Geografische extensies voor Qlik Sense

geo extensies blogheader,qlik geoanalytics, geoqlik,qlik geo, qlik location analytics, location analytics, geografische datavisualisaties, qlik sense, qlik, qlik sense geo

De hoeveelheid data die organisaties voor analyse kunnen gebruiken is de laatste jaren enorm toegenomen. Door verschillende technologische ontwikkelingen, zoals Internet of Things (IoT), mobiele apps en GPS tracking, is ook steeds meer data locatiegebonden. Het gebruik van geo-informatie biedt kansen om bedrijfsprocessen te optimaliseren, of zelfs nieuwe producten of diensten te ontwikkelen. Om dit te realiseren moet eerst bedrijfsinformatie gekoppeld worden aan deze geo-informatie. Vervolgens heb je tools nodig om de informatie snel een eenvoudig te visualiseren en analyseren. In dit blog lees je waarom Qlik Sense hier zo goed voor geschikt is en welke mogelijkheden er zijn om geo-informatie te verwerken in Qlik Sense dashboards en rapporten.

Standaard kaartvisualisaties in Qlik Sense

In Qlik Sense is er een kaartvisualisatie standaard beschikbaar. Op deze kaart kun je polygonen (gebieden) of punten weergeven. Om een kaart te maken moet de geo-informatie aanwezig zijn in het datamodel van het dashboard. Voor het weergeven van punten heb je coördinaten (latitude en longitude) nodig. geo extensies blogheader,qlik geoanalytics, geoqlik,qlik geo, qlik location analytics, location analytics, geografische datavisualisaties, qlik sense, qlik, qlik sense geoDeze gegevens kunnen uit elk type gegevensbron ingelezen worden. Voor het weergeven van polygonen kan de geo-informatie ingelezen worden uit een KML-bestand. Naast het inlezen van de geo-informatie uit externe gegevensbronnen biedt Qlik Sense via de Data Manager wizard de optie om landnamen en plaatsnamen te laten geocoderen. Dat betekent dat de geo-informatie van landen en plaatsen door de Data Manager automatisch worden toegevoegd aan het datamodel.

Met de standaard kaartvisualisatie van Qlik Sense kun je relatief snel eenvoudige kaarten toevoegen aan een dashboard. In de praktijk loop je echter tegen beperkingen aan wanneer je meer geavanceerde kaarten wil maken. Welke beperkingen dat zijn lees je hieronder:

  • Aan een kaart kan maar één kaartlaag (layer) toegevoegd worden
  • Een kaartlaag bevat gebieden óf datapunten, waardoor het weergeven van gebieden en punten op een kaart niet mogelijk is
  • Lijnen (polylines) kunnen niet afgebeeld worden in een kaartlaag
  • Het aantal punten op een kaart is maximaal 3333
  • Het maximale aantal gebieden op de kaart ligt ergens tussen 200 en 500. Dit is afhankelijk van de nauwkeurigheid van de gebiedsgrenzen
  • Drill-down is in een kaart niet mogelijk
  • Het toevoegen van tooltips is niet mogelijk
  • geo extensies blogheader,qlik geoanalytics, geoqlik,qlik geo, qlik location analytics, location analytics, geografische datavisualisaties, qlik sense, qlik, qlik sense geoGeo-informatie voor het weergeven van gebieden kan alleen uit KML-bestanden ingelezen worden.
    Andere veelgebruikte bestandsformaten, zoals ESRI Shapefiles, worden niet ondersteund
  • Het visualiseren van kaartlagen op basis van online map services, zoals feature layers in ArcGIS Server of ArcGIS Online, is niet mogelijk

Geografische extensies

Er zijn verschillende geografische extensies voor Qlik Sense beschikbaar, zowel gratis als betaald. De extensies waarvoor een licentie aangeschaft moet worden zijn veelal ontwikkeld door Qlik Technology Partners. Extensies van Technology Partners bieden veel meer mogelijkheden waardoor je niet met beperkingen te maken krijgt zoals in de standaard kaartvisualisatie van Qlik Sense.

In dit blog zal ik dieper ingaan op twee voorbeelden van betaalde geografische extensies, GeoQlik en Qlik GeoAnalytics. Beide extensies bestaan al jaren, worden wereldwijd gebruikt en zijn beschikbaar voor zowel QlikView als Qlik Sense. GeoQlik wordt geleverd door een Qlik Technology Partner uit Frankrijk met de naam Business Geografic. Qlik GeoAnalytics wordt door Qlik zelf geleverd en is een doorontwikkeling van het product Idevio, van het gelijknamige bedrijf uit Zweden dat Qlik vorig jaar heeft overgenomen.

