Qlik Sense deployment opties in 2021: SaaS of Client Managed?

qlik,qlik sense, qlik deployment, qlik saas, saas bi, qlik sense cloud, qlik cloud, qlik saas,

Het is alweer drie jaar geleden dat ik een blog schreef over de verschillende mogelijkheden om Qlik Sense te gebruiken. Er is sindsdien het nodige veranderd en daarom is het goed om de verschillende deployment opties opnieuw met elkaar te vergelijken. De SaaS-oplossing van Qlik is op diverse punten verbeterd. Drie jaar geleden was Qlik Sense Cloud, zoals de SaaS-versie toen nog heette, eigenlijk nog niet geschikt voor grote organisaties. Is Qlik Sense SaaS nu wel een volwassen Business Intelligence(BI) platform en geschikt voor jouw organisatie? Moet je als bestaande Qlik-gebruiker een migratie naar SaaS overwegen? Is het nog wel mogelijk om de software aan te schaffen in te installeren op een eigen server? In dit blog worden deze vragen beantwoord en lees je wat er is veranderd in de deployment opties van Qlik Sense.

Wat is SaaS

Met SaaS BI bedoelen we een BI-systeem, dat wordt gehost in de cloud door de softwareleverancier en waarbij de gebruikers via het internet inloggen met een browser. Lees hier meer over SaaS BI.

Qlik Sense deployment opties

Voordat ik dieper inga op de verschillen tussen de versies van Qlik Sense is het goed om eerst kort de verschillende deployment opties anno 2021 op een rij te zetten. Ben je hier al mee bekend? Dan kun je deze informatie eenvoudig inklappen met behulp van de toggle.

Deployment opties

Qlik Sense SaaS is de door Qlik gehoste SaaS-oplossing. Met Qlik Sense SaaS maak je altijd gebruik van de nieuwste functionaliteit en werk je altijd online. Het beheer van de infrastructuur wordt door Qlik uitgevoerd. Er zijn twee versies waaruit je kunt kiezen: Business en Enterprise. Om gebruik te maken van Qlik Sense SaaS sluit je een abonnement af. Je betaalt een vast bedrag per maand zonder bijkomende kosten.

Qlik Sense Client Managed is de servereditie van Qlik Sense die geïnstalleerd moet worden op een server (of meerdere) die je zelf beheerd. Deze versie werd voorheen Qlik Sense Enterprise genoemd. Qlik Sense Client Managed kan geïnstalleerd worden op Windows servers of als Docker containers in een Kubernetes cluster. Elk kwartaal wordt er een nieuwe versie uitgebracht door Qlik, maar het upgraden van de software gebeurt niet automatisch. Om de software te installeren en te activeren heb je een licentie nodig. Naast de licentiekosten voor de software moet je rekening houden met bijkomende kosten, zoals de aanschaf/huur van servers en licentiekosten voor het besturingssysteem.

Qlik Sense Desktop is de desktopversie van Qlik Sense voor installatie op een Windows pc. Deze versie was drie jaar geleden nog gratis, maar kan nu alleen nog gebruikt worden door klanten die al Qlik Sense Client Managed of Qlik Sense SaaS gebruiken. De desktopversie biedt gebruikers de mogelijkheid om dashboards offline te openen en te ontwikkelen. Dashboards die met Qlik Sense Desktop zijn ontwikkeld kun je importeren in Qlik Sense Client Managed en Qlik Sense SaaS.

Qlik Sense Cloud aangeboden door E-mergo E-mergo biedt voor haar klanten ook een cloudversie aan van Qlik Sense: Private Cloud. De infrastructuur wordt door E-mergo beheerd en draait in Nederlandse datacenters. Bij deze versie maken klanten via het internet gebruik van de software van Qlik Sense Client Managed. Naast het gebruik van de software biedt E-mergo aanvullende diensten voor support en functioneel applicatiebeheer.

Qlik Sense SaaS

Qlik heeft de laatste jaren hard gewerkt aan de doorontwikkeling van het SaaS-platform. Drie jaar geleden was Qlik Sense Cloud nog niet geschikt voor grote organisaties door verschillende beperkingen op het gebied van functionaliteit en dataopslag. Dat is vandaag de dag niet meer aan de orde. Qlik heeft de infrastructuur voor Qlik Sense SaaS gemigreerd naar een compleet nieuw en schaalbaar cloudplatform. Het aantal gebruikers dat op het SaaS-platform kan werken is daardoor in theorie ongelimiteerd en de datalimieten zijn veranderd.

