Qlik Sense April 2018: Location Analytics

qlik sense, qlik sense april, qlik, qlik sense data, geoanalytics, qlik sense map, qlik sense kaart, geografische datavisualisatie, geo data,

De nieuwe April 2018 release van Qlik Sense heeft een aantal mooie verbeteringen op het gebied van Location Analytics. De standaardfunctionaliteit van de kaartgrafiek is aanzienlijk verbeterd. Daarnaast heeft Qlik een nieuw licentiemodel geïntroduceerd waarin Tokens worden vervangen met twee nieuwe gebruikerslicenties waarbij de geografische extensie GeoAnalytics is inbegrepen. In dit blog lees je alles over de nieuwe mogelijkheden op het gebied van Location Analytics in Qlik Sense April 2018.

 

Standaard kaartvisualisatie

De standaard kaartvisualisatie van Qlik Sense had in vorige versies beperkingen waardoor deze grafiekvorm in de praktijk vaak niet bruikbaar was. In de nieuwe April 2018 release zijn bijna al deze beperkingen opgeheven. In de nieuwe release zijn de volgende opties toegevoegd aan de standaard kaartvisualisatie:

  • Meerdere kaartlagen

    Een kaart kan meerdere kaartlagen hebben met punten en/of vlakken.

    qlik sense, qlik sense april

  • Onbeperkt aantal geo-objecten op de kaart

    Het aantal geo-objecten (punten en vlakken) dat op de kaart kan worden afgebeeld is niet langer gelimiteerd.

  • Labels voor punten en vlakken

    Labels voor punten en vlakken kunnen nu geconfigureerd worden in de kaart en er kan hierbij worden ingesteld dat labels altijd zichtbaar zijn.

  • Drill down

    Het is nu mogelijk om gebruik te maken van drill down dimensies in de kaart.

  • Controle over zichtbaarheid van kaartlagen

    In een kaartlaag kun je instellen vanaf welk zoom-niveau de kaartlaag zichtbaar wordt. Een kaartlaag kan daarnaast ook conditioneel weergegeven worden.

    qlik sense, qlik sense april

  • Automatisch geocoderen van landen, provincies, steden en postcodes

    Landen, provincies, plaatsnamen en postcodes kunnen automatisch op de kaart gevisualiseerd worden als vlakken of punten. Dit werkt voor namen in verschillende talen (waaronder Engels en Nederlands). Het kaartobject maakt hiervoor een verbinding met een gehoste mapserver van Qlik om de geo-informatie op te zoeken. Deze functionaliteit zit standaard in Qlik GeoAnalytics, maar is nu dus ook beschikbaar gemaakt in de standaard kaartvisualisatie van Qlik Sense.

  • Cirkelselectie

    Naast de lasso-selectie is er een optie toegevoegd voor het selecteren van punten en vlakken op de kaart. Met de cirkelselectie kun je op de kaart een cirkel tekenen waarbij de geo-objecten binnen de cirkel worden geselecteerd.

  • Namen in basemap in Engels of lokale taal

    De namen van landen, regio’s en plaatsnamen die worden afgebeeld op de achtergrondkaart (basemap) kunnen nu in het Engels, of in de lokale taal, afgebeeld worden.

Door de hierboven genoemde verbeteringen vertoont de standaard kaartgrafiek in de nieuwe versie veel overeenkomsten met Qlik GeoAnalytics. De kaartgrafiek kan daardoor in veel meer situaties gebruikt worden. Het weergeven van lijnen, flow-maps, heatmaps en mini-charts op een kaart is echter nog niet mogelijk. Hiervoor heb je nog steeds een geografische extensie nodig.

Gratis Qlik GeoAnalytics?

Qlik GeoAnalytics is een geografische extensie van Qlik waarvoor voorheen een aanvullende licentie betaald moest worden. Sinds de Qlik Sense April 2018 release is de basisversie van deze extensie echter gratis inbegrepen. De basisversie, genaamd Qlik GeoAnalytics Base, is onderdeel van het nieuwe licentiemodel wat in de April release is geïntroduceerd. Nieuwe klanten en bestaande klanten, die overstappen op dit model, beschikken over de complete basisversie die bestaat uit de Qlik GeoAnalytics extensies, de Qlik GeoAnalytics Connector en de door Qlik gehoste mapserver (voor het opzoeken van geo-informatie). Voor de meeste gebruikers van Qlik Sense biedt de basisversie meer dan genoeg functionaliteit. Wil je meer weten over de mogelijkheden van Qlik GeoAnalytics? Lees dan een van mijn eerdere blogs over geografische extensies op onze website.

Geschreven door Steven Samuels Brusse, Senior Qlik Consultant