VizLib Collaboration voor Qlik Sense

vizlib, vizlib collaboration, qlik, qlik sense, qlik sense extension, qlik sense collaboration, e-mergo.nl

Vizlib Collaboration is beschikbaar voor Qlik Sense! Deze nieuwe extensie werd eerder dit jaar tijdens Qonnections al aangekondigd en stelt je in staat om in een dashboard commentaar te geven en dit te delen met collega’s. Hiermee zou je dus nog efficiënter kunnen samenwerken rondom data-analyses in Qlik Sense. De Collaboration extensie is in juli officieel vrijgegeven door VizLib en wij hebben direct de mogelijkheid aangegrepen om de functionaliteit te testen. In dit blog lees je onze bevindingen en hoe je zelf de extensie kunt installeren en uitproberen.

Samenwerken in Qlik Sense met Vizlib Collaboration

Het samenwerken rondom dashboards en visualisaties is in Qlik Sense vanaf de introductie een belangrijk onderwerp geweest. Je kunt bijvoorbeeld zelf persoonlijke content toevoegen aan een dashboard zoals nieuwe visualisaties en presentaties (stories) en dit eenvoudig delen met anderen. Hoewel dit erg handige functies zijn, is het tot voor kort binnen Qlik Sense niet mogelijk geweest om discussies te voeren met collega’s over datavisualisaties. Met de nieuwe Collaboration extensie van VizLib heb je dus een hoop nieuwe opties tot je beschikking.

vizlib, vizlib collaboration, qlik, qlik sense, qlik sense extension, qlik sense collaboration, e-mergo.nl

#1 Opmerkingen toevoegen

Allereerst biedt de Collaboration extensie een soort chat-functie waarmee je vragen en opmerkingen in een dashboard kunt vastleggen bij een sheet of een individuele grafiek. In een opmerking kun je tekst invoeren en emoji’s, plaatjes en zelfs bestanden(als bijlage) toevoegen. Een opmerking kan aangemerkt worden als “private note” waardoor deze alleen te zien is door de auteur.

#2 Stuur notificaties

Het commentaar kan eenvoudig gedeeld worden met collega’s via Email, Slack of Microsoft Teams. Hierbij kun je ook een notificatie versturen om zo snel een discussie over een sheet of visualisatie te starten. VizLib heeft al aangekondigd dat er in de nabije toekomst meer opties worden toegevoegd voor het delen van commentaar met collega’s.

#3 Selecties delen

De extensie biedt de mogelijkheid om Bookmarks en actieve selecties op te slaan bij het invoeren van commentaar. Andere gebruikers die het commentaar op een later tijdstip lezen kunnen eenvoudig de opgeslagen selecties uit het commentaar terughalen en toepassen. Op die manier voorkom je verwarring in een discussie over een datavisualisatie.

vizlib, vizlib collaboration, qlik, qlik sense, qlik sense extension, qlik sense collaboration, e-mergo.nl

#4 Content ‘liken’

Naast het kunnen invoeren van commentaar kan de extensie ook gebruikt worden om visualisaties te ‘liken’. Op deze manier kunnen gebruikers hun waardering voor een visualisatie kenbaar maken aan de ontwikkelaar(s) van een dashboard en/of voor andere gebruikers.

#5 Styling

De extensie biedt diverse opties voor het instellen van de indeling en opmaak van het commentaarvenster. Zo kun je o.a. instellen dat de naam en afbeelding van de auteur boven het commentaar worden afgebeeld. Om de afbeelding van auteurs te tonen moet voor elke gebruiker een foto geïmporteerd worden in de content library via de Management Console van Qlik Sense. Naast de indeling van het venster kan ook de opmaak ingesteld worden qua kleur, tekstkleur, etc.

De installatie van Vizlib Collaboration

De installatie van de Collaboration extensie is super eenvoudig. De extensie moet eerst gedownload worden van de website van VizLib en vervolgens moet er een zip-bestand geïmporteerd worden in de Management Console van Qlik Sense. Hierna kan je als ontwikkelaar de extensie toevoegen aan een dashboard door de extensie uit de toolbox (custom objects) naar een willekeurige plek op een sheet te slepen. Vervolgens kun je op de sheet de eigenschappen van het commentaarvenster wijzigen. Je kunt hierbij de instellingen per sheet wijzigen, waardoor je de vrijheid hebt om de functionaliteit van de extensie af te stemmen op de inhoud van de sheet. Een groot voordeel van deze extensie is dat er geen waardevolle schermruimte in beslag wordt genomen, in tegenstelling tot veel andere extensies.

vizlib, vizlib collaboration, qlik, qlik sense, qlik sense extension, qlik sense collaboration, e-mergo.nl

Onze ervaringen met Vizlib Collaboration

De Collaboration extensie van VizLib is echt een waardevolle toevoeging voor het Qlik Sense platform. Met de extensie kan efficiënter gewerkt worden omdat vragen en opmerkingen met direct in Qlik Sense kunnen worden gedeeld met andere gebruikers. Vragen over visualisaties of data kunnen zo binnen Qlik Sense behandeld worden. Dit betekent dat je veel minder hoeft te schakelen tussen Qlik Sense en externe communicatieprogramma’s. Ook hoef je niet meer printscreens te knippen/plakken en worden alle opmerkingen met Collaboration op een centrale plek bewaard. Daar komt bij dat de actieve selecties bij het commentaar kunnen worden opgeslagen in de extensie, waardoor de kans op miscommunicatie tussen gebruikers veel kleiner is.

Vizlib Collaboration Licenties

VizLib biedt drie verschillende versies aan van de Collaboration extensie.

  1. Trial: De eerste optie is een gratis Trial-versie voor evaluatie van de oplossing voor maximaal 5 gebruikers. In deze versie zijn niet alle functies beschikbaar. Daarnaast kan er maar een beperkt aantal commentaarregels aangemaakt worden en wordt het commentaar na 30 dagen automatisch verwijderd.
  2. Online: De tweede optie is een Online-versie voor kleine tot middelgrote organisaties. In deze versie is er geen limiet aan het aantal gebruikers of het aantal commentaarregels. De data worden opgeslagen in een cloudomgeving die door VizLib wordt gehost. Ook in deze versie zijn sommige features uitgeschakeld, zoals het delen van selecties via bookmarks.
  3. Enterprise: De derde optie is de Enterprise-versie voor organisaties met meer dan 100 gebruikers. Deze versie biedt alle functionaliteit en kan indien gewenst volledig on-premise geïnstalleerd kan worden.

Wat is VizLib?

Vizlib is een Engels softwarebedrijf en technology partner van Qlik. Met de extensies van VizLib kan de user interface van dashboards beter afgestemd worden op de wensen van de eindgebruikers. Met name voor organisaties die de data literacy willen verhogen of strenge eisen stellen aan de layout van de dashboards, zijn de extensies van VizLib een uitkomst. De extensies zijn gecertificeerd door Qlik, wat betekent dat de software uitvoerig is getest en altijd compatible is met de nieuwste versies van Qlik Sense. Hierdoor zijn er geen risico’s verbonden aan het gebruik van de VizLib extensies. Lees in dit blog meer over Vizlib’s Qlik Sense Visualization Library.

Meer weten?

E-mergo is implementatiepartner van VizLib. Wil je meer weten over de Collaboration extensie of andere extensies van VizLib? Neem dan contact op met onze Salesafdeling of plan direct een (online) demo in via E-mergo’s online kalender.

Plan een (online) demo in  Neem contact op

Geschreven door Steven Samuels Brusse,
Senior Qlik consultant