sense alerts, qlik notification, datadriven, analytics, e-mergo.nl

Met Qlik Alerting kunnen individuele gebruikers en groepen op verschillende manieren notificaties ontvangen. Dit kan per email, sms en de mobiele Qlik Alerting app. Met deze app (voor iOS en Android) kunnen gebruikers hun eigen notificaties opvragen en worden zij door middel van push notifications proactief geïnformeerd over nieuwe alarmeringen. Naast deze notificaties biedt de software ook nog een aantal andere interessante opties. Door middel van een API-call kunnen notificaties gestuurd worden naar externe webapplicaties zoals ERP en CRM-systemen. Daarnaast is het mogelijk om zogenaamde channels te configureren voor het uitsturen van notificaties naar populaire communicatieplatforms zoals Slack en Microsoft Teams. Op deze manier kunnen processen en taken in andere systemen geactiveerd worden. Met deze nieuwe vorm van applicatie-integratie tussen BI en operationele systemen kunnen bedrijfsprocessen verder geoptimaliseerd en geautomatiseerd worden.

  • Email
  • SMS
  • Mobiele app
  • Slack
  • MS Teams
  • ERP
  • CRM
  • Webservices

Het instellen van (intelligente) alerts

qlik,qlik sense, qlik alerting, qlik sense alerts, qlik notification, datadriven, analytics, e-mergo.nlVoor het instellen van notificaties hoef je als gebruiker geen aparte interface te starten. Je kunt dit namelijk doen vanuit een dashboard in de Qlik Sense Hub interface. Een notificatie die via deze weg wordt aangemaakt, is automatisch gekoppeld aan het dashboard en aan je actieve selecties. Bij het instellen van notificaties kun je ervoor kiezen om meldingen volgens een vast schema te versturen, of direct nadat een reloadtaak voor een dashboard is uitgevoerd.

Het platform biedt uitgebreide mogelijkheden voor gebruikers om notificaties in te stellen. Dit kunnen relatief eenvoudige op condities gebaseerde notificaties zijn, zoals een meetwaarde (KPI) die een bepaalde grenswaarde overschrijdt, of een vergelijking tussen verschillende meetwaardes. Daarnaast kun je notificaties instellen voor een groep van dimensiewaarden (zoals producten of klanten) waarbij j de waarden individueel of als groep kunt vergelijken met een of meerdere condities. Voor meer geavanceerde notificaties kun je gebruik maken van statistische functies en AI-toepassingen. Zo kun je bijvoorbeeld een alert instellen op basis van een trendanalyse van historische tijdsreeksen. Een ander voorbeeld is een alert op basis van een analyse van uitschieters in een dataset.

Systeemnotificaties

Naast het optimaliseren van bedrijfsprocessen kan Qlik Alerting ook ingezet worden voor het proactief monitoren van een Qlik Sense omgeving. In het portaal kunnen systeembeheerder allerlei systeemnotificaties instellen zoals een waarschuwing als een reloadtaak voor een dashboard mislukt, of een waarschuwing als de data in een dashboard niet voldoet aan specifieke kwaliteitseisen. Een andere toepassing van systeemnotificaties zijn zogenaamde broadcast alerts, waarmee gebruikers geïnformeerd worden over bijvoorbeeld een nieuwe versie van een app die is gepubliceerd, of over gepland onderhoud van de Qlik Sense server.

Architectuur

qlik,qlik sense, qlik alerting, qlik sense alerts, qlik notification, datadriven, analytics, e-mergo.nl

Qlik Alerting is een notificiatieplatform dat los staat van Qlik Sense en van NPrinting (rapportagetool voor Qlik Sense). Het platform bestaat uit een applicatieserver, een webapplicatie met een eigen portaal, een extensie voor integratie met Qlik Sense en een mobiele app voor iOS en Android. De applicatieserver van Qlik Alerting zorgt voor de verzending van notificaties. In het portaal kunnen gebruikers en systeembeheerder notificaties creëren en beheren. Met de extensie kan Qlik Alerting naadloos geïntegreerd worden met Qlik Sense. Door de extensie aan een dashboard in Qlik Sense toe te voegen kunnen gebruikers met een knop nieuwe notificaties aanmaken op het moment dat ze het dashboard geopend hebben, zonder dat ze eerst in het portaal moeten inloggen.

Aan de slag met Qlik Alerting?

Qlik Alerting is zonder twijfel een waardevolle toevoeging voor elke organisatie die Qlik Sense gebruikt. Voor elk type bedrijfsproces is wel een slimme toepassing te bedenken. Naast het optimaliseren en automatiseren van processen aan de businesskant kan Qlik Alerting ook ingezet worden voor het proactief monitoren van de gezondheid van de Qlik Sense omgeving en de datakwaliteit. Deze toepassingen zijn mooie aanvullingen op de mogelijkheden die Qlik al biedt met NPrinting voor het versturen van rapportages. Wil je meer weten over Qlik Alerting? Bekijk dan de demo of plan een digitale afspraak in met een van onze accountmanagers.

BEKIJK EEN DEMO    (DIGITALE) AFSPRAAK

Geschreven door Steven Samuels Brusse,
Senior Qlik consultant