Nieuw: Podium Data

podium data, data management, data preperation, big data, data management platform, qlik, qlik sense, qlikview, qlik data, data prep, data governance, data security

Qlik werkt hard om haar gebruikers een zo compleet mogelijk analytics platform te bieden. Om dit te verder uit te breiden heeft Qlik via een acquisitie een nieuwe oplossing voor een van de grootste uitdagingen van gebruikers, namelijk de data zelf. Door de overname van ‘Podium Data’ beschikt Qlik nu over een een enterprise-level data management oplossing dat gebruikers in staat stelt om data sneller en simpeler te beheren, voorbereiden en leveren aan dataconsumenten. Met de komst van Podium Data heeft Qlik nu de mogelijkheid om een complete data management oplossing te leveren waarmee klanten ruwe data zelf kunnen transformeren in governed en ‘analytics-ready’ informatie om in Qlik Sense en QlikView te gebruiken.

Wat is Podium Data precies

podium data, data management, data preperation, big data, data management platform, qlik, qlik sense, qlikview, qlik data, data prep, data governance, data security

Podium Data is een enterprise-level data management platform voor alle databronnen binnen een organisatie, waaronder ook Big Data. Het platform bestaat uit een Data Lake gebaseerd op Hadoop met daar bovenop een managementlaag voor het organiseren, beveiligen en documenteren van de data in het Data Lake. Podium Data biedt daarnaast een uitgebreide set van tools voor het verwerken, schonen en verrijken van data en uit elk type databron. De overname is voor Qlik een belangrijke stap om de Big Data mogelijkheden van Qlik producten uit te breiden. Belangrijke features van Podium Data zijn:

  • Data preparation
  • Data profiling
  • Data goverance
  • Data catalog

Data preparation

Podium biedt een intuïtieve Graphic User Interface(GUI) waarin dataflows worden gemodelleerd voor verwerking van de data, zonder code te hoeven schrijven. Podium Data biedt een uitgebreide verzameling functies om zowel gestructureerde als niet-gestructureerde data te standaardiseren, schonen, verrijken, transformeren, encrypten en te publiceren naar externe systemen.

Data profiling

Met behulp van machine learning worden alle toegevoegde databronnen in Podium Data automatisch gescand, om de data te kunnen profileren en te documenteren. Van elke data-element worden belangrijke statistische waarden berekend en opgeslagen als metadata. Ook wordt er metadata opgebouwd over de kwaliteit van de data. Sensitieve data, zoals persoonsgegevens die (mogelijk) onderhevig zijn aan de AVG, worden met behulp van slimme algoritmes automatisch herkend en getagged. Met behulp van securityregels kan dit soort sensitieve data automatisch in aparte goverance zones geplaatst worden, zodat dit alleen zichtbaar is voor bijvoorbeeld een security officer (of DPO).

Data Governance

Governed data is ontzettend belangrijk voor grote analytics omgevingen. Governance zorgt er namelijk voor dat de juiste personen toegang krijgen tot de juiste data. Daarnaast zorgt governance ervoor dat je data kunt vertrouwen, omdat deze actueel en juist is. Je wilt natuurlijk niet dat beslissingen genomen worden op basis van onjuiste of verouderde data. Podium Data zorgt ervoor dat alle datasets die worden ingelezen onderhevig zijn aan de securityregels van de organisatie.

Data Catelog

podium data, data management, data preperation, big data, data management platform, qlik, qlik sense, qlikview, qlik data, data prep, data governance, data security

Alle metadata die tijdens het verwerken van data wordt verzameld wordt opgeslagen in de Data Catalog. Deze catalogus kan door gebruikers benaderd worden via een online marktplaats, ook wel Data Hub genoemd. De catalogus stelt gebruikers in staat om datasets eenvoudig te doorzoeken, te begrijpen en te selecteren voor verdere analyse. Hier kunnen gebruikers zien wat de kwaliteit van de datasets is, hoe bruikbaar deze zijn en hoe populair ze zijn bij andere gebruikers.

Qlik & Podium Data

De belofte van big data om waarde te leveren aan bedrijven hangt af van de mogelijkheid om deze data te organiseren en klaar te zetten voor gebruik in analytics tools. Wij zijn daarom erg verheugd om bij Qlik aan te sluiten en samen data tot leven te laten komen voor alle enterprise gebruikers door onze data management functionaliteit te combineren met een leider in analytics

Paul Barth, CEO bij Podium Data

De komst van Podium Data is goed nieuws voor Qlik klanten. Het platform kan bestaande data optimaliseren doordat de technologie je helpt om de databronnen te begrijpen, cureren, verrijken en transformeren zodat het klaar is om door de business te worden geanalyseerd. Qlik’s visie is om een complete data hub aan te kunnen bieden waarbij ruwe data wordt omgezet in business-ready data. In deze hub wil Qlik functionaliteiten aanbieden zoals:

  • Intelligent Data Profiling en Onboarding: De mogelijkheid om data van elke bron te registreren en profileren waarbij elk de metadata wordt verrijkt en data wordt geanalyseerd, getransformeerd en gecureerd. Sensitieve data wordt hierbij herkend en met automatische regels beschermd.
  • Geautomatiseerde datakwaliteit: Inspecteren, verbeteren en documenteren van datakwaliteit door middel van validatie, formatteren en encryptie.
  • Data Prepareren en Publiceren: Verrijken en transformeren van data, met de mogelijkheid dit te publiceren naar andere systemen en gebruikers zoals business intelligence gebruikers, data scientists en analisten, zonder te hoeven programmeren.
  • Smart Data Catalogus: Een doorzoekbaar data catalogus waarin data georganiseerd is met tags, business definities en data lineage zorgt ervoor dat gebruikers snel data kunnen vinden, begrijpen en uitkiezen.

Meer weten over Podium Data?

Podium Data biedt verschillende voordelen voor Qlik gebruikers zoals bewaking van datakwaliteit, de mogelijkheid om data tot 25x sneller  beschikbaar te stellen, governed data sets en het automatisch genereren van documentatie. Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor het ondemand webinar van Qlik of gebruik het onderstaande formulier om een vraag aan ons te stellen of een afspraak te maken.