GeoQlik vs. GeoAnalytics

Datavisualisaties

Zowel GeoQlik als GeoAnalytics bieden uitgebreide functionaliteiten voor het maken van geavanceerde geografische visualisaties in Qlik. Op dat vlak zijn beide extensies gelijkwaardig te noemen. Hieronder staat een opsomming van de mogelijkheden van beide extensies op het gebied van geografische datavisualisatie:

  • Kaarten kunnen meerdere kaartlagen hebben
  • In een kaartlaag kunnen punten, gebieden of lijnen afgebeeld worden
  • Kaartlagen kunnen eenvoudig in- en uitgeschakeld worden
  • Kaartlagen kunnen dynamisch in- en uitgeschakeld worden op basis van zoom-level
  • Drill-down in een kaart is mogelijkqlik geoanalytics,qlik,qlik sense, qlikview, geo, location analytics,
  • Het aantal geo-objecten dat op een kaart wordt getoond is ongelimiteerd
  • Mini-grafieken (staaf of cirkeldiagram) kunnen op een kaart afgebeeld worden
  • Met een Flow Map kunnen bewegingen van locatie A naar B gevisualiseerd worden (bijvoorbeeld goederen of passagiers)
  • Met een Heat Map kan de intensiteit en de dichtheid van geo-objecten (veelal punten) op een kaart gevisualiseerd worden met kleurengradaties
  • Configureerbare tooltips

geo extensies blogheader,qlik geoanalytics, geoqlik,qlik geo, qlik location analytics, location analytics, geografische datavisualisaties, qlik sense, qlik, qlik sense geo

Vergelijking

Naast de hierboven genoemde overeenkomsten zijn er ook duidelijke verschillen tussen beide extensies. De verschillen heb ik hieronder in detail uitgewerkt, onderverdeeld in vier onderwerpen.

  1. Architectuur
  2. Connectiviteit
  3. Datapreparatie
  4. Licenties

1 Architectuur

GeoAnalytics werkt standaard met een online kaartserver die door Qlik wordt gehost. Deze kaartserver heeft een ingebouwde geo-database waardoor GeoAnalytics de namen van gebieden (landen, provincies, gemeenten) en locaties (plaatsen en adressen) automatisch kan geocoderen. Hierdoor is het in veel gevallen niet nodig om de geo-informatie op voorhand te verzamelen of te creëren. Het werken met een gehoste kaartserver betekent overigens niet dat alle data naar de cloud wordt gestuurd, omdat alleen de namen van de gebieden en/of de locaties naar de kaartserver worden gestuurd. Optioneel kun je de kaartserver van GeoAnalytics lokaal installeren.

GeoQlik werkt standaard met een on-premise kaartserver zonder ingebouwde geo-database. De geo-database voor GeoQlik moet je zelf installeren en kan alleen een PostGIS database zijn. PostGIS is een geografische extensie voor de open source PostgreSQL database. In tegenstelling tot GeoAnalytics heeft GeoQlik een Management Console waarin een beheerder de kaartlagen met geo-informatie moet toevoegen, voordat deze door gebruikers in Qlik Sense kunnen worden gebruikt in de extensie. Het voordeel hiervan is dat kaartlagen maar een keer geconfigureerd worden.


2 Connectiviteit

qlik, qlik connectors,qlik connection,qlik sense,qlik apiZowel GeoQlik als GeoAnalytics kunnen geo-informatie inlezen uit lokaal opgeslagen Shapefiles. Beide oplossingen bieden daarnaast ook mogelijkheden om geo-data uit lokale databases in te lezen. GeoQlik biedt beperkte ondersteuning voor PostGIS en Oracle als geo-database. GeoAnalytics kan in principe met elk type geo-database koppelen via een JDBC connectie. GeoAnalytics heeft daarboven op nog een extra interessante opties om geo-data te ontsluiten. In de extensies van GeoAnalytics kun je een namelijk een URL instellen als bron voor het opzoeken van geo-informatie. Je kunt daardoor de data uit visualisaties in Qlik Sense koppelen met online geo-services die zijn gepubliceerd door GIS systemen zoals ArcGIS Server of ArcGIS Online. Dit type koppeling is dynamisch en werkt zo goed als real-time, omdat met elke klik van de gebruiker in Qlik Sense de geo-informatie opnieuw wordt opgehaald van de service. Dit is met name interessant wanneer de geo-data in een service regelmatig wordt bijgewerkt.

3 Datapreparatie

GDPR,timextender,discovery hub, data warehouse automation, global data protection regulation, eu data, eu data security,data,data designMet datapreparatie bedoel ik het kunnen transformeren en verrijken van de data in het datamodel van een dashboard. GeoQlik biedt deze functionaliteit helemaal niet. GeoAnalytics daarentegen heeft een aantal interessante functies op dit gebied. Naast de extensies van GeoAnalytics, welke beschikbaar zijn in de front-end van Qlik Sense, is er namelijk een GeoAnalytics Connector waarmee je in het script geo-data kunt opvragen van de kaartserver. Na het instellen van de connectie met de kaartserver van GeoAnalytics kun je namen en adressen laten geocoderen, waarna de geo-informatie wordt toegevoegd in het datamodel van het dashboard. De Connector biedt verschillende geografische functies om de data in het model te verrijken. Hieronder staan een aantal voorbeelden van deze functies.

