Qonnections 2019; Meer dan datavisualisatie

Qonnections 2019 Blogheader

Met een delegatie van 5 personen waren wij dit jaar aanwezig bij Qlik Qonnections in Dallas! Hier zagen wij niet alleen de nieuwste Qlik technologieën maar ontdekten wij ook nieuwe Qlik extensies en waren wij aanwezig bij de presentatie van één van onze klanten: Inter IKEA. Kortom, het was weer een geslaagde editie van Qonnections! In dit blog vatten wij enkele belangrijke nieuwtjes van dit jaarlijkse congres voor je samen.

De 3e generatie van Business Intelligence

Eerder schreven wij al over Qlik’s visie voor de 3e generatie van Business Intelligence, een visie op de toekomst van analytics die ook tijdens Qonnections duidelijk aanwezig was. Vrijwel alle nieuwe aankondigingen en technologieën zijn aan dit concept te koppelen en draaien voornamelijk om het toegankelijk maken van data. Wanneer je alle beschikbare data toegankelijk maakt voor je personeel – en iedereen de mogelijkheid geeft om deze te verkennen – maak je het mogelijk om te anticiperen op de behoeften, nieuwe mogelijkheden te identificeren (en te benutten!) en werkwijzen te transformeren. Volgens Qlik rust deze generatie op drie pijlers: de democratisering van data, embedded analytics en de combinatie van Qlik’s associatieve kracht en augmented intelligence (AI²). De volgende nieuwe technologieën kwamen uitgebreid aan bod:

#1 Enterprise Data Integratieplatform

De toevoegingen van Attunity en Qlik Data Catalyst stellen Qlik in staat om de gehele analytics supply chain te bewerkstelligen. Door Attunity’s oplossingen voor gegevensintegratie samen te brengen met Qlik’s Data Catalyst oplossingen voor databeheer en catalogisering heeft Qlik nu een uitgebreid enterprise data-integratieplatform waarmee onbewerkte data om kan worden gezet in een governed, analytics-ready informatievoorziening.  Deze combinatie is een goede stap in de richting van data democratisering. Bekijk de video’s hieronder voor meer informatie over Attunity en Qlik Data Catalyst.

#2 Cloud First

Een ander belangrijk onderdeel van Qlik’s visie voor de 3e generatie van Business Intelligence is een Cloud First model. De democratisering van data, embedded analytics en augmented intelligence vereisen namelijk dat alle data beschikbaar is waardoor een moderne cloud-first aanpak nodig is. Het is niet voor niets dat 48% van de ondervraagde organisaties aangeeft dat Cloud Business Intelligence ‘kritiek’ of  ‘erg belangrijk’ is voor hun activiteiten in 2019[1]. Qlik’s SaaS deployment voor Qlik Sense Enterprise biedt alle voordelen van Qlik Sense Enterprise zonder de infrastructuurkosten. De multi-cloudstrategie van Qlik draait om volledige keuze van deployments en het mogelijk maken om analyses uit te voeren over meerdere cloudinfrastructuren terwijl gebruiksgemak en beheer gewaarborgd blijft.

#3 Conversational Analytics

Wanneer we echt iets willen begrijpen dan kun je dit het beste doen door een gesprek in combinatie met visuele elementen. Met de Qlik Insight Bot wordt dit mogelijk. Hiermee kan iedereen rechtstreeks met zijn analyses praten via spraak en chat. Je kunt bijvoorbeeld een vraag typen in Qlik Sense, Slack, Skype of Microsoft Teams waarna je een volledig, rijk antwoord krijgt met visualisaties en verwijzingen naar verschillende Qlik Sense dashboards om dieper de data in te duiken. Qlik Insight Bot’s Natural Language Processing (NLP) begrijpt de vraag en geeft een uitgebreid antwoord met inzichten met behulp van Natural Language Generation (NLG). De Bot begrijpt niet alleen de vraag, maar snapt ook de context waardoor het vervolgvragen kan beantwoorden. Het is zelfs mogelijk om de bot opdracht te geven om je een alert te sturen bij belangrijke veranderingen. De Qlik Insight Bot is een stap in de richting van gedemocratiseerde data door data en analytics beschikbaar te maken op een manier die wij al gewend zijn: “search”. De verwachting is dat het gebruik hiervan zal leiden tot hogere analytics adoptie, data literacy en daarmee een hogere mate van datagedreven werken.

#4 Data Literacy

Het beschikbaar maken van alle mogelijke data zal pas een impact hebben als iedereen in het bedrijf weet hoe zij hiermee om moeten gaan, oftewel ‘Data Literate‘ zijn. Data literate zijn betekent dat je de fundamenten weet van data, data analyse en de tools en technieken die hiervoor nodig zijn. Het houdt in dat je data kunt lezen, analyseren, goedkeuren of juist in twijfel kunt trekken. De mate van data literacy binnen je bedrijf is dan ook cruciaal voor de mate van datagedreven werken. Qlik zet zich in om dit te bevorderen met onder andere The Data Literacy Project waar verschillende educatiemodules beschikbaar zijn. Sinds kort heeft deze organisatie ook een data literacy examen gelanceerd. Dit is het eerste wereldwijd erkende certificaat waarmee individuen hun data literacy skills kunnen documenteren en demonstreren. Klik hier om meer te lezen over dit gratis examen.

Bedrijven zullen efficiënter moeten worden met het toegankelijk maken van data. Als medewerkers in de rij moeten staan bij data scientists om hun vragen beantwoord te krijgen, dan zullen zij uiteindelijk niet kunnen concurreren.[2]

Mike Capone, Qlik CEO 

#5 Embedded Analytics 

Een manier om toegang tot data te bevorderen is met Embedded Analytics. Door analytics te embedden in software die dagelijks gebruikt wordt het uiteraard makkelijker om analytics vaker te gebruiken. Het embedden vanuit Qlik Sense is daarom in de April 2019 versie een stuk makkelijker gemaakt. Je kunt nu met een klik op de rechtermuisknop een visualisatie embedden en via het hoofdmenu is het mogelijk om een hele sheet te embedden. Voorheen was dit alleen mogelijk via een Qlik Dev Hub. Met de toevoeging van Qlik Core biedt Qlik nu vrijwel ongelimiteerde opties voor het embedded van analytics. Met Qlik Core kunnen ontwikkelaars gebruik maken van de Qlik Indexing Engine(QIX) en Qlik Core API’s om zo zelf analytische applicaties te ontwikkelen met behulp van open source Javascript libraries, zoals Halyard, Enigma en Picasso. Met deze combinatie van Qlik’s QIX engine en open source libraries kunnen compleet nieuwe oplossingen worden gecreëerd en ge-embed.

#6 Associative Indexing * Augmented Intelligence =AI²

Er zijn veel AI-toepassingen die volledig afhankelijk zijn van machineautomatisering. Echter veel complexe bedrijfsproblemen vereisen menselijke interactie en perspectief. Dit is de reden dat Qlik met AI verwijst naar Augmented Intelligence. Hierbij voert menselijke intelligentie de boventoon en wordt dit aangevuld met cognitief machine learning.

AI² is een combinatie van Qlik’s associatieve en cognitieve engines om verborgen inzichten in data aan te reiken, waardoor de data literacy van een gebruiker direct wordt uitgebreid door hun intelligentie te verrijken met machine learning. De Qlik Associative Engine identificeert unieke gegevenswaarden die geen verband houden met de selecties of vragen van een gebruiker. De Cognitieve Engine kan nu de niet-gerelateerde waarden analyseren en de belangrijkste inzichten onthullen die mogelijk over het hoofd zijn gezien. Deze krachten komen samen in de Insight Advisor en Qlik Associative Insights. De Insight Advisor stelt mogelijke datavisualisaties voor en Associative Insights toont inzichten op basis van geselecteerde data waar je anders misschien nooit op was gekomen. Qlik hoopt met AI² functionaliteiten meer mensen te helpen meer data literate te worden door middel van inzichtengeneratie, automatisering en natural language generation (NLG).

#7 Josh’s Five Favourite Things

Tijdens Qonnections presenteert Josh Good, Qlik Senior Director Product Marketing, een lijstje van zijn 5 favorieten mogelijkheden binnen Qlik. In de versie van dit jaar komen ook een aantal praktijkvoorbeelden van de hierboven genoemde punten voorbij zoals Cloud First, de Insight Advisor (AI) en Conversational Analytics.

#8 Focus op samenwerking

Vizlib: Vizlib Collaboration

Vizlib, leverancier van Qlik Sense extensies, toonde tijdens Qonnections een ​​volledig nieuw product voor Qlik Sense genaamd Vizlib Collaboration. Hiermee kun je data in je dashboard rechtstreeks voorzien van commentaar zodat je hier met collega’s aan kunt samenwerken. Laat op sheet of visualisatieniveau comments achter voor collega’s of bespreek direct wat er moet gebeuren via de chat. Tot slot kun je ook via de email, Slack of Microsoft Teams je comments of bladwijzers delen.

PlatformManager: Multi Development

Ook PlatformManager, leverancier van Qlik versiebeheersoftware, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd om samenwerking te ondersteunen. Dankzij de toevoeging van Multi Development in PlatformManager voor Qlik Sense is het nu mogelijk om tegelijkertijd met meerdere developers aan een dashboard te werken. Hierdoor hoef je niet meer te wachten tot een dashboard weer is ingecheckt in PlatformManager. De developers checken allemaal de app uit, maken tegelijk wijzigingen, en checken daarna allemaal de app weer in. De wijzigingen worden daarna automatisch door PlatformManager samengevoegd.

Bekijk AI in Actie tijdens de Qlik Analytics Tour in Delft

Wil je meer weten over Qlik’s nieuwe features of ontdekken hoe Inter IKEA Qlik Sense beschikbaar maakt aan 200,000 gebruikers? Schrijf je in voor de Qlik Analytics Tour op 13 juni in delft. Er zijn nog maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Tijdens dit gratis event lichten wij innovaties en uitdagingen toe zoals data Chatbots en Analytics Adoptie en hoor je hoe de Inter IKEA Group omgaat met 200,000(!) Qlik gebruikers.
? Qlik Analytics Tour
? Donderdag 13 juni
? 09.30 – 14.00 (incl lunch)
? Heinde & Ver (Delft)
Dit evenement is helaas al geweest! Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van events
Bronnen