Manage Qlik Sense Extensies met PlatformManager

Een grijs blokje midden in je Qlik Sense dashboard waar een extensie hoort te zitten…Gebruikers van Qlik Sense Extensies zullen dit misschien wel eens hebben meegemaakt. Gelukkig bestaat hier een oplossing voor in de vorm van PlatformManager. Met deze software kun je eenvoudig extensies én dashboards beheren. Lees in dit blog meer over de mogelijkheden van PlatformManager.

Het beheren van Qlik Sense Extensies

Verschillende Qlik Sense versies en verschillende versies van extensies kunnen leiden tot problemen in je dashboard. Gelukkig kun je dit met PlatformManager in kaart brengen en beheren zodat je dashboards goed blijven werken. PlatformManager ondersteunt het gebruik en beheer van Qlik Sense extensies door onder andere de volgende functionaliteit aan te bieden:

1 Extensies Importeren

Extensies kunnen direct vanuit elke Qlik Sense server worden geïmporteerd. Een andere mogelijkheid om ze in PlatformManager te krijgen is om een Zip file, die bijvoorbeeld door Vizlib of Qlik Branch wordt verstrekt, in PlatformManager te laden.
Afbeelding 1) Importeren van Extensies naar PlatformManager

 

2 Controle bij Importeren

PlatformManager controleert bij het laden van Qlik Sense dashboards of eventueel gebruikte Extensies wel bestaan in PlatformManager. Is dat niet het geval zal het dashboard niet geïmporteerd kunnen worden en wordt er een melding getoond. Er is dus een actieve controle op de aanwezigheid van extensie en waardoor fouten door niet aanwezige extensies worden voorkomen.
Afbeelding 2)  Bij een overzicht van dashboards in development wordt een rood vakje om het Qlik Sense logo getoond om aan te geven dat dit een dashboard is waarbij een extensie ontbreekt.

3 Afhankelijkheden

PlatformManager maakt het inzichtelijk waar afhankelijkheden liggen door te tonen welke Qlik Sense dashboards gebruik maken van een bepaalde extensie en vice-versa.

Afbeelding 3) De tab ‘Extensions’ toont welke Qlik Sense dashboards gebruik maken van een bepaalde extensie. Dit werkt ook de andere kant op (zie onderstaande afbeelding)


Afbeelding 4) Details van een dashboard tonen welke extensies gebruikt worden. Het bestaan van de extensies wordt gecontroleerd bij het publiceren naar productie.

4 Controle bij Publiceren

Bij het publiceren van Qlik Sense dashboards naar andere omgevingen (Acceptatie, Productie, Test etc.) controleert PlatformManager of de benodigde extensies in de betreffende doelomgeving staan. Hierbij wordt een melding gegeven en de publicatie gestopt indien de benodigde extensies niet aanwezig zijn. Deze kan pas weer worden hervat als de extensies naar de betreffende omgeving zijn gepubliceerd. Zo zal een gebruiker nooit meer een dashboard zien met een grijs vlak omdat de extensie die de visualisatie voor zijn rekening neemt niet bestaat in de Productie omgeving.

5 Automatische Documentatie

Het is ook makkelijk om een totaaloverzicht van de gebruikte extensies te verkrijgen met behulp van de de automatisch gegenereerde documentatie met daarin onder andere het versienummer, inzicht in benodigde files en de extensie types. Hiermee is het ook mogelijk om het bestaan van verschillende versies van dezelfde extensies te ontdekken

6 Versiebeheer op extensies

Met PlatformManager kun je wijzigingen in extensies in de development-omgeving aanbrengen. Deze wijzigingen zijn direct zichtbaar na de check-in waarna je de nieuwe extensie met PlatformManager kunt deployen naar test en productie. Omdat je ook kunt zien welke dashboards gebruik maken van een extensie is testen ook makkelijker. Deze info heb je niet standaard tot je beschikking binnen Qlik.

 

PlatformManager

PlatformManager biedt naast extensiemanagement ook ondersteuning voor het beheren van Qlik Sense (en QlikView!) dashboards en het gebruik van Qlik Sense Mashups en Widgets. Bekijk via de knop hieronder een greep uit de andere mogelijkheden van deze software.

Meer voordelen van PlatformManager

Flexibele Workflows

Flexibele Workflows stelt je in staat om je eigen development proces te hanteren voor het publiceren van dashboards naar de productieserver.

Invaluable Knowledge

Rijke metadata stelt je in staat om binnen je dashboards te zoeken naar bestanden, expressies, variabelen, gebruikte servers en nog veel meer.

Forceer Acceptatie

Alleen geteste dashboards zouden beschikbaar moeten zijn voor je gebruikers. Met PlatformManager is het mogelijk om de acceptatiefase in een OTAP te forceren zodat alleen gereviewde en goedgekeurde dashboards in productie worden genomen.

Release Management

Houd de productieomgeving consistent door gerelateerde dashboards samen in een pakket te bewaren. Hiermee kun je releases herstellen inclusief alle gerelateerde dashboards om zo de omgeving consistent te houden.

Data Lineage

Welke bestanden zijn nodig om je dashboard te herladen? PlatformManager kan je Data Lineage visualiseren zodat je al je afhankelijkheden kunt inzien.

Samenwerking

Werk samen met je team aan dashboards en houd zicht op wie wat heeft gewijzigd. Met alle verzamelde metadata beschikken testers over alle input die zij nodig hebben om sneller en beter apps op te leveren.

Code review

Code review is de beste weg naar beter coderen en het is essentieel voor hoe iets werkt. PlatformManager’s ingebouwde review tools maken het reviewen van code een essentieel onderdeel van het proces van je team.

Zie het verschil

Reviews zijn sneller wanneer je precies weet wat er is veranderd. In PlatformManager kun je de versies van je broncode naast elkaar vergelijken waarbij nieuwe, aangepaste en gedelete items zichtbaar worden gemarkeerd.

Wil je meer weten over PlatformManager? Neem contact op of plan een afspraak in via onze online kalender.

Bel ons    Online Kalender