Bekijk de functies
Categorie Functie Toelichting
Geocoding AddressToPointLookup Met deze functie kunnen adressen in het datamodel aangevuld worden met coördinaten.

 

Geocoding PointToAddressLookup Met deze functie kunnen coördinaten in het datamodel aangevuld worden met adresgegevens.

 

Geo-processing Simplify Met deze functie kan de nauwkeurigheid van geo-data, die al beschikbaar is in het datamodel, worden aangepast. Deze functie wordt meestal gebruikt om het aantal datapunten van gebiedsgrenzen te verminderen. Dit kan zinvol zijn als de geo-data in het datamodel zeer gedetailleerd is en hierdoor performance problemen optreden.

 

Aggregation Cluster Met deze functie kunnen grote hoeveelheden geo-objecten (veelal punten) geaggregeerd worden in clusters. Door clusters op een kaart af te beelden in plaats van individuele locaties krijgt de gebruikers een beter inzicht in de dichtheid van punten (bijvoorbeeld incidenten of adressen) in een gebied.
Aggregation Binning Net als de cluster functie kan met deze functie geo-data geaggregeerd worden. Met binning worden de datapunten gegroepeerd in vierkanten of 6-hoeken (hexagons).
Aggregation Dissolve Met deze functie kunnen geografische subregio’s gecombineerd en gegroepeerd worden in regio’s. Het resultaat hiervan is dat de geo-informatie van de regio’s wordt gecreëerd op basis van de gebiedsgrenzen van de subregio’s.
Route-based analysis Closest Deze functie berekent de afstand en reistijd tussen datapunten die zijn opgeslagen in twee verschillende tabellen in het datamodel. Per datapunt uit de eerste tabel worden de dichtstbijzijnde N datapunten uit de tweede tabel berekend.
Route-based analysis Routes Deze functie berekent de optimale route inclusief afstand en reistijd van locatie A naar B voor een auto, vrachtauto, fiets, voetganger of vogel.
Route-based analysis TravelAreas Met de functie worden zogenaamde isochrones berekend. Dit zijn gebieden op een kaart met overeenkomstige reistijden.

 

4 Licenties

GDPR,timextender,discovery hub, data warehouse automation, global data protection regulation, eu data, eu data security,De licentiemodellen voor GeoQlik en GeoAnalytics zijn totaal verschillend. Voor GeoQlik dienen tokens aangeschaft te worden. Een token kun je vergelijken met een named user. De prijs van een token voor GeoQlik is ongeveer een derde van de tokenprijs voor Qlik Sense. In de Management Console van GeoQlik moet een token toegewezen worden aan een gebruiker voordat hij/zij met de extensie kan werken.

Qlik GeoAnalytics werkt niet met tokens, maar met een serverlicentie. Met deze licentie kun je een ongelimiteerd aantal gebruikers toegang geven tot de functionaliteit van GeoAnalytics. De Connector is onderdeel van de standaard serverlicentie. De standaard serverlicentie biedt toegang tot een gehoste kaartserver van Qlik. Voor het hebben van een lokale kaartserver (on-premise) moet een aanvullende licentie aangeschaft worden. Daarnaast is er een aanvullende licentie nodig voor het kunnen geocoderen op straatniveau.

Het eindoordeel

Op het gebied van datavisualisatie zijn GeoQlik en Qlik GeoAnalytics heel goed vergelijkbaar. Op andere vlakken is Qlik GeoAnalytics een completer product met aanzienlijk meer functionaliteiten. Dit verschil zit ten eerste in de mogelijkheden om de extensie te koppelen met een eigen geo-database, of met externe geografische databronnen. Ten tweede biedt Qlik GeoAnalytics met de Connector veel meer opties en functies om geo-data in het script op te halen en te transformeren. De verschillen in functionaliteit komen tot uiting in de prijskaartjes. Kleine en middelgrote organisaties met een beperkt aantal gebruikers zullen waarschijnlijk naar GeoQlik kijken vanwege de geringe licentiekosten. Voor grotere organisaties is Qlik GeoAnalytics een logische keuze dankzij de uitgebreidere mogelijkheden. Dit geldt ook voor bedrijven die geavanceerde geografische analyses in Qlik willen doen, zoals route-optimalisaties en het analyseren van potentiële nieuwe winkellocaties.

E-mergo is specialist op het gebied van Geospatial toepassingen in Qlik. Heb je vragen over kaartmogelijkheden of ben je benieuwd naar een demo van een van de hierboven gespecificeerde extensies? Neem dan contact met ons op.

contact opnemen

 

Geschreven door Steven Samuels Brusse, Senior Qlik consultant