Qlik Sense SaaS: Business vs Enterprise

Qlik Sense SaaS Business is gericht op kleine organisaties en teams met een beperkt aantal gebruikers. In deze versie kun je maximaal 5 spaces aanmaken en kunnen dashboards in het geheugen niet groter worden dan 1,25 Gb (app size in-memory). In Qlik Sense SaaS Enterprise is het aantal spaces onbeperkt, de limiet voor dataopslag is helemaal opgeheven en de standaardlimiet voor een dashboard in het geheugen is verhoogd tot 5 Gb. De app size limiet kan met een aanvullend abonnement aangepast worden naar 10 Gb, of zelfs tot 50 Gb wanneer je kiest voor een Dedicated Capacity abonnement. In dat geval maak je gebruik van resources die specifiek zijn toegewezen aan jouw tenant en die niet worden gedeeld met andere klanten.

Nieuwe functies in SaaS

Niet alleen de infrastructuur maar ook de functionaliteit van Qlik Sense SaaS is op diverse punten verbeterd in het afgelopen jaar. In een eerder blog schreef ik over de voordelen van SaaS ten opzichte van on-premise BI. Een van die voordelen is dat updates automatisch worden doorgevoerd en dat je daardoor altijd de nieuwste features kunt gebruiken. Door continue nieuwe features aan het SaaS-platform toe te voegen probeert Qlik bestaande en nieuwe klanten te verleiden om hun BI-omgeving te migreren naar Qlik Sense SaaS. Hieronder lees je welke interessante features recentelijk zijn toegevoegd;

  • Chart Monitoring
    Met deze handige functie kun je visualisaties uit verschillende dashboards vastpinnen op je persoonlijke startpagina in de Cloud Hub. Deze visualisaties worden automatisch bijgewerkt met het verversen van de data in de dashboards.
  • Data Alerts
    Met deze module kunnen gebruikers zelf slimme notificaties instellen op basis van veranderingen in de data van een dashboard.
  • Insight Advisor Chat
    Met deze chatfunctie kun je vragen stellen over de data in verschillende dashboards en inzichten krijgen door gesprekken te voeren met de Qlik Sense Engine.
  • Data Catalog
    Met deze module kunnen gebruikers datasets in bestandsvorm (QVD’s, XLXS, CSV, etc) toevoegen aan een catalogus. De data worden hierdoor makkelijker vindbaar en kunnen sneller geanalyseerd worden.
  • Webhooks
    Met behulp van webhooks kunnen integraties tussen Qlik Sense SaaS en externe webapplicaties (zoals Slack, Microsoft Teams en Salesforce) ontwikkeld worden, voor bijvoorbeeld het automatiseren van workflows.
  • SAP BW Connector
    Met deze nieuwe connector kunnen data uit BEx-queries en InfoProviders in SAP Business Warehouse direct ingelezen worden in Qlik Sense SaaS.
Dit jaar verwachten wij dat er meer nieuwe features die in de SaaS-versie worden geïntroduceerd, zoals een rapportagemodule voor de distributie van standaardrapporten en een native mobile app voor het online en offline openen van dashboards.

SaaS of Client Managed?

Met Client Managed biedt Qlik voor nieuwe klanten nog steeds de optie om een BI-omgeving volledig binnen een eigen bedrijfsnetwerk in te richten en zelf te beheren. Daar staat tegenover dat Qlik Sense SaaS is geëvolueerd tot een volwaardig alternatief, dat door vrijwel elke type organisatie gebruikt kan worden. Vanwege de kostenbesparingen van SaaS ten opzichte van Client Managed en alle vernieuwingen die Qlik recentelijk heeft uitgerold is mijn advies aan nieuwe klanten om de SaaS-optie als eerste te overwegen.

Natuurlijk zijn er scenario’s te bedenken waarbij SaaS niet de meest geschikte oplossing is, bijvoorbeeld als er grote hoeveelheden data uit een on-premise data warehouse ingelezen moeten worden. De toegang tot de data vanuit de cloud, of de (beperkte) bandbreedte om de data vanuit de cloud binnen acceptabele tijd in te lezen, kunnen in dat geval problematisch zijn. Om dit soorten problemen op te lossen heeft Qlik vorig jaar Qlik DataTransfer geïntroduceerd. Dit is een handige tool die je gratis kunt downloaden in de SaaS-omgeving, waarmee je datasets on-premise kunt inlezen (uit een lokale database) en vervolgens als QVD-bestanden naar de SaaS-omgeving kunt uploaden. Er zijn ook situaties waarbij de SaaS-versie helemaal geen optie is vanwege beperkingen van het platform. Om te beoordelen of Qlik Sense SaaS geschikt is voor jouw organisatie is het belangrijk om die beperkingen en de impact ervan goed te begrijpen. Dit is uiteraard  iets waarbij wij organisaties ook kunnen helpen.

Beperkingen van Qlik Sense SaaS

Hieronder staat een opsomming van beperkingen die op dit moment van toepassing zijn op Qlik Sense SaaS.

