7 Redenen waarom je zou moeten overstappen van Tableau naar Power BI

Tableau en Microsoft Power BI zijn twee van de grootste spelers op gebied van data analytics tools volgens Gartner. Maar wanneer je een data analytics tool kiest is het vooral belangrijk om er een te kiezen die het beste bij de behoeftes van jouw organisatie past. Misschien is je organisatie al veel bezig met BI en zijn jullie onlangs ook naar de cloud gemigreerd, beschikken jullie over een Office 365-pakket maar werken jullie ook nog steeds met Tableau. Hierdoor ontstaat er een wirwar aan rapporten binnen verschillende tools. Dan is de kans aanwezig dat je organisatie er nu toch voor kiest om te gaan migreren naar Power BI. Maar waarom zou je migreren, wat zijn de verschillen tussen deze twee krachtpatsers en welke tips kun je gebruiken voor je migratie? Je leest de top 7 redenen in het blog hieronder.

 

Waarom overstappen van Tableau naar Power BI

Tableau en Power BI zijn twee verschillende data analytics tools met beide hun voor- en nadelen. Het kan best zo zijn dat je ooit voor Tableau hebt gekozen om de fantastische datavisualisatie mogelijkheden maar er nu achter komt dat Power BI toch een aantrekkelijkere tool is voor jouw organisatie.Wanneer je kijkt naar de verschillen tussen Power BI en Tableau dan voelt het bijna alsof je appels met peren aan het vergelijken bent. Beide tools hebben hun eigen specialiteit en kracht. Wanneer je dus een data analytics tool gaat kiezen is het belangrijk om van tevoren te besluiten welke aspecten jouw organisatie belangrijk vindt. Heb je hulp nodig met het kiezen van de juiste tool? Neem dan gerust contact met ons op.

Power BI kan in een aantal situaties een betere keuze zijn voor je organisatie. Bijvoorbeeld wanneer je al gebruik maakt van Azure en de Office 365 suite. De keuze kan dan snel gemaakt zijn om ook met Power BI te gaan werken. Wellicht alleen al door de goede integratiemogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk Power BI in Teams gebruiken en je rapporten publiceren in PowerPoint of op Sharepoint delen. Ook zijn er nog ontelbaar veel mogelijkheden met het Power Platform. Met een Office 365 licentie kun je daar namelijk ook deels gebruik van maken (in dit blog lees je meer over de licentiestructuur van het Power Platform).

 

7 redenen om een overstap naar Power BI te overwegen

Om het je makkelijk te maken hebben we de belangrijkste redenen om een overstap te overwegen voor je op een rijtje gezet:

#1 Prijs

Power BI is een stuk goedkoper dan Tableau. Het goedkoopste abonnement van Power BI kun je al krijgen vanaf €8,40 per gebruiker, per maand. Het goedkoopste abonnement van Tableau begint bij $15,- (omgerekend zo’n €13,73) per gebruiker, per maand. Met dit goedkoopste abonnement van Tableau kun je overigens alleen dashboards en visualisaties bewerken. Dat is een aanzienlijk verschil met het goedkoopste Power BI abonnement waarbij je direct al beschikt over vrijwel alle functionaliteiten van Power BI.

#2 Custom datavisualisaties

Hoewel Tableau een van de beste data analytics tools is om data mee te visualiseren heeft Power BI de mogelijkheid om gebruik te maken van custom datavisualisaties via de Microsoft Store. Zo beschik je al snel over honderden nieuwe datavisualisaties.

#3 Beveiliging

Microsoft investeert aanzienlijk meer tijd, geld en toegewijde middelen dan Tableau om zo hoge levels van data- en user security te kunnen verzekeren.

#4 User Interface

Het is makkelijk om te beginnen met het leren van Power BI. Door de herkenbare Microsoft interface kunnen veel gebruikers er gemakkelijk mee aan de slag. Ook wanneer zij bijvoobreeld nog niet veel ervaring hebben met data analytics tools. Tableau daarentegen kost wat meer tijd om onder de knie te krijgen. Het is daarom vaak ook een geliefde tool onder de meer ervaren gebruikers.

#5 Data sources

Tableau wint het van Power BI wanneer het aankomt op de hoeveelheid data sources die er beschikbaar zijn. Power BI heeft maar gelimiteerd toegang tot andere databases en servers in vergelijking met Tableau.

#6 Cloud vs. OnPremise

Power BI heeft een volledig functionele SaaS versie van zijn software en is dan ook vooral gericht op werken vanuit de Cloud. Tableau daarentegen heeft wel een Cloud versie van zijn software beschikbaar maar is vooral sterk on-premise.

#7 Power Platform integratie

Microsoft Power BI behoort tot het Power Platform. Het Power Platform bestaat uit vier onderdelen die los van elkaar veel voor je organisatie kunnen betekenen maar die ook gecombineerd kunnen worden om elkaar te versterken. Het Power Platform bestaat uit de volgende vier onderdelen: Power BI, Power Apps, Power Automate en Power Virtual Agents. Met het Power Platform borduurt de Microsoft verder op de ideologie om mensen zonder ontwikkelaarsachtergrond de handvatten te geven om bedrijfsprocessen te kunnen automatiseren. In dit blog kun je meer lezen over het Power Platform en wat het voor je organisatie kan betekenen.

 

Migratie van Tableau naar Power BI

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om over te stappen van Tableau naar Power BI komen daar natuurlijk een aantal dingen bij kijken. Hieronder hebben we een aantal punten voor je op een rij gezet waarmee je rekeningen kunt houden tijdens een migratie van Tableau naar Power BI.

  1. Zorg voor voldoende kennis over data modelleren en/of data warehousing. Of kies voor TimeXtender.
  2. Wijs iemand aan als Enterprise Power BI Product Administrator. Zo voorkom je dat de deze taak stil blijft liggen en niemand de tijd neemt om de fijne kneepjes van het implementeren en beheren te leren. Of dat iemand deze taak zomaar op zich neemt en er ineens een wirwar van rapporten en workspaces ontstaat.
  3. Zorg er voor dat er iemand binnen je organisatie Power BI’s DAX begrijpt. Zo voorkom je gecompliceerde situaties.
  4. Zoek goed uit welke Power BI licenties je nodig hebt binnen je organisatie. Niet iedereen heeft een Power BI Pro licentie nodig. Lees hier meer over de verschillende licenties.

 

Voorbeeld van een van onze klanten

Nu vraag je je misschien af hoe ziet zo’n proces er uit? Hoe besluit je als organisatie om over te gaan stappen van Tableau naar Power BI? Hieronder beschrijven kort we een voorbeeld van een van onze klanten die nog midden in deze migratie naar Power BI zit.

Human resources dienstverlener

Deze klant beschikt in eerste instantie alleen over Tableau. Die omgeving werd toen door één enkel persoon ontwikkeld en onderhouden waardoor alle kennis bij deze ene persoon zat. De organisatie wilde de kennis gaan spreiden en deed zelf al veel met de Microsoft Azure Stack. Daarnaast maakten ze ook al gebruik van de Office 365 suite en werd er daardoor geconcludeerd dat een overstap naar Power BI ook prijstechnisch aantrekkelijker voor hen zou zijn. Ook is Power BI als data analytics tool gemakkelijk in gebruik wat voordelig was voor deze klant omdat veel eindgebruikers met de rapporten aan de slag moesten. Het is daarnaast met een Power BI Pro-licentie gemakkelijk om rapporten te delen met derden, waarbij door middel van row level security gemakkelijk is te overzien wie welke data mag zien en wie niet. Inmiddels zijn ze deels gemigreerd naar Power BI, maar gebruiken ze deels ook nog Tableau. In de toekomst willen ze volledig overstappen op Power BI om zo over 1 BI-front te beschikken.

 

Meer weten?

Ben je na het lezen van dit verhaal benieuwd geworden of een migratie naar Power BI ook een stap is waar jouw organisatie aan toe is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of plan een afspraak in via de buttons hierover. Dan kunnen wij je helpen met het maken van deze beslissing.

Neem contact op Plan afspraak in

Bronnen