Microsoft Ignite 2021: verbeteringen voor het Power Platform

power platform, microsoft ignite,

Begin november vond het virtuele Ignite 2021 evenement van Microsoft plaats. Tijdens dit meerdaagse evenement is een groot aantal innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Azure, Business Applications, Microsoft 365 en Power Platform. In dit blog willen we de aankondigingen voor Power Platform onder de loep nemen en dan met name die voor Power Apps, Power Automate en Power Virtual Agents. Het nieuws omtrent het Power Platform laat zien dat Microsoft de ontwikkeling en het gebruik van low-code apps binnen grote organisaties eenvoudiger wil maken.

In dit blog gaan we de volgende verbetering verder toelichten en leggen we uit wat de toegevoegde waarde voor jouw organisatie kan zijn:

  • Samenwerken in Power Apps, Power Automate en Virtual Agents
  • Integratie van Power Automate en Virtual Agents met Teams
  • Integratie van AI Builder in Power Apps
  • Distributie van canvas apps als standalone native mobile apps
  • Pay-as-you-go licentie voor Power Apps via Azure subscriptions

Samenwerken in Power Apps, Power Automate en Virtual Agents

Microsoft, Microsoft Power Platform, Power Platform, Power Apps, Power BI, Microsoft Power BI, Microsoft Power Apps

Microsoft werkt hard aan verbeteringen in Power Platform op het gebied van samenwerking, zodat apps, flows en chatbots ontwikkeld kunnen worden met fusion teams. Ontwikkelaars kunnen nu commentaar zoals notities en feedback delen met collega’s binnen de ontwikkelomgeving van Power Apps, Power Automate en Power Virtual Agents. Het commentaar dat je toevoegt is altijd in de context van een specifiek element van een oplossing, bijvoorbeeld een formule in een scherm in Power Apps, of een actie in een flow in Power Automate. Het uitwisselen van commentaar moet ervoor zorgen dat problemen sneller worden opgelost, oplossingen sneller kunnen worden uitgerold en dat de kennisdeling tussen ontwikkelaars wordt bevorderd. Deze nieuwe feature is op dit moment nog in preview.

Naast het uitwisselen van commentaar heeft Microsoft nog een andere interessante aankondiging gedaan voor Power Apps op het gebied van samenwerking. Er is een experimentele feature gelanceerd die het mogelijk maakt om met meerdere ontwikkelaars tegelijkertijd aan canvas apps te werken. Onder water wordt hierbij gebruik gemaakt van de integratie met Azure DevOps en Git voor geautomatiseerd versiebeheer.

Integratie Power Automate en Virtual Agents met Teams

Er zijn nieuwe integraties toegevoegd aan Teams voor Power Automate en Power Virtual Agents, zodat flows (automatiseringen) en virtual agents eenvoudig met collega’s kunnen worden gedeeld en zodat gebruikers zelf nieuwe flows vanuit Teams kunnen creëren.

  • Power Automate Templates zijn toegevoegd in de Teams App Store, waardoor het creëren van nieuwe flows relatief eenvoudig is.
  • Virtual Agent bots kunnen toegevoegd worden aan Teams en gedeeld worden met behulp van security groups uit Azure AD.
  • Virtual Agents bots kunnen proactief berichten sturen naar Teams.

Integratie AI Builder met Power Apps

AI Builder is de low-code AI-service van Microsoft die verder is geïntegreerd met Power Platform. Door verbeteringen in Power Fx (de programmeertaal voor formules in o.a. Power Apps) wordt het mogelijk om elk type AI-model te gebruiken in alle controls van Power Apps. Tot voor kort was dit alleen mogelijk in een beperkt aantal controls en met een beperkt aantal pre-built modellen, maar nu kan elk type model (inclusief custom-built) geïntegreerd worden om de functionaliteit van apps uit te breiden met AI-gedreven intelligentie. Om de adoptie van AI Builder in combinatie met Power Platform te stimuleren wordt er een startcapaciteit voor AI Builder toegevoegd aan de licenties voor Power Apps en Power Automate.

Power Apps mobile app

Voor het distribueren van canvas apps binnen grote organisaties heeft Microsoft een belangrijke aankondiging gedaan. Het is vanaf nu mogelijk om canvas apps vanuit Power Apps Studio te publiceren als standalone mobile apps voor iOS en Android. Hierdoor is het niet meer nodig om de apps via de generieke Power Apps “Player” app te openen als eindgebruiker. Voor ontwikkelaars betekent dit dat je veel meer controle hebt over de branding van apps op mobiele apparaten. Deze nieuwe manier van app-distributie maakt het mogelijk om canvas apps te publiceren naar private enterprise app stores en te beheren in oplossingen voor MDM (Mobile Device Management). Binnen grote organisaties zijn dit vaak vereisten om apps op mobiele apparaten te kunnen gebruiken. Deze nieuwe feature is op dit nog in preview.

Pay-as-you-go licentie voor Power Apps via Azure subscriptions

Tot voor kort moesten licenties voor Power Apps op voorhand aangeschaft worden en toegewezen worden aan gebruikers. Binnen grote organisaties is dit vaak een tijdrovend proces, waardoor het uitrollen van apps vertraging kan oplopen. Om dit proces te vereenvoudigen heeft Microsoft een nieuw type licentie geïntroduceerd: Pay-as-you-go plan for Power Apps.
Dit type licentie kan toegevoegd worden aan een Azure subscription, waarna de toegang tot Power Apps op een geautomatiseerde manier aan gebruikers kan worden toegekend. Dit scheelt administratieve handelingen en kan daarnaast ook kostenbesparingen opleveren. Je betaalt namelijk een bedrag van 10 dollar per gebruiker per maand, maar alleen voor de gebruikers die daadwerkelijk apps hebben geopend in een maand. De nieuwe pay-as-you-go subscription voor Power Apps is op dit moment nog in preview.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Power Platform, of wil je meer weten over de voordelen van low-code tools voor jouw organisatie? Neem dan contact op via het formulier hieronder of bekijk onze contactpagina om contact op te nemen met een van onze accountmanagers.

 

Geschreven door Steven Samuels Brusse,
Senior Consultant