  • Locatie van de data
    Qlik Sense SaaS draait op infrastructuur van AWS in datacenters in de Verenigde Staten, Ierland en Australië. Bij het aanmaken van een tenant in Qlik Sense SaaS moet je een van deze drie locaties kiezen voor de opslag van data. Dit kan voor sommige organisaties een reden zijn om niet voor Qlik Sense SaaS te kiezen.
  • Inloggen
    Gebruikers kunnen op twee manieren inloggen in Qlik Sense SaaS. Ten eerste is het mogelijk om een externe identity provider te configureren voor authenticatie via OpenID Connect (OIDC), zoals Azure AD, AD FS en Okta. De identity provider moet via het internet te bereiken zijn en het OIDC-protocol ondersteunen. Als zo’n identity provider niet beschikbaar is kunnen gebruikers inloggen met een Qlik-account. Multi-factor authenticatie is in beide gevallen mogelijk.
  • Reloads
    De data in dashboards kunnen maximaal 1 keer per uur herladen worden.
  • Gecertificeerde extensies
    Het gebruik van gecertificeerde extensies voor custom visualisaties is mogelijk, zoals de extensies van Vizlib. Open source extensies werken echter niet altijd omdat de javascript code aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Dit betekent in de praktijk dat niet alle extensies kunnen worden geüpload.
  • Server-side extensies
    Het gebruik van server-side extensies is niet mogelijk in Qlik Sense SaaS. Deze functionaliteit wordt in Qlik Sense Client Managed ook wel Advanced Analytic Connections genoemd en biedt de mogelijkheid voor integratie met externe calculatieprogramma’s (zoals R en Python).
  • NPrinting ondersteuning
    Add-ons van Qlik voor Qlik Sense, zoals NPrinting (voor standaardrapportages), werken niet in combinatie met Qlik Sense SaaS. Deze beperking wordt steeds minder relevant naarmate er nieuwe modules aan het SaaS-platform worden toegevoegd.
  • Software van derde partijen
    Software van derde partijen, die specifiek is ontwikkeld voor integratie met Qlik Sense, zoals Platform Manager (voor versiebeheer en deployment) en Nodegraph (voor data-lineage en geautomatiseerd testen) zijn niet compatible met Qlik Sense SaaS.

Migratie naar Qlik Sense SaaS

Voor organisaties die al met QlikView en/of Qlik Sense Enterprise werken, is mijn advies om een migratie naar Qlik Sense SaaS serieus te overwegen. Een migratie naar SaaS betekent niet dat alle dashboards en ETL-processen omgebouwd moeten worden. Qlik biedt verschillende opties om het migratieproces te vereenvoudigen.

  • Optie 1: Bestaande dashboards die met QlikView en Qlik Sense zijn ontwikkeld kunnen geïmporteerd worden in Qlik Sense SaaS en kunnen daarna zonder aanpassing direct gebruikt worden.
  • Optie 2: Met Qlik DataTransfer is het mogelijk om QVD-bestanden uit lokale folders te synchroniseren met de SaaS-omgeving zodat de dashboards in Qlik Sense SaaS-omgeving ververst kunnen worden.
  • Optie 3: Het is mogelijk om Qlik Sense SaaS in een hybride omgeving te gebruiken in combinatie met QlikView of Qlik Sense Enterprise als een extensie van een on-premise Qlik-omgeving. Dit biedt de mogelijkheid om dashboards on-premise te ontwikkelen en data te herladen, om ze vervolgens te publiceren naar de SaaS-omgeving.

Met de hybride deployment optie kun je beginnen met Qlik Sense SaaS als front-end voor gebruikers en profiteren van de voordelen van SaaS op het gebied van functionaliteit. Het migreren van een data warehouse naar de cloud, of het aanpassen van ETL-processen is dan niet direct noodzakelijk. Deze hybride deployment optie is met name voor grote organisaties interessant.

Conclusie

Qlik Sense SaaS is anno 2021 een volwassen BI-platform en voor veel organisaties een interessant alternatief voor Qlik Sense Client Managed. Dit geldt voor zowel voor nieuwe als bestaande Qlik-gebruikers. De keuze voor SaaS of Client Managed is sterk afhankelijk van het IT-landschap binnen de organisatie en de eisen die je als organisatie stelt aan een BI-omgeving. Als de SaaS-versie van Qlik voor jouw organisatie niet geschikt is, vanwege de beperkingen die ik heb beschreven, maar je wel wilt profiteren van de voordelen van SaaS, dan biedt E-mergo een goed alternatief met een eigen cloudversie en dienstverlening op maat. Heb je advies nodig bij het kiezen van de beste oplossing voor jouw organisatie, neem dan contact op of plan direct een kennismakingsafspraak in.

Neem contact met ons opBoek een kennismakingsgesprek

Geschreven door Steven Samuels Brusse,
Senior